CBRE: In urmatorii 3 ani vor fi terminate spatii de birouri in Capitala ce vor totaliza o suprafata de peste 900.000 mp

Compania de consultanta imobiliara CBRE estimeaza ca segmentul de spatii de birouri va continua sa se dezvolte in ritm accelerat, pe fondul tendintei de crestere a cererii si a unei rate de neocupare mici, de numai 8.4%. Reprezentantii CBRE prognozeaza ca stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti se va situa, la finalul celui de-al doilea trimestru din 2018, la aproximativ 2,85 milioane de metri patrati.

In primul trimestru din acest an au fost livrati circa 28.000 metri patrati, iar aproximativ 64.000 metri patrati vor fi finalizati in a doua jumatate a trimestrului intai. Conform estimarilor, in urmatorii trei ani vor fi terminate proiecte de cladiri de birouri ce vor totaliza o suprafata de peste 900.000 metri patrati, dintre care in jur de 185.000 metri patrati sunt programati pentru livrare in 2018 si 350.000 metri patrati in 2019.

"Cererea pe segmentul spatiilor de birouri este intr-o continua ascensiune in Bucuresti, iar cu o rata de neocupare in jur de 8.4% este evidenta necesitatea de noi proiecte. In prezent, daca o companie vrea sa inchirieze birouri pentru 200 de angajati intr-o cladire in apropierea unei statii de metrou, s-ar putea sa nu gaseasca. Identificarea unor spatii optime dureaza minimum 12 luni, dar ideal ar fi sa ai la dispozitie 24 de luni", a declarat Mihai Paduroiu (foto), head of advisory & transaction services office al CBRE Romania.

In momentul actual, in capitala sunt in dezvoltare opt proiecte de spatii de birouri, cu date de finalizare in cursul lui 2018. Acestea vor ocupa peste 157,000 metri patrati, din care 61% vor fi livrati in cladiri situate in zona de vest, iar 22% in zona centrala, dupa cum urmeaza:

  • Patru proiecte in zona de vest: cladirea Campus 6.1, Orhideea Towers, prima cladire din Afi Tech Park, Cladirea Berlin - parte din proiectul de reconversie din Sema New Project
  • Trei proiecte in centru: Unirii View, Day Tower si D’or
  • Un proiect in Central Business District (CBD): The Mark
  • La acestea se adauga cladirea a doua din Globalworth Campus, finalizata in T1 in zona Pipera

La sfarsitul anului 2018, stocul modern de spatii de birouri va atinge pragul de 2,95 milioane de metri patrati

Citeste si:
În 2022, companiile din FMCG vor ocupa 1,4 mil. mp de spații logistice
În 2022, companiile din FMCG...

In primele trei luni, segmentul spatiilor de birouri a inregistrat 52 de tranzactii de inchiriere care au insumat 65.500 metri patrati. Domeniile de unde au venit cele mai multe cereri sunt: productie industriala si energie cu 36% din total, IT cu 23% si retail cu 16%. Cererea neta, care nu include renegocieri si reinnoiri, are o pondere de 82% din activitatea de inchiriere.

Din cererea totala, 36% a fost reprezentata de relocari, urmate de pre-inchirieri, cu 34%. Conform estimarilor CBRE, aceasta pondere se va mentine si in urmatoarele trimestre, datorita numarului mare de proiecte aflate in constructie sau a caror dezvoltare va incepe in viitor. Chiria contractuala medie ramane neschimbata fata de ultima perioada si este estimata la 18,5 euro/ metri patrati / luna.

Cele mai active zone, atat din punct de vedere al cererii totale, cat si al cererii noi, au fost in T1 zona centrala si zona de vest, urmate de zona de nord. Polurile de birouri din centrul si vestul Bucurestiului au inregistrat, fiecare, 34% din cererea totala, iar zona de nord, 19%. In 2019, 57% din cei 350.000 metri patrati care sunt programati pentru finalizare, vor fi livrati in zona de vest. In ceea ce priveste evolutia activitatii de inchiriere, tendinta este de crestere incepand cu 2012, iar rata de neocupare este intr-o scadere continua, din 2013, potrivit CBRE.

Citeste si:
Clădirile de birouri se revizuiesc în pandemie... dar rămân aproape...
Clădirile de birouri se...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri