Randamentul investitiilor pe piata imobiliara din Romania ramane foarte ridicat, iar investitorii s-au orientat si anul acesta catre piata locala unde numarul de proiectelor de calitate ramane in crestere.
Britanicii asteapta amortizari de pana la 50% pe an ale investitiilor imobiliare in Romania si profituri de 100% in trei ani, potrivit publicatiei online easier.com citata de NewsIn.

"Investitiile traditionale, cum sunt cele in valori mobiliare, obligatiuni, actiuni sau pensii private, devin tot mai slabe iar investitiile in proprietati imobiliare pe continent sunt tot mai profitabile. Pietele emergente din estul Europei au beneficiat in ultimii ani de cresteri spectaculoase si dartorita aderarii la Uniunea Europeana , la 1 ianuarie 2007, a Romaniei si Bulgariei, aceasta tendinta va continua", a explicat directorul administrativ al companiei imobiliare britanice 4:Property, Chris Howard.

Ca exemplu, investitiile care se pot face prin intermediul companiei imobiliare 4:Property projects incep de la 10.000 de lire, pe o durata de 1-3 ani, in functie de proiect. Compania alege sa investeasca intr-o varietate larga de proprietati, amplasate in zone comerciale urbane sau statiuni turistice. Investitorul se poate astepta la o amortizare a investitiei de 20% pana la 50% pe an, cu mult mai ridicata decat 9% in Londra si mult peste dobanzile bancare, explica Howard. De asemenea, investitorii se pot astepta la profituri de 100%.

Optiunea de rezerva

O optiune pentru cei care nu dispun de sume foarte mari sunt investitiile in proprietati imobiliare aflate la stadiul de proiect. Astfel de proiecte sunt disponibile pe pietele imobiliare din Bulgaria, Croatia, Muntenegru sau Romania. Investitorii in astfel de proprietati functioneaza ca parteneri in societati mixte care deruleaza proiecte rezidentiale. Astfel investitorul individual si compania prin care el face aceasta tranzactie beneficiaza de o cota din profitul managerului de constructii.

Pe fondul aderarii la Uninea Europeana la 1 ianuarie, al investitiilor europene in infrastructura si aeroporturi, Romania ar putea fi lider de piata imobiliara in urmatorii 3-5 ani, mai apreciaza Howard. Estimarile acestuia se bazeaza, de asemeni, pe faptul ca bancile au deschis accesul la contractarea de credite ipotecare si numerosi proprietari isi achizitioneaza o a doua proprietate.

Cele mai puternice evolutii imobiliare se inregistreaza in prezent in Bucuresti, Brasov, Targoviste, Craiova, Timisoara si in zonele turistice.

Compania 4: Property Projects a demarat in ianuarie 2006 un program de investitii in Romania, prin intermediul unei companii britanice care detine cote in mai multe societati romanesti de management al constructiilor.

Studii optimiste si in urma cu un an

In urma cu aproximativ un an, o analiza realizata de jurnalistii de la Channel 4 din Marea Britanie releva ca Romania reprezinta cea mai buna locatie din intreaga Europa pentru cei ce doresc sa castige bani in urma investitiilor in proprietati imobiliare.

Potrivit acestui studiu, Romania se afla pe prima pozitie intr-un clasament al celor mai profitabile regiuni din Europa dominat dealtfel de statele din fostul bloc comunist.

Astfel, proiectele vandabile din Romania au determinat fondurile de investitii britanice sa pompeze in imobiliarul romanesc sute de milioane de euro, numai in acest an. Dupa ce, primii sositi pe piata, developerii, reprezentati de companii internationale de constructii si chiar de fonduri mici de investitii, au actionat pe piata, anul acesta a venit randul marilor investitori care au cumperat afaceri "la cheie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri