Estimarile consultantilor pentru anul 2008 in ceea ce priveste piata rezidentiala noua nu indica scaderea preturilor locuintelor, ci o incetinire a ritmului de crestere a preturilor.
"In comparatie cu 2006, anul trecut preturile au crescut in medie cu 20-50% in majoritatea zonelor datorita cresterii preturilor de vanzare la terenuri, al materialelor de constructie si al mainii de lucru calificate precum si in functie de unicitatea locatiei, priveliste spre lac sau padure, finisaje si facilitati oferite. Pentru 2008, pe segmentul rezidential estimam o scadere a ritmului de crestere a preturilor", a declarat managerul departamentului de evaluare al CBRE Eurisko, Adrian Nicolescu (foto).

Reprezentantul CBRE Eurisko mai spune ca 2008 va fi anul in care vor fi finalizate mai multe ansambluri rezidentiale si va marca inceputul concurentei reale pe aceasta piata. Astfel, in fiecare zona vor fi cel putin 2-3 astfel de complexuri noi, fapt benefic pentru clienti, care pot face astfel comparatii intre oferte. Totodata, potrivit datelor oficiale furnizate de dezvoltatorii imobiliari, in perioada 2008-2009 vor fi finalizate aproximativ 16.000 de locuinte noi in ansambluri rezidentiale.

"Ne pastram rezerve fata de acest stoc din cauza intarzierilor termenelor de livrare precum si a altor factori care pot afecta dezvoltarea proiectelor anuntate. Dezavantajul numarului mare de proiecte care asteapta aprobarea planurilor de urbanism si a avizelor de constructie este ca apar intarzieri mari, care vor amana finalizarea constructiilor si livrarea noilor locuinte", mai spun analistii imobiliari, care arata in ultimul raport al companiei ca in anul 2007 au fost finalizate 1.609 locuinte, din care 88% sunt apartamente si 12% vile.

In ceea ce priveste preturile, ansamblurile rezidentiale pentru clasa medie ajung la 1.300 euro/mp construit fara TVA, cele pentru clasa medie-superioara au preturi de vanzare cuprinse intre 1.300 si 2.500 euro/mp construit fara TVA, iar cele pentru clasa de lux depasesc 3.500 euro/mp construit fara TVA. In top se afla zona Dorobanti, Floreasca, Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff si Soseaua Nordului, unde preturile pentru spatiile rezidentiale noi ajung la 4.000-4.500 euro/mp construit fara TVA.

Pretul pe metrul patrat construit al locuintelor noi va creste cu 10-30% din cauza majorarii pretului terenurilor disponibile, al utilitatilor, materialelor de constructie si fortei de munca, iar per ansamblu, pretul final de vanzare va creste cu 5-15%, sustin reprezentantii companiei CBRE Eurisko.

"In perioada urmatoare vor exista corectii pentru preturile nejustificate ale locuintelor, insa preturile de vanzare nu vor scadea atata vreme cat exista o cerere potential ridicata. Locatiile exclusiviste vor deveni in curand inabordabile din cauza pretului si se vor adresa unui segment tot mai ingust de piata. Ca urmare a diversificarii ofertei este de asteptat ca dezvoltatorii sa ofere clientilor anumite stimulente precum locuri de parcare gratuite, bucatarie si baie utilate sau mobilate", sustin analistii companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko.

Compania Eurisko a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 14,3 milioane de euro, iar valoarea totala a tranzactiilor a depasit anul trecut 500 milioane de euro. In 2008, Eurisko si-a propus sa creasca cifra de afaceri cu 40%. Eurisko Consulting a fost achizitionata anul acesta, in urma unei tranzactii de 35 de milioane dolari, de catre compania de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri