În ciuda sancțiunilor aplicate Rusiei și discuțiilor privind reducerea dependenței de gazele rusești, Uniunea Europeană a importat anul acesta mai mult LNG (gaz natural lichefiat) ca niciodată din țara condusă de Vladimir Putin.

Un recent raport Global Witness arată că importurile UE de gaz natural lichefiat din Rusia au crescut anul acesta cu 40%, atingând un nivel fără precedent. Din ianuarie până în iulie 2023, statele Uniunii au cumpărat 22 de milioane de metri cubi de LNG rusesc – față de 15 milioane în aceeași perioadă a anului 2021, înainte de invadarea Ucrainei. Experții Global Witness au estimat aceste tranzacții la 5,29 miliarde de euro.

Practic, UE a devenit principalul client pentru gazul natural lichefiat al Rusiei, achiziționând 52% din producție. Cel mai mare cumpărător este Spania, care preia 18% din LNG-ul produs de ruși, urmată de Belgia. Ibericii se apropie astfel de volumul achiziționat de China, în mod normal principalul client al Rusiei pentru acest produs.

Trebuie precizat că România nu este printre țările care importă LNG.

Convertit în miliarde de metri cubi de gaze naturale, volumul de LNG importat de statele UE în ianuarie-iulie 2023 ar depăși 14 miliarde de metri cubi, adică mai mult decât tot consumul României într-un an de zile. Pe de altă parte, potrivit calculelor noastre, raportat la tot consumul anual al Uniunii, ar reprezinta mai puțin de 5 procente și doar o zecime din gazele rusești importate prin gazoducte într-un an, la nivelul lui 2021. Chiar și așa, aceste sume plătite de statele UE continuă să finanțeze războiul purtat de Putin în Ucraina.

Sursa foto: Mike Mareen / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri