Piata imobiliara din Romania nu da semne ca ar resimti influenta intamplarilor din Statele Unite, dar cu toate acestea bancile sunt determinate sa fie mult mai prudente in acordarea creditelor, a declarat miercuri consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.
Vasilescu sustine ca prudenta in sectorul bancar este primordiala si este data si printr-o serie de reglementari impuse de Comisia Europeana.

"CE are doua obiective importante: stabilitatea financiara si evitarea supraindatorarii populatiei, care poate reprezenta o bomba sociala. Ar fi groaznic sa dea faliment populatia si nu-si mai poate plati creditele la banci, iar institutiile de credit sa inceapa sa execute datornicii", a spus Vasilescu, potrivit NewsIn.

Reprezentantul BNR mai spune ca ceea ce s-a intamplat in America a dat dreptate Bancii Nationale, iar bancile au devenit mult mai prudente in acordarea creditelor.

"Sa zicem ca o companie importanta investeste in Romania in proiecte imobiliare, unde preturile la apartamente sunt mari si in crestere, iar apoi vinde casele isi incaseaza banii si pleaca. Bancile raman apoi in brate cu un pachet de ipoteci care nu mai sunt asa sigure ca altadata. Asa s-a intamplat si in America, iar pe fondul cresterii dobanzi de la 1% la 5,25%, multi nu au mai putut plati ratele si dobanzile", a exemplificat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR mai spune ca pretul caselor din Romania este in prezent foarte ridicat, insa poate fi si mai rau. Acesta sustine ca in Romania creditul nu poate fi mai ieftin atata timp cat inflatia este mai mare.

"Totul este influenta de cerere si oferta. Suntem intr-o situatie dramatica pentru ca cererea de consum este foarte accelerata in fata unei oferte curente care nicidecum nu poate face fata. Ceea ce pot spune acum este ca peste tot in lume se scumpeste creditul", a conchis Vasilescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri