Decizia bancii centrale de a elimina obligativitatea achitarii avansului de 25% la creditele imobiliare, corelata cu o posibila intrare pe piata a bancilor de credit ipotecar, va conduce la cresterea numarului de credite pentru locuinta si, implicit, la scaderea chiriilor cu 10-20%, sustin analistii consultati de NewsIn.
Romanii vor alege sa plateasca rata la o banca pentru un credit ipotecar in schimbul unei chirii lunare pentru o locuinta, fenomen care va conduce la o scadere a chiriilor cu 10-20% intr-un an de zile, apreciaza presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Liviu Ureche

Cresterea creditarii nu va fi importanta, avand in vedere ca norma bancii centrale pastreaza restrictiile privind limita de indatorare (35% pentru creditele imobiliare). Norma Bancii Nationale a Romaniei (BNR) este favorabila doar tinerilor cu un salariu mare, care nu au reusit sa stranga suma necesara avansului, considera analistii economici.

In conditiile in care contractarea unui credit ipotecar va deveni facila, "romanii vor alege sa plateasca rata la o banca pentru un credit ipotecar in schimbul unei chirii lunare pentru o locuinta, fenomen care va conduce la o scadere a chiriilor cu 10-20% intr-un an de zile", apreciaza presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Liviu Ureche.

De asemenea, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir este de parere ca vor scadea chiriile in cartierele periferice odata cu aparitia bancilor de credit ipotecar, persoana creditoare avand posibilitatea sa garanteze cu un bun viitor, astfel, costurile finantarii vor fi mai mici. Dupa aparitia bancilor de credit ipotecar se vor obtine credite fara avans, fara un nivel al veniturilor foarte mare si cu garantii mici, a mai spus Zamfir.

Pe de alta parte, profesorul de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles, Artur Silvestri precizeaza: "Chiriile se mentin la cotele din prezent, in pofida creditului ipotecar, cu nesemnificative corectii in limita unui previzibil 10%."

"Chiriile in apartamentele rezidentiale nu vor creste decat in functie de confortul oferit, categoria de mobilier si performantele echipamentelor", a spus directorul departamentului inchirieri al companiei Regatta, Liliana Vasile. Reprezentantii altor companii imobiliare s-au abtinut sa faca vreo estimare cu privire la evolutia chiriilor.

Baltazar: Avansul nu dispare

Institutiile bancare se vor conforma profilului de risc al fiecarui client, astfel incat avansul poate fi invers proportional cu venitul lunar al solicitantului de credit, considera presedintele firmei de consultanta financiara BB & P, Bogdan Baltazar

El a precizat ca "eliminarea obligativitatii achitarii a 25% avans pentru un credit ipotecar va aduce mai multi clienti bancilor. Acestea se vor adapta profilului de risc al clientului in ceea ce priveste achitarea avansului. Pentru un client cu venituri foarte mari nu se va mai solicita avans. in general, este mai avantajos atat pentru banci cat si pentru clienti achitarea avansului, intrucat rambursarea sumei imprumutate va fi mai facila. in ceea ce priveste aparitia bancilor de credit ipotecar, acestea se vor lupta sa-si faca loc pe piata, insa numarul lor nu va fi important".

"Eliminarea obligativitatii avansului de 25% pentru creditele ipotecare nu va avea nicio influenta asupra bancilor pentru locuinte, deoarece acestea functioneaza pe sistemul economisire-creditare", a afirmat presedintele HVB Banca pentru Locuinte, Petre Tulin.

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) intentioneaza sa reduca sau sa elimine avansul de 25%. "Este destul de greu ca o persoana cu un salariu mic sa poata strange o suma de 15.000 - 20.000 de euro. Prin urmare este mai avantajos pentru clienti sa achite, in functie de posibilitatile lor financiare, un avans care poate fi mai mic de 25% din valoarea imprumutata" a declarat Iuliana Ispas, sef serviciu dezvoltare si intretinere produse de creditare persoane fizice al CEC.

Presedintele Bancii Bancpost, Mihai Bogza a precizat: "in prezent asteptam forma finala a reglementarii BNR privind eliminarea obligativitatii avansului. Daca intentia anuntata de BNR se va materializa, in principiu, din motive de prudenta nu vom renunta complet la avans, dar vom reanaliza dimensiunile acestuia". Oficialul bancii a mai spus ca ar fi posibila o abordare diferentiata in functie de unele criterii, precum volumul veniturilor clientului (un avans mai mic pentru venituri mai mari) sau tipul de locuinta finantat din credit (cele aflate in localitati cu piete imobiliare active ar putea beneficia de un avans mai redus). in luarea deciziei finale se va tine cont si de comportamentul bancilor concurente pe acest segment de piata.

Potrivit reprezentantilor Raiffeisen Bank, in perioada urmatoare, banca intentioneaza sa-si diversifice gama de produse de creditare pentru clientii care doresc achizitionarea unui imobil prin intermediul unui credit ipotecar. La momentul acordarii unui astfel de credit, se ia in considerare si gradul de indatorare al clientului, care nu poate depasi 35% din venitul lunar.

Bancile reduc dobanzile si extind perioada de creditare

Unele banci au inteles ca este nevoie sa reduca nivelul dobanzilor si sa extinda perioada de rambursare pentru ca rata lunara sa nu fie impovaratoare, in conditiile eliminarii sau reducerii avansului de 25%. Masurile au fost luate pentru a permite unui numar mai mare de clienti sa acceseze un credit pentru locuinta, avand in vedere ca limita de indatorare a ramas aceeasi, de 35% din venitul lunar net.

Volksbank Romania si OTP Bank si-au micsorat dobanzile, in timp ce Bancpost, OTP Bank si-au extins perioada de rambursare, de pana la 35 de ani. Totodata, BCR si Banca Transilvania au aplicat masuri pentru a facilita achizitia unei case prin intermediul unui credit. De exemplu, Volksbank Romania a redus dobanzile la 5,95% pe an, dobanzile percepute clientilor la creditele de locuinte, cele de consum cu ipoteca (Optimus).

De asemenea, Banca Comerciala Romana (BCR) a scazut dobanda pentru creditele imobiliare "Camin Super BCR" si pentru cele ipotecare "Rezidential Super BCR" in valuta, prin reducerea marjei de produs, si a majorat perioada de acordare de la 25 la 30 de ani. Costul imprumutului se reduce, astfel, cu pana la 1,2 puncte procentuale, "ceea ce inseamna un efort financiar mai mic pentru clientii nostri", a declarat directorul executiv al directiei credite retail persoane fizice si mici intreprinzatori din cadrul BCR, Dorin Cojocaru.

Banca Transilvania percepe o dobanda fixa anuala de 6,5% in primii trei ani pentru creditele imobiliare in lei, destinate populatiei care vrea sa cumpere sau sa isi modernizeze o locuinta sau sa achizitioneze un teren. Banca percepe un comision de acordare de 2% din valoarea creditului, de cel putin 600 lei, precum si un comision de gestiune lunar de 0,1% din valoarea creditului in sold. Totodata, banca a extins perioadei de creditare de la 25 la 30 de ani.

Pentru a stimula creditarea, unele banci au lansat si oferte promotionale. De exemplu, OTP Bank Romania a extins perioada maxima de rambursare a creditului ipotecar in lei de la 30 la 35 de ani, iar pentru cele in euro si franci elvetieni, de la 25 la 35 de ani, pana la 30 aprilie, cu ocazia campaniei promotionale "O rata mica pentru o casa mare. Oferta este valabila pentru creditele ipotecare destinate achizitiei de locuinte si terenuri. in plus, in aceasta perioada toti clientii care iau un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte sau a unui teren de la OTP Bank Romania sunt inscrisi automat in tragerile la sorti pentru cele 12 premii acordate de banca. Premiile constau in electrocasnice in valoare de 5.000 lei fiecare si un autoturism Toyota Avensis in valoare de 18.000 euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri