Comisia Europeana si Confdration Europenne de lImmobilier, organizatia formata din agentiile imobiliare din tarile UE, au anuntat elaborarea si implementarea unui standard european de reglementare a practicarii meseriei de agent imobiliar in Europa.
Proiectul, aflat in lucru momentan, urmareste atat stabilirea conditiilor in care o persoana va putea practica profesia de agent imobiliar, cat si cerintele pe care agentiile imobiliare vor trebui sa le respecte in activitatea lor.

De unde vine nevoia aplicarii unui astfel de standard? “Legislatia romaneasca actuala nu prevede masuri in domeniul imobiliar, iar statutul si rolul agentului imobiliar sunt neclare”, spune George Dimitriu, director general PYF Imobiliare.

Astfel ca, “odata cu adoptarea prevederilor standardului specializarii in acest tip de activitate, si in Romania va exista un cadru legislativ pentru domeniul imobiliar, iar principalul avantaj va fi al agentilor imobiliari fiindca atestatul le va permite sa profeseze in orice tara a Uniunii Europene”, a declarat Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Se vor organiza cursuri de calificare, urmand sa se stabileasca aria curiculara, structura cursurilor, perioada de studiu, conditiile in care atestatul va fi retras si, eventual, modalitatea de reatestare. In maximum un an si jumatate standardul va fi implementat si in Romania. Pana la acel moment vom sti ce institutie se va ocupa de pregatirea viitorilor agenti imobiliari atestati si care va fi costul acestui tip de pregatire.

In cadrul cursurilor se va urmari asimilarea de informatii din domeniul constructiilor, comercial si fiscal, pentru ca viitorii agenti atestati sa cunoasca legislatia referitoare la tranzactiile imobiliare si alte aspecte legate de felul in care functioneaza piata imobiliara.

“O alta noutate va fi infiintarea in Romania a unei autoritati care va fi responsabila cu implementarea standardului”, a precizat Zilisteanu.

In ce fel va contribui atestarea la conturarea unui nou tip de profesionist in imobiliare? Care sunt abilitatile pe care cursantii le vor dobandi la absolvirea lor si cum se vor reflecta ele in metodologia de lucru a unui agent imobiliar care va detine un astfel de atestat?

Conform lui Zilisteanu elementul care va face diferenta intre un agent imobiliar neprofesionist si unul care va avea atestat va fi “modalitatea de abordare a sarcinilor sale si a nevoilor clientului in privinta procesului de vanzare-cumparare”. Agentii atestati vor dobandi in urma punerii in practica a cunostintelor acumulate in timpul cursurilor abilitati de negociere, tehnici de persuasiune personalizate in functie de tipul tranzactiei si a personalitatii clientului, abilitati de prezentare a unei oferte imobiliare, tehnici de comunicare eficiente pentru relatia cu clientii dificili si rezolvarea eventualelor conflicte.

Astfel de abilitati sunt cel mai greu de dobandit fiindca ele necesita in prealabil o pregatire teoretica de baza si un efort sustinut pentru punerea lor in practica, astfel incat sa fie exploatate situatiile pe care le vor intalni in activitatea lor profesionala.

Schimbarea esentiala in privinta modului de lucru al agentilor va fi aceea ca “ei vor sti cum sa recomande un imobil fiindca vor cunoaste punctele forte si pe cele slabe ale unei constructii, vor sti detaliile despre felul in care se pot efectua tranzactii respectand cadrul legal si preintampinand eventualele fraude. Le va fi mai usor sa convinga un client de beneficiile unei anumite tranzactii fiindca, in procesul de negociere, ei vor da dovada de credibilitate si de etica in actiunile lor. In acest mod vom asista la profesionalizarea domeniului”.

Beneficiile pe care o astfel de activitate, facuta in mod profesionist, sunt de partea tuturor: nevoile clientului vor fi respectate in cadrul tranzactiilor si intre el si agent va exista o relatie de incredere reciproca. Agentul imobiliar va avea rezultate concrete in munca sa, date de valoarea si numarul contractelor de vanzare-cumparare incheiate.

Agentia la randul sau va oferi servicii de consiliere de calitate clientilor sai, care ii va aduce un profit mai mare si datorita angajatilor bine pregatiti se va diferentia pe piata imobiliara in crestere. Insa, cu siguranta, costurile agentiei vor fi mult mai mari fiindca vor trebui sa isi motiveze angajatii valorosi si sa ii recompenseze pe masura rezultatelor lor.

“Dupa implementarea standardului, pe piata vor ramane maxim 40% dintre actualii agenti imobiliari. Acest lucru se va reflecta in faptul ca aproximativ 60% din cele 10.000 de agentii romanesti - dintre care 2.000 doar in Bucuresti - vor disparea de pe piata”, a adaugat Zilisteanu.
“S-a tot vehiculat acest subiect, despre adoptarea unei legi care sa reglementeze activitatea agentiilor imobiliare, dar si a agentilor imobiliari, dar concret nu s-a intamplat nimic. Personal, am indoieli ca se va schimba ceva in viitorul foarte apropiat. Daca stam sa ne amintim, in urma cu 2 ani, cand s-a mai luat in discutie acest subiect, efectul nu a fost unul benefic pentru ca au aparut atunci foarte multe firme fantoma care ofereau cursuri pentru obtinerea atestatelor de agent imobiliar. In realitate, aceste cursuri, care aveau si costuri semnificative, nu aveau avizul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, pentru a elibera niste certificate recunoscute la nivel national”, este de parere Monica Marin, partner manager la EuroMetropola.

In ceea ce priveste reactia fortei de munca existente pe piata, la cerinta atestarii in urma absolvirii cursurilor de profesionalizare, Marin considera ca vor exista doua tipuri: “Cei care isi doresc sa activeze ca agenti imobiliari, dar nu sunt dispusi sa participe la cursurile obligatorii, vor gasi diferite subterfugii prin care sa-si continue activitatea de agent. Se va ajunge in mod sigur si la situatii in care persoane angajate sub alte titulaturi sa fie de fapt agenti imobiliari. Dincolo de asta, profesia de agent imobiliar are nevoie de reglementare si atestare, nu incape discutie”.

Pe de alta parte, pentru oamenii care isi doresc o cariera de agent imobiliar cerinta atestarii va fi binevenita, iar ei vor fi profesionistii de maine din domeniul care are atata nevoie de ei.

In afara de puterea de munca, pentru a avea rezultate excelente, se impun o serie de alte abilitati, pe care toata lumea crede ca le are, dar descopera ulterior cu stupoare ca sunt anumite lipsuri pe care nu le pot suplini si fara de care nu pot continua.

”In primul rand trebuie sa clarificam un detaliu extrem de important: o calificare in domeniu nu iti garanteaza reusita profesionala. Asadar, dincolo de studii superioare in domeniul marketingului si vanzarilor, care nu sunt obligatorii, dar reprezinta un avantaj, in procesul de recrutare cautam oameni entuziasti, dinamici, care au capacitate de munca, initiativa si o atitudine pozitiva fata de munca lor, capabili sa negocieze un contract si sa relationeze cu alti oameni”, sustine Marin creionand portretul agentului imobiliar care face performanta.

Imbunatatirile ideale pe care atestarea le-ar putea aduce in desfasurarea activitatii agentilor ar fi: modelerea, schimbarea atitudinii vizavi de anumite lucruri, schimbarea perspectivelor, organizerea informatiilor din piata pe care deja le detin, stabilirea cu usurinta a anumitor conexiuni si formarea unor persoane capabile sa ofere servicii de calitate ireprosabila si care sa se ridice la niste standarde.

Motivul principal pentru care managerul EuroMetropola isi sustine opinia este ca “persoanele calificate intr-un anumit domeniu prezinta mai multa credibilitate, ofera incredere, se disciplineaza in activitatile pe care le desfasoara. Astfel, vom vedea ca si exigentele vor fi mai mari, din toate cele trei parti: angajator, angajat, client care apeleaza la serviciile agentiei respective. Iar efectul va fi imbunatatirea calitatii serviciilor”.

Cum este afectata piata imobiliara de lipsa de profesionisti si ce efecte implica acest fenomen in acest domeniu? “Treptat vom asista la un proces de definitivare a statutului agentului imobiliar si in acelasi timp la imbuntatirea imaginii lui. Pe langa profesionalizarea agentului, se vor stabili niste standarde in piata imobiliara si niste norme dupa care agentul imobiliar va activa.

Din punctul de vedere al angajatorului, este mult mai avantajos sa lucrezi cu profesionisti, oameni instruiti, cu un anumit nivel de cultura, pe care te poti baza, pentru ca astfel si clientul va fi multumit, ii vei castiga increderea. Ce preferi: sa mergi sa te tratezi la un doctor profesionist sau sa aplezi la vraciul satului? Acelasi principiu se aplica si aici: apelezi la profesionisti pentru ca gradul lor de pregatire iti garanteaza si tie ca si client ca vei finaliza o afacere in cele mai sigure si profitabile auspicii”, mai spune Marin.

Indiferent daca standardul de atestare va fi implementat sau nu, managerul EuroMetropola e de parere ca pentru a avea o cariera de succes in imobiliare este foarte importanta atitudinea si motivatia, iar dezvoltarea profesionala va veni negresit.

Exista in Romania profesionisti in tranzactii imobiliare care s-au autoformat de-al lungul timpului, care au castigat experienta si s-au modelat din mers in anii in care au activat in piata. Acolo unde a existat o determinare majora, oamenii au frecventat si cursuri care sa le dezvolte diverse abilitati (de exemplu, de negociator) sau au studiat individual pentru a-si depasi limitele. Totusi, de foarte multe ori, experienta pe care un agent o castiga din piata este mult mai utila decat ceea ce ii ofera unele cursuri care nu au aplicabilitate in activitatea de zi cu zi.

Daca standardul care prevede atestarea agentilor imobiliari va fi implementat, va creste calitatea serviciilor de pe piata imobiliara fiindca agentii se vor profesionaliza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri