Doar 40% din birourile finalizate in primul semestru au fost inchiriate, respectiv o suprafata construita de circa 80.000 mp, ceea ce reprezinta o scadere a pietei de inchirieri cu 60% fata de perioada similara din 2008, arata un raport al companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.
Din suprafata totala tranzactionata pe piata spatiilor de birouri in primele sase luni, BNP Paribas a inchiriat o suprafata utila de 4.300 mp.

“La sfarsitul primului semestru din 2009 au fost ocupate aproximativ 40% din birourile finalizate in aceasta perioada. Relocarile au reprezentat principala sursa a activitatii de inchiriere, cererea activa provenind din partea companiilor mici si mijlocii din domenii precum serviciile de consultanta in afaceri, IT, servicii medicale private, institutii publice si furnizori de utilitati”, se arata in raport.

Suprafetele medii solicitate au scazut comparativ cu perioada 2007-2008, majoritatea fluctuand intre 250-500 mp. De asemenea, perioada de inchiriere a coborat de la cinci ani la maxim trei.

Rata totala de neocupare a crescut de la 4,5% in trimestrul al patrulea din 2008 pana la 11% la sfarsitul primelor sase luni din 2009. Pentru cladirile de clasa A, rata de neocupare este de 7,5%, crescand cu 5,5 puncte procentuale pe parcursul primului semestru.

“Pe parcursul primelor sase luni din 2009, in Bucuresti nu a fost finalizata nici o tranzactie de investitii.Asteptarile proprietarilor si strategia de investitii a fondurilor oportuniste nu au gasit un numitor comun din punct de vedere al pretului si tipurilor de proprietati oferite sau solicitate”, sustin reprezentantii BNP Paribas Real Estate.

In ultimele sase luni, yield-urile au inregistrat o crestere semnificativa, ajungand la un nivel de 9-9,5% pentru cladirile de clasa A, 10-11% pentru birourile de clasa B si spatiile comerciale si 11-12% pentru proprietatile industriale. Consultantii subliniaza insa ca aceste randamente sunt estimate pe baza informatiilor disponibile pe piata si nu au fost incheiate tranzactii care sa sutina aceste cifre.

Compania Jones Lang LaSalle a anuntat ieri ca l-a recrutat in functia de coordonator al departamentului de birouri pe Marius Scuta, care anterior a ocupat aceeasi functie in cadrul companiei BNP Paribas Real Estate.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri