Criza a curatat piata dezvoltatorilor imobiliari neseriosi, cunoscuti in industrie si pentru “tunurile” imobiliare date pana in anul 2008, in plina perioada de boom economic, iar acest lucru se simte in prezent in piata, in care din ce in ce mai multe proiecte sunt construite cu tot mai putine probleme si cu o atentie foarte mare la detalii.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Florin Furdui (foto cover), country manager al dezvoltatorului Portland Trust, unul dintre cele mai mari si mai active nume pe piata de profil, sustine ca numarul ridicat de santiere este un semn bun pentru intreaga piata, una pe care o considera sanatoasa, asta dupa ce jucatori care nu aveau cunostinte despre dezvoltarile de birouri s-au retras din piata in perioada crizei.

“Daca ne uitam la cate santiere exista in prezent in Capitala putem spune ca este un moment bun in piata, unul in care aceasta s-a curatat de zgomotul de fond. Inainte de criza erau multi dezvoltatori care nu stiau sa ridice proiecte de birouri. Epoca de boom imobiliar pe segmentul de birouri a fost una foarte scurta, astfel ca suprafata de birouri clasa A pe cap de locuitor in Bucuresti este la jumatate fata de orasele mai dezvoltate din regiune”, a declarat Florin Furdui.

In opinia managerului Portland Trust, dezvoltatorul proiectului Oregon Park din zona Barbu Vacarescu – Floreasca apreciaza ca avantul din piata nu este unul dat de Guvern, ci este marcat de interesul firmelor straine de a accesa piata din Romania si competentele angajatilor romani.

“Tot avantul de crestere este dat de domeniile IT & Telecom, dar acest lucru nu este unul al unei strategii guvernamentale, ci este unul conjunctural. Istoric vorbind, invatamantul tehnic romanesc a fost unul foarte bun, iar acest lucru, coroborat cu activitatea intensa si suprasaturarea pietelor din celelalte tari din regiune au facut ca Romania sa devina un punct interesant de dezvoltare pentru companii. (…) Astazi, proiectele din Polonia sunt mai scumpe, Cehia este o piata mica si scumpa, Ungaria la fel – Iar Romania a devenit tinta investitorilor mari in piata”, a completat managerul Portland Trust.

O tendinta de crestere in ceea ce reprezinta activitatea in zona de birouri a fost data inclusiv de efervescenta din domeniul financiar – bancar, acolo unde tot mai multe servicii isi consolideaza activitatea.

“Sectorul financiar este in crestere, in ciuda micilor probleme legate de Legea Darii in Plata. Este loc de consolidare si se simte un trend pozitiv, care va conduce la o evolutie a pietei. In Romania sunt in momentul de fata prea multe banci pentru cat de putine lucruri se intampla, dar vom asista si la noi intrari pe piata sau extinderi”, a spus Florin Furdui.

Primele doua cladiri din Oregon Park, gata pana in toamna

Dezvoltatorul Portland Trust se afla in plin proces de constructie a complexului de birouri Oregon Park, cel mai nou pariu pe piata dezvoltarilor de office din Capitala.

Proiectul din zona Barbu Vacarescu – Floreasca este in linie cu estimarile de livrare, primele doua cladiri ale proiectului Oregon Park urmand sa fie livrate la inceputul acestei toamne, pentru ca cea de-a treia faza sa fie livrata in prima parte a anului 2018.

“Cladirea A a proiectului, inchiriata in totalitate catre Oracle, va fi livrata in luna august, in timp ce cladirea B va fi livrata in cursul lunii septembrie. (…) Chiriasii sunt azi mult mai educati, foarte pretentiosi si au argumente in ceea ce priveste calitatea constructiilor, economia si eficienta energetica”, a mai aratat acesta. "Sunt clienti foarte pretentiosi, care au argumente legate de calitatea constructiilor si de economia si eficienta energetica”, a mai punctat Florin Furdui.

Potrivit acestuia, in proiectul Oregon Park vor fi plantati in jur de 700 de copaci, iar cladirile de birouri vor pune la dispozitia angajatilor conexiune Wi-Fi gratuita in zonele verzi si ar urma sa ofere posibilitatea acestora de a organiza petreceri, evenimente sau diferite actiuni.

Oregon Park, cel mai nou proiect de birouri dezvoltat de Portland Trust in Bucuresti, va avea o suprafata impresionanta dedicata peisagisticii si spatiilor deschise. Spatiul verde reprezinta 30% din suprafata totala de 4 hectare a sitului si va fi alcatuit din zone cu gazon si banci, copaci indigeni, plante cu flori si arbusti ornamentali, verzi tot anul.

Proiectul din zona Floreasca - Barbu Vacarescu din Bucuresti, va cuprinde trei cladiri, cu o suprafata inchiriabila totala de 70.000 mp. Cladirea A va avea o suprafata de 20.000 mp, in timp ce cladirile B si C vor avea fiecare 25.000 mp. Primele doua cladiri sunt alcatuite din parter plus 6 etaje, fiecare cu doua niveluri de parcare subterana. Acestea se afla in stadii avansate de constructie si vor fi finalizate in aceasta vara.

Portland Trust este o companie importanta de dezvoltare imobiliara din Europa Centrala, care a fost infiintata in anul 1997. Robert Neale este proprietar si director general in cadrul companiei. Portland Trust are birouri in Praga si Bucuresti si a construit pana in prezent peste 550.000 mp de spatii comerciale noi inchiriabile.

Portland Trust este in momentul de fata al doilea cel mai mare dezvoltator de proiecte de birouri din Romania, dupa Globalworth, cu un stoc total de 112.000 mp construiti si inca 50.000 in constructie, reprezentand prima faza a proiectului Oregon Park.

Printre cladirile dezvoltate de catre Portland Trust in Romania se numara Opera Center, Bucharest Business Park sau Floreasca Park.

Piata locala de birouri este una dintre cele mai disputate, segment de piata in care activeaza companii si dezvoltatori precum Genesis Development (Liviu Tudor), Globalworth, Immofinanz, Skanska, CA Immo sau AFI Europe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri