Pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti au fost inchiriati circa 51.000 mp in primele sase luni, in scadere cu 35-40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata in cel mai recent raport al companiei Jones Lang LaSalle. Previziunile raman sumbre pana la sfarsitul anului: preluarea de spatii de birouri va scadea cu 50-60% fata de 2008.
In primele sase luni ale anului, au fost inchiriati putin peste 51.000 mp, circa 27.000 mp in primul trimestru si 24.000 mp in cel de-al doilea, ceea ce inseamna o scadere de 35-40% fata de suprafata tranzactionata in primul semestru din 2008.

„Cererea de spatii de birouri va fi in continuare dominata de catre companiile multinationale, care isi muta sediile in cladiri de clasa A, desi criza a determinat multe dintre ele sa isi revizuiasca politica de expansiune, precum si prelungirea procesului decizional”, sustin reprezentantii Jones Lang LaSalle (JLL).

La nivelul Capitalei, in prima jumatate a anului a fost finalizata o suprafata record de circa 200.000 mp, dintre care 140.000 mp in trimestrul al doilea. Astfel, stocul modern de spatii de birouri a ajuns la 1,35 milioane mp, dintre care aproximativ 44% este reprezentat de spatii de clasa A.

„Estimam ca circa 60.000 mp de spatii de birouri se afla, in prezent, in constructie si vor fi livrati in al doilea semestru, ceea ce va determina ca oferta anula de spatii sa atinga la 270.000 mp, nivel similar anului trecut”, mai spun cei de la JLL.

In ceea ce priveste evolutia chiriilor, nivelul maxim a scazut de la 24 euro/mp/luna, la 22 euro/mp/luna in trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru din 2008. Rata medie de neocupare a crescut considerabil, ajungand la 10,8%, respectiv 5% pentru cladirile de clasa A si 15% pentru cele de clasa B.

Daca pana la sfarsitul acestui an, specialistii Jones Lang LaSalle sunt de parere ca suprafata livrata va totaliza 270.000 mp, pentru anul viitor, estimarile se opresc la 180.000 mp de spatii de birouri. (Citeste despre noua strategie a companiei)

„Credem ca o revenire a pietei de inchirire este posibila in 2010, odata cu imbunatatirea conditiilor economice, insa suprafata medie inchiriata va fi mai mica, iar numarul de pre-inchirieri de spatii mari va fi si mai mic. Rata de neocupare va creste pana la finele anului si va descreste in prima jumatate din 2010, cand chiriile scazute si facilitatile financiare vor stimula interesul chiriasilor pentru cladirile finalizate din nordul si vestul Bucurestiului”, se mai arata in raport.

Jones Lang LaSalle este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara din piata local, iar la nivel global, este prezenta in 60 de tari, cu 180 de birouri. Principalii sai competitori sunt CBRE|Eurisko, Colliers International, DTZ Echinox si Cuhman & Wakefield Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri