Vanzarile si inchirierile ulterioare ale aceluiasi spatiu din domeniul corporatist au crescut in Europa, ridicandu-se cu 585% intre anul 2004 si anul 2007 si dezvoltandu-se de la 6% din piata europeana de investitii in 2004 pana la 21% in prima jumatate a anului 2008, arata un raport al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Group Inc.
„Pe piata din Romania nu s-a practicat foarte mult aceasta metoda, deoarece finantarea se obtinea destul de facil. Insa acum, sale&leaseback devine o optiune foarte serioasa pentru dezvoltatorii cu credibilitate in piata, care au know-how si proprietati aflate in locatii bune. Sale&leaseback le poate asigura lichiditatile de care au nevoie”, a declarat Radu Lucianu (foto), Managing Director CBRE|Eurisko.

Deciziile corporatiilor de a recurge la vanzarea si inchirierea ulterioara a spatiului vandut sunt motivate de factori precum presiunea crescanda de ridicare a valorii capitalului, costul mare al datoriilor, nevoia unor structuri mai flexibile de inchiriere si acceptabilitatea culturala tot mai sporita a vanzarilor imobiliare.

„Dominata in mod traditional de sediile proprietati, activitatea de tip sale and leaseback a inregistrat o diversificare in ultimii ani. In prima jumatate a anului 2008, tranzactiile retail (4.2 miliarde de euro) au fost aproape egale cu cele din sectorul de birouri (4.7 miliarde de euro)”, se mai arata in acelasi raport.

Aceste cifre reflecta un numar de schimbari in retail – inclusiv orientarea spre magazine de dimensiuni medii si listarea la bursa a companiilor de retail – care i-au determinat astfel pe retaileri sa aprecieze mai tare strategiile noi de real estate.

“Performanta semnificativa a tranzactiilor de tip ‚sale and leaseback’ din ultimii cativa ani, inclusiv prima jumatate a anului 2008, sugereaza ca ele continua sa fie o oportunitate de dezvoltare in Europa si un motor cheie al cresterii in investitiile imobiliare”, a explicat si John Wilson, seful departamentului Corporate Strategies din cadrul CBRE.

In ciuda dezvoltarii rapide a tranzactiilor de tip “sale and leaseback” din ultimii ani, ocuparea spatiilor in calitate de proprietari ramane dominanta in cea mai mare parte a Europei, se mentioneaza in raportul CBRE.

Valoare totala de proprietati private ocupate chiar de proprietari depaseste 2,25 trilioane de euro.

CB Richard Ellis este o companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles,fiind cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume (raportat la incasarile din 2007). CB Richard Ellis a parasit piata locala, pe care activa din anul 2001 in baza unui contract de franciza, anul trecut, iar in luna februarie a acestui an a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari, aceasta functionand acum sub numele CBRE|Eurisko.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri