În timp ce forța de muncă din Asia invadează piața muncii din România, mulți români fie pleacă în vest pentru a găsi oportunități, fie preferă să nu facă nimic. Este adevărat, parțial și pentru că această forță de muncă este marginalizată, fiind vorba despre persoane de etnie rromă, cărora angajatorii nu se grăbesc să le ofere soluții concrete. Există însă și cazuri, așa cum se întâmplă și în comuna Niculești, județul Dâmbovița, în care oamenii iau mai degrabă calea Capitalei decât să contribuie la oportunitățile oferite de economia locală. Iar una dintre aceste oportunități, ferma socială bio Bio&co, nu este deloc de neglijat, din moment ce obiectivul pe care și l-a propus încă de la înființare este exact cel de a integra persoanele marginalizate în echipa care lucrează la această fermă.

La acest moment, prin urmare, Asociația Ateliere Fără Frontiere, entitatea care a fondat și care operează această fermă, nu dispune de mai mult de 10 persoane provenite din forța de muncă locală, dintre care doar 6 sunt efectiv lucrători legumicoli.

Cu toate acestea, spun cei din echipa Bio&co, ar fi nevoie de 15 oameni pentru cele 5 hectare ale fermei, diferența neputând însă fi găsită în zonă.

"Așa se întâmplă în mediul rural, cam greu cu munca, omul cere, dar fără să facă. Și este și influența apropierii de Capitală, preferă să muncească la magazin, în supermarketuri, în costrucții și mai puțin în agricultură", a explicat pentru wall-street.ro Dorinel Soare, primarul comunei Niculești, UAT în care se află și satul Ciocănari, unde este ferma Bio&co.

Situația, la nivelul României, este însă cu adevărat îngrijorătoare, după cum arată Damien Thiery, directorul general al Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere, care spune că sunt nu mai puțin de 230.000 de persoane excluse de pe piața muncii în țara noastră.

În acest sens, asociația le oferă celor din sat contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, mai puțin însă pe perioada iernii, când activitatea la fermă nu este la fel de lucrativă precum în perioada verii. Chiar și atunci, însă, asociația găsește soluții pentru membrii echipei.

Am cumpărat 8 solarii, avem 4000 de metri pătrați de solarii, panouri fotovoltaice și am cheltuit în jur de 150.000 de euro, fără să recuperăm banii. Nu facem acest lucru pentru a ne îmbogăți, ci pentru a schimba lucruri ca inovatori sociali în România.

Damien Thiery, directorul general al Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere

Cât despre modelul de business al Bio&co, ferma funcționează pe baza unor abonamente făcute de clienții care preferă gustul fructelor și legumelor bio făcute în cadrul fermei, livrările fiind făcute în fiecare miercuri în 14 puncte de livrare în București.

În acest sens clienții pot opta fie pentru coșul format mare (familial) de 6 kg (80 lei), fie pentru cel single, de 4 kg (60 lei).

Bio&co produce 100 de tipuri diferite de legume, în cuantum de aproximativ 30 de tone anual.

Nu în ultimul rând, trebuie spus faptul că, sub noile măsuri fiscale propuse de guvernul Ciolacu, TVA-ul pentru produsele clasificate drept bio sau tradiționale ar putea crește de la 5% la 9%, ceea ce, automat, ar însemna că aceste produse, nu tocmai ieftine chiar și la momentul actual, ar putea deveni și mai scumpe.

"Orice creștere de TVA ar fi o problemă, pentru că se duce în prețul final. Încă nu s-a materializat ordonanța guvernului, vor fi probabil demersuri din partea celor care se ocupă cu așa ceva pentru păstrarea TVA-ului la cota actuală", a concluzionat primarul comunei Niculești, într-un comentariu pe acest subiect pentru wall-street.ro.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri