Volumul total al investitiilor imobiliare din 2007 a atins nivelul 2,2 miliarde de euro, incluzand tranzactiile de tip forward sale si plaseaza Romania pe locul al treilea in Europa Centrala si de Est, arata ultimul raport din luna martie al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
Potrivit analistilor imobiliari ai Jones Lang LaSalle (JLL), investitiile au crescut cu 144% fata de anul 2006 si au fost reprezentate de 49% (peste un milliard de euro) tranzactiile pe piata de retail, 34% pe piata birourilor, 8% pe piata logistica, iar restul de 8% pe piata hoteliera.

In acelasi timp, daca in prima jumatate a anului trecut, investitiile au fost dominate de capitalul austriac, in a doua jumatate din 2007 sursele de provenienta a capitalului au fost mai diversificate si au inclus: AEW (Franta), Degi (Germania) si ING (Olanda).

"Romania incepe sa intruneasca din ce in ce mai multe criterii de achizitie a fondurilor de investitii care activeaza in Europa Centrala si de Est. Romania continua sa ofere randamente atractive fata de tarile din Europa, randamente sustinute de fundamente economice solide, cresterea economica, diminuarea somajului si cresterei salariale.

Romania, a doua tara ca numar de locuitori din Europa Centrala si de Est, cu o capitala care se dezvolta ca un centru de afaceri regional important si cu cateva orase secundare importante, devine o piata pe care investitorii europeni si central-europeni nu o vor ignora", se arata in raportul din luna martie al companiei de consultanta imobiliara Bucharest City Report.

Acelasi raport mai arata ca unele din cele mai importante tranzactii de pe piata birourilor din 2007 includ achizitia America House de catre AEW Europe pentru 120 milioane de euro, achizitia unui portofoliu de trei cladiri de catre Degi la pretul de 106 milioane de euro si achizitia S-Park de catre Immoeast pentru 101 milioane de euro.

Totodata, printre cele mai importante tranzactii pe piata de retail se numara achizitionarea de catre Immoeast a proiectului Polus Center Constanta la pretul de 185 milioane de euro, pe baza unei tranzactii de tip forward purchase.

Pe piata spatiilor logistice, cele mai semnificative tranzactii include vanzarea Parcului Industrial A1 dezvoltat de Cefin si cumparat de Valad (exTeesland IOG) pentru 70 milioane de euro si a Parcului Logistic Cefin Arad achizitionat de Europolis la pretul de 34 milioane de euro.

Reprezentantii Jones Lang LaSalle sustin ca volumul total al investitiilor din Europa Centrala si de Est, excluzand Rusia, a atins anul trecut nivelul de 11,2 miliarde euro, reflectand o crestere de 13,9% fata de 2006. In Polonia, investitiile au scazut cu 36,4% fata de 2006, Cehia a raportat o crestere a volumelor investitionale de 73%, iar Romania a ajuns la un volum de 2,2 miliarde de euro, mai mult cu 144% fata de 2006.

In ultimul trimestru al anului 2007 s-a remarcat o tendinta importanta de descrestere a investitiilor in regiune, cu 52,9% fata de trimestrul III al aceluiasi an.

Jones Lang LaSalle furnizeaza servicii de consultanta pentru achizitii si vanzari de proprietati, investitii si management imobiliar, fiind prezenta cu peste 150 de reprezentante in peste 450 de orase din 50 de state. Compania a inregistrat in 2006 venituri de peste doua miliarde de dolari si detine un portofoliu de peste un miliard de metri patrati in intreaga lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri