Apartamente de lux cu doua sau trei dormitoare sunt cele mai cautate, iar clientii predominanti sunt strainii sositi in Bucuresti care sunt angajati in companii multinationale si dispun de venituri mari, a declarat directorul de marketing al companiei ESOP, Andreea Andrei.
Potrivit unui studiu ESOP, Bucurestiul continua sa ramana una dintre cele mai scumpe capitale europene in ceea ce priveste chiriile spatiilor rezidentiale, informeaza NewsIn. In opinia analistilor, apartamentele cu doua sau trei dormitoare au cea mai mare stabilitate in ceea ce priveste nivelul chiriei. Pe segmentul rezidential preturile sunt stabilite in functie de locatia acestora, numarul de camere si gradul de confort oferit, in care sunt incluse finisajele si alte facilitati aditionale.

Un apartament cu doua camere (un dormitor) se inchiriaza cu 1.500-1800 euro pe luna, in timp ce apartamentele cu trei camere (doua dormitoare) necesita o chirie lunara de 1.800-2.500 euro. Persoanele care aleg apartamentele cu patru camere (trei dormitoare) trebuie sa plateasca 2.500-3.800 euro pe luna. Aproximativ aceleasi chirii au si vilele cu trei sau patru camere, pentru care se achita 2.500-4.000 euro pe luna, in timp ce vilele cu mai mult de patru camere se inchiriaza cu 3.500-5.000 euro pe luna.

Analistii ESOP considera ca un criteriu determinant in alegerea locuintei pentru viitorii chiriasi il reprezinta apropierea de anumite institutii de invatamant cum ar fi scoala Americana (aflata in zona Pipera), scoala britanica (aflata in Herastrau) sau franceza (zona Romana). Potrivit datelor companiei, in prima parte a anului 2006 s-a inregistrat o scadere a nivelului cererii pentru inchirierea locuintelor de lux cu circa 30-45%, dupa in semestrul al doilea cererea pentru aceste locuinte a crescut.

In Romania, spre deosebire alte tari, suma privind nivelul chiriei nu include utilitatile aferente spatiului, au explicat reprezentantii ESOP. Acestea se platesc separat de catre chirias si sunt delimitate in doua categorii: utilitatile complexului, respectiv ale apartamentului (o suma fixa) si cele aferente utilitatilor propriu-zise (care sunt calculate conform consumului efectiv inregistrat de contoare independente).

In cazul in care proprietarul unui spatiu este persoana juridica, la chirie se adauga de obicei si taxa pe valoare adaugata, de 19%. Noile reglementari fiscale in vigoare au eliminat chiria din randul cheltuielilor deductibile ale unei firme, cu exceptia situatiei in care chiriasul este administratorul societatii respective sau exista un punct de lucru al societatii care este declarat la adresa respectiva. Pentru ca utilitatile aferente unui spatiu inchiriat sa poata fi deduse, este necesar ca acestea sa fie refacturate de catre proprietar, mai spun analistii ESOP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri