Piata de spatii de birouri din Bucuresti ar putea avea in 2019 un an record in ceea ce priveste livrarile, daca toate proiectele anuntate sa fie finalizate la timp. In acest scenariu, pe piata de spatii de birouri ar urma sa fie livrata o suprafata noua de circa 377.000 de metri patrati, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.

In prima jumatate a anului au fost livrate spatii cu o suprafata de circa 128.000 de metri patrati, constand in cladirile Renault Bucharest Connected, The Mark, Oregon Park C, The Bridge II, Office 1 si Mihai Eminescu Offices. In cea de-a doua jumatate volumul livrat ar putea fi dublu, cele mai importante proiecte a caror livrare este anuntata fiind Business Garden (41.000 mp), Ana Tower (41.000 mp), Expo Business Park (38.000 mp), Globalworth Campus III (35.000 mp), The Light I (23.000 mp), Timpuri Noi Square 1b (20.000 mp) si Equilibrium I (19.000 mp), alaturi de o serie de alte imobile de dimensiuni mai mici.

Istoric, cel mai bun an pentru piata locala a birourilor ca nivel de livrari a fost 2009, cand dezvoltatorii au oferit spatii noi cu o suprafata de circa 322.000 mp, dupa un an 2008 de asemenea foarte bun, cu livrari de peste 300.000 de metri patrati, potrivit Cushman & Wakefield. Cele mai mari proiecte livrate in 2009 au fost BOC, Global City Business Park, Floreasca Business Park si Cubic Center, intr-o perioada in care dezvoltatorii erau activi in special in zona Pipera, iar dezvoltarea hub-ului Floreasca - Barbu Vacarescu era la inceput.

"Livrarile din anul 2019 vin dupa doi ani cu o cerere consistenta, dar cu un nivel scazut al livrarilor: in 2017 au fost finalizate proiecte cu o suprafata de 138.000 mp, iar in 2018 dezvoltatorii au livrat 145.000 de metri patrati. Noile proiecte au reusit sa isi securizeze din timp chiriasi ancora importanti, precum grupurile financiare ING, Erste – BCR, Allianz sau firma de consultanta PricewaterhouseCoopers, intr-o piata extrem de dinamica, in care cererea este la un nivel record. Tinand cont de cladirile aflate in plin proces de livrare, putem spune ca stocul de birouri din Bucuresti a atins pragul de 3 milioane de metri patrati, dintre care 1 milion de metri patrati au fost construiti in perioada 2014 – 2019", spune Madalina Cojocaru, partner, office agency Cushman & Wakefield Echinox.

In prima jumatate a anului au fost tranzactionate spatii cu o suprafata de 196.000 de metri patrati, cele mai mari tranzactii incheiate au fost semnate de Ericsson (16.000 mp in West Gate), eMag (15.000 mp in Swan Office Park), ING Tech (13.000 mp in Dacia One) si Allianz (9.000 mp in Globalworth Campus).

In prima jumatate a anului s-a constatat si o usoara crestere a chiriilor de referinta pentru spatiile de birouri din CBD, unde cladirile premium se inchiriaza la un nivel cuprins intre 17,5 si 19 euro / mp / luna, in timp ce in zona Centru – Nord acestea ajung la valori de 15,5 - 17 euro / mp / luna.

Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara de pe piata locala. Departamentul de birouri al companiei este activ in Bucuresti si in cele mai mari orase din tara, precum Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi sau Brasov, fiind implicat in ultimii trei ani in peste 100 de tranzactii cu o suprafata cumulata de circa 150.000 de metri patrati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri