In primele sase luni ale anului, s-a lucrat pe 2.412 santiere din tara, numarul acestora fiind cu 19% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a lucrat pe 2.961 de santiere, arata un studiu realizat de firma Infobau.
Diferente mari s-au constatat in cadrul lucrarilor cu finalitate rezidentiala, anul trecut inregistrandu-se 1.808 santiere de locuinte si ansambluri rezidentiale, fata de 1.375 cate au fost in 2009. S-a constat astfel o contractie a pietei cu 31,5% pe segmentul rezidential.

“Acest lucru a fost cauzat de o inertie mai redusa in randul proprietarilor de imobile de locuinta la modificarile impuse de criza, in sensul ca cei care au inceput anul trecut lucrarile pentru o locuinta proprie au avut mari sanse sa le termine pana la sfarsitul anului 2008- mijlocul anului 2009, iar cei care aveau in plan construirea uneia si-au amanat planurile pana la imbunatatirea contextului economic”, se arata in acelasi studiu.

Pe segmentul imobilelor de birouri si sedii de firma, lucrurile au stat invers: anul trecut au fost publicate 169 de santiere de birouri, comparativ cu 195 de santiere aparute in 2009.

Spatiile comerciale au cunoscut o scadere a numarului de santiere cu aproximativ 6%, acest procent fiind influentat de includerea in aceasta categorie, pe langa lucrarile mari tip supermarket si hipermarket , a lucrarilor mici de genul piete, spatii comerciale aflate la parterul imobilelor de locuinta etc.

“Este interesant de urmarit evolutia pe zone geografice a numarului de lucrari. Astfel, cea mai semnificativa scadere de 27.65% s-a observat pe zona de est comparativ cu doar 4,49% scadere calculata pentru zona de sud-est. Pentru Bucuresti, procentul de modificare negativa este de 11,05%, iar pentru zona de Ilfov de 10,04%”, mentioneaza raportul Infobau.

Cea mai apropiata de media pe tara de 19% este zona de centru cu o scadere de 13,05%. Zonele de sud-vest si vest au inregistrat variatii negative de 7,32% respectiv 8,75%.

Pe langa cele 2.412 de santiere in lucru luate in calcul pentru 2009, au mai fost monitorizate si prezentate si alte aproximativ 700 de investitii in stadiul de proiect sau inaintea executiei, a caror data de incepere a lucrarilor este incerta, conform reprezentantilor dezvoltatorilor.

Infobau ofera servicii consultanta de marketing si suport vanzari in domeniul constructiilor, fiind prezenta pe piata de sapte ani. Pe langa monitorizarea santierelor in lucru, firma mai ofera un serviciu de monitorizare a anunturilor de licitatii in constructii si un altul de monitorizare a cererilor de oferta de materiale si servicii de constructii si finisaje.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri