Gradul de intermediere bancara in domeniul finantarilor imobiliare se va dubla pana in 2007, ajungand la 39 - 50% din totalul imprumuturilor, fata de 21%, cat reprezinta nivelul actual, a declarat Dorin Cojocaru, directorul Directiei credite retail persoane fizice din Banca Comerciala Romana. El a precizat ca piata imobiliara va continua sa se extinda, ritmul de crestere fiind influentat de marirea veniturilor populatiei si de scaderea dobanzilor la credite. Dezvoltarea infrastructurii la aparitia unor zone rezidentiale complexe constituie insa o problema care incetineste evolutia sectorului imobiliar. Imprumuturile imobiliare sau ipotecare au crescut, in acest an, comparativ cu 2004, cu 31,7%, fata de o expansiune a creditului de consum cu aproape 70%.

In opinia lui Cojocaru, explicatia sta in intertia pietei imobiliare si in lipsa unor oferte concrete pe piata. De-abia in ultimul timp au aparut pe piata romaneasca marii dezvoltatori, cu toate retelele necesare bine stabilite, in mod special o infrastructura deja creata. Se simte inca lipsa celorlalte utilitati: spitale, transport in comun, a mai spus Cojocaru. Reprezentantul BCR a mentionat ca sunt preferate la achizitia de locuinte creditele in lei, cu dobanzi anuale de 8-10%, tendinta care se va pastra. Va exista, insa, riscul ca dobanzile de referinta stabilita de BNR sa treaca pe un curs ascendent. Potrivit lui Cojocaru, dobanzile creditelor vor suferi modificari tinand cont de faptul ca sunt calculate in functie de alti indicatori economici, nationali si internationali.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri