Criza creditelor ipotecare din Statele Unite nu va avea efect asupra pietei imobiliare din Romania si nu ii va afecta pe consultantii si investitorii care activeaza in acest domeniu si care nu intrevad un declin al preturilor proprietatilor din tara noastra, sustin analistii imobiliari.
Ingrijorarea legata de evolutia pietei de credite relaxate si de efectele acesteia asupra preturilor din piata imobiliara nu reduce apetitul clientilor pentru astfel de imprumuturi, iar investitorii straini nu planuiesc sa se retraga din Romania, cu atat mai putin acum, la inceput de toamna, cand piata imobiliara este mai dinamica decat in alte perioade ale anului, potrivit analistilor din piata imobiliara.

"Piata financiara din Romania nu are motive de ingrijoarare acum dintr-un motiv extrem de simplu: creditele oferite de bancile din Romania nu sunt chiar atat de relaxate, iar tara noastra are una dintre cele mai dure birocratii, de aceea imprumuturile nu sunt accesibile decat celor care dovedesc intr-adevar ca au resurse din care pot rambursa banii", afirma partner manager al companiei imobiliare EuroMetropola, Monica Marin.

Argumentul analistilor este ca daca nu ar fi existat o cerere reala atat de mare de proprietati imobiliare in Bucuresti, dar si in celelalte orase, si o oferta atat de saraca, Romania si investitorii straini de la noi, ar fi avut un motiv de ingrijorare. "Numai la nivelul Bucurestiului cererea este de ordinul sutelor de mii de locuinte, iar oferta de 12.000 de noi locuinte nu este nici pe departe suficienta. Singura sansa pentru incetinirea cresterii preturilor ar fi o oferta mai bogata de imobile finalizate care sa acopere o parte mai mare din cererea existenta in acest moment", adauga Marin.

Un alt amanunt pe care mizeaza investitorii din piata imobiliara este acela ca romanii au o mentalitate investitionala care ii directioneaza in principal catre investitiile imobiliare. "Atunci cand simte ca venitul lui a crescut si isi poate permite sa faca o investitie importanta, romanul nu intrevede o alta posibilitate mai sigura si mai stabila decat o investitie intr-un imobil, fie ca vorbim despre o casa sau un teren pentru o viitoare locuinta", precizeaza reprezentantul EuroMetropola.

"In ultimul timp piata a fost invadata de zvonuri nefondate referitoare la prabusirea ei, la preturi crescute artificial, la lipsa de profesionalism a dezvoltatorilor si a companiilor imobiliare care intermediaza vanzarile. Nici o afacere nu este complet lipsita de riscuri, insa nici nu are succes daca se merge pe scenariul negativ", sustine directorul de proiecte rezidentiale din cadrul companiei imobiliare Regatta, Sorin Lacusta.

Potrivit acestuia, marile companii care investesc sute de milioane de euro nu isi permit sa insele asteptarile partenerilor si consumatorilor deoarece vor fi automat scosi de pe piata. Nici agentiile imobiliare cu vechime, cu un nume format nu-si permit sa-si strice reputatia, caci isi vor pierde imediat credibilitatea, adauga analistul imobiliar.

Criza creditului imobiliar din Statele Unite a tulburat pietele bancare si imobiliare din intreaga lume. Banca Centrala a Europei a intervenit cu fonduri proprii pe piata bancara privata pentru a ajuta la diminuarea efectelor crizei internationale.

In acelasi timp, presedintele american, George W. Bush, a anuntat ca va sustine adoptarea unor masuri care sa reabiliteze sectorul financiar. Cu toate aceste prevederi, efectele crizei din Statele Unite s-au resimtit in Europa printr-o scadere importanta a preturilor proprietatilor imobiliare. Letonia a raportat o scadere de pana la 5%, in timp ce Irlanda a anuntat o scadere de 3,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri