Uniunea Europeană a importat, în 2020, 58% din energia pe care a consumat-o, iar Rusia este în continuare principalul furnizor arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Mixul energetic al UE în 2020 s-a compus din petrol şi produse petroliere (35%), gaze naturale (24%), energie regenerabilă (17%), energie nucleară (13%) şi combustibili fosili solizi (11%), scrie Agerpres, citând datele oficiale Eurostat.

Rusia este furnizorul cheie al UE de gaze naturale, petrol şi cărbune, care sunt principalele produse energetice din mixul energetic al blocului comunitar. În 2020, importurile din Rusia au acoperit 24,4% din necesarul de energie al UE.

41% din gazele folosite în UE sunt importate din Rusia

Gazele naturale, folosite pentru producţia de electricitate şi pentru încălzire în UE, au fost combustibilul cu cea mai mare expunere la importurile din Rusia. În 2020, UE a primit din această țară 46% din importurile sale de gaze naturale, acoperind 41% din energia brută disponibilă derivată din gaze naturale.

Ţiţeiul a fost produsul cu a doua cea mai mare expunere la importurile din Rusia. În 2020, UE a primit de la acest furnizor 26% din importurile sale de ţiţei, satisfăcând 37% din necesarul de energie al UE.

În cele din urmă, combustibili fosili solizi (cum ar fi cărbunele) au cea mai scăzută dependenţă de importurile din Rusia, care a furnizat 19% din combustibilii fosili solizi utilizaţi în UE. În 2020, UE a primit de la acest furnizor 53% din importurile sale de huilă, reprezentând 30% din consumul de huilă al blocului comunitar.

Care sunt țările UE cele mai dependente energetic de Rusia

În ceea ce privește dependența energetică de importurile din Rusia, indiferent că e vorba de gaze, țiței sau cărbune, Lituania este pe primul loc, cu peste 96%, urmată de Slovacia, Ungaria și Țările de Jos. Cipru (cu numai 1,7%), Irlanda și Luxemburg sunt la coada clasamentului. În două cazuri, 100% din importurile de gaze naturale ale unui stat UE provin din Rusia: este vorba despre Cehia și Letonia, în vreme ce în Ungaria, procentul este de 95%.

Unele țări nu au identificat însă în datele trimise către Eurostat importurile din Rusia. Austria, de pildă, a invocat confidențialitatea datelor privind livările de gaze naturale.

Citește și: Pașii anunțați de UE și SUA pentru a reduce dependența energetică de Rusia

Cât de dependentă energetic este România de Rusia

România importă din Rusia 17% din necesarul său de energie: 15,5% din gazele naturale, 37% din țiței și aproape 12% din necesarul de cărbune. 44% din gazele importate de România ar fi de proveniență rusească.

Cifrele Eurostat privind țara noastră sunt însă estimări, pornind de la premisa că 80% din importurile de combustibili din Ucraina sunt considerate a proveni, de fapt, din Rusia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri