Guvernul de la Sofia pare hotărât să rupă tradiționala prietenie cu Rusia și să nu mai depindă de aceasta în niciun domeniu.

Guvernul de la Sofia a anunțat lansarea unei licitații pentru un permis de prospectare și explorare a Perimetrului 1-26 Han Tervel din Marea Neagră, scrie SeeNews. Permisul va avea o valabilitate de 5 ani, dar va putea fi prelungit. Licitația se adresează companiilor care, pe lângă expertiză în domeniu, au avut o cifră de afaceri de cel puțin 150 de milioane de euro în ultimii trei ani.

Câștigătorul va fi obligat să efectueze sondaje seismice 3D, să identifice potențialele ținte de foraj prin cartografierea geologică, să evalueze potențialul și să efectueze un foraj de explorare, dacă este cazul.

Nu este prima tentativă a bulgarilor de a demara exploatarea offshore a petrolui și/sau gazelor în Marea Neagră, dar până acum, licitațiile de până acum nu au avut niciun succes. Perimetrul Han Tervel, care are peste 4.000 de kilometri pătrați, a mai fost explorat, însă doar superficial, de o companie americană în anii '2000. Potențialul său ar putea fi însă la nivelul celui al perimetrului vecin, Han Asparuh, estimat la 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an timp de mai bine de un deceniu. În Han Asparuh, explorarea este realizată acum de TotalEnergies și OMV Petrom.

În ciuda poziție pro-ruse a președintelui Radev, Bulgaria încearcă să-și reducă dependența de petrolul și gazele naturale importate din Rusia. În ultima perioadă, guvernul a lansat aproape o ofensivă împotriva Lukoil, care operează la Burgas cea mai mare rafinărie din Balcani. Succesul proiectelor offshore din Marea Neagră ale României și Turciei pare să-i fi inspirat pe decidenții de la Sofia să își încerce din nou norocul în perimetrul Han Tervel.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri