Preturilor terenurilor din tara vor creste anul acesta cu 25-35% in zone care permit dezvoltari rezidentiale cu mai multe functiuni sau dezvoltarea de proiecte mixte, in timp ce in capitala ritmul va fi mai lent, sustine directorul executiv al companiei imobiliare Euroest, Dan Nitu.
"Desi preturile pentru terenuri au fost considerate in fiecare an ca fiind mari si foarte mari, acestea si-au pastrat o medie de crestere anuala de 20-30% din 2006 pana in prezent. Pentru acest an sunt preconizate cresteri ale preturilor terenurilor situate in intervalul de 25-35% in zone care permit dezvoltari rezidentiale cu mai multe functiuni sau dezvoltarea de proiecte mixte. In Bucuresti, preturile vor creste cu un ritm mai mic, insa piata nu va mai fi atat de dinamica si, ca atare, marjele de negociere vor fi mult mai mari", a declarat directorul executiv al companiei Euroest, Dan Nitu.

Potrivit acestuia, piata imobiliara autohtona refuza sa urmeze scenariile cunoscute pe alte meleaguri, indiferent de notorietatea persoanei fizice sau juridice. Reprezentantul Euroest sustine ca "vedetele" acestui scenariu au fost si inca vor mai fi, pentru un interval cuprins intre 1 si 3 ani, fondurile de investitii speculative.

Nitu este de parere ca acestea, prin diverse canale de comunicare, doresc sa creeze impresia ca preturile terenurilor sunt mari sau chiar foarte mari, cand de fapt, problema consta in pastrarea ratei de profit estimate.

"tinand cont de aceste jocuri de culise, estimam ca, in intervalul amintit, investitorii speculativi au doua alternative: fie vor parasi piata imobiliara din Romania, fie se vor asocia.

In aceste conditii, investitorii strategici vor trebui sa fie capabili sa-si indeplineasca rolul de formatori de produse si servicii standard, adecvate tuturor claselor sociale, nu numai upper-class sau noii mult trambitate middle class", mai spune Nitu.

Compania detine un portofolii de oferte de terenuri estimate in jurul valorii de 130 milioane euro in zona Valea Prahovei, aproximativ 200 milioane in Bucuresti si o valoare similara pentru orasul Constanta.

"Chiar daca preturile terenurilor sunt in crestere, semnalele venite din piata ne permit ca si in acest an sa tranzactionam suprafete de terenuri a caror valoare sa depaseasca usor 100 de milioane euro la nivel national" preconizeaza reprezentantul Euroest.

Reprezentantii companiei mai estimeaza ca la prima editie a Targului de Terenuri Expoland, care va avea loc in perioada 21-23 martie la Sala Dalles din Bucuresti, se vor tranzactiona, de catre persone fizice, intre 1 si 3 milioane terenuri cu destinatie rezidentiala, iar persoanele juridice vor tranzactiona intre 10 si 20 milioane pentru terenuri cu aceeasi destinatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri