Comisia Europeană şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au anunţat că au selectat cinci operatori de lansări spaţiale pentru a plasa pe orbită sateliţi europeni de mici dimensiuni, o iniţiativă menită să stimuleze concurenţa, scrie Agerpres.

Un contract-cadru a fost semnat cu Arianespace, compania care comercializează rachetele Ariane 6, Vega şi Vega-C, precum şi cu patru start-upuri care nu au efectuat încă lansări pe orbită - Isar Aerospace şi Rocket Augsburg Factory (RFA) din Germania, Orbex din Marea Britanie şi PLD Space din Spania.

Lansarea inaugurală a rachetei Ariane 6 este programată între 15 iunie şi 31 iulie, în timp ce ultima rachetă Vega urmează să fie lansată în cursul verii. Vega-C urmează să revină pe rampa de lansare "înainte de sfârşitul anului", după ce a fost oprită la sol din cauza unei defecţiuni, potrivit directorului general al ESA, Josef Aschbacher.

Selectarea acestor cinci furnizori în cadrul programului "Flight Ticket Initiative" are drept scop "încurajarea creării de noi sisteme de lansare europene prin intermediul unei competiţii deschise", conform ESA.

UE şi ESA vor deveni astfel "clienţi ancoră" pentru aceşti operatori, "încurajând actorii europeni emergenţi să se maturizeze şi să îşi ofere serviciile", potrivit comisarului european pentru spaţiu, Thierry Breton.

Acesta intenţionează să pună în aplicare o "'preferinţă europeană clară" în cadrul Uniunii în ceea ce priveşte serviciile de lansare şi să evite astfel utilizarea lansatoarelor americane ale SpaceX sau chiar indiene.

Iniţiativa implică, în special, discuţii cu statele membre ale UE, "inclusiv ministerele Apărării", pentru a favoriza lansatoarele europene în vederea dezvoltării autonomiei europene în sectorul spaţial, a explicat Breton cu ocazia conferinţei spaţiale a UE de la Bruxelles.

Sursa foto: NASA / ESA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri