Desi in acest an au fost livrati pana la 75.000 metri patrati de spatii de birouri, ceea ce a dus la scaderea gradului de neocupare la 8%, in 2018 pe piata vor fi livrati pana la 300.000 metri patrati, din care pentru 30% au fost deja semnate contracte, iar negocierile curent urca gradul absorbtie pana la 60%. Sunt proiecte care cu siguranta vor avea succes, deoarece sunt situate in zone precum Politehnica, Regie si Universitate, care ofera forta de munca necesara angajatorilor, spune Madalina Cojocaru, partner Cushman & Wakefield.

"2017 din punct de vedere al suprafetelor inchiriate, comparandu-l cu 2016, se situeaza cam la acelasi nivel, adica avem pana in luna octombrie un gross take-up de pana 240.000 metri patrati in toata tara. Insa, semnalele pentru ce se va intampla in 2018 si 2019 sunt mult mai pozitive, in sensul ca exista mult mai multe cereri de pre-inchiriere, sunt chiriasi care vin hotarati sa se consolideze si solicita suprafete unde sa isi creasca afacerile, isi aduc linii noi de business in tara noastra", spune Madalina Cojocaru (foto).

Dintre proiectele mari care vor fi livrate in 2018 se numara: Globalworth Campus II (29.400 mp), Oregon Park C (25.000 mp), Equilibrium Project I (20.334 mp), The Bridge Building B (25.000 mp), Unirii View (23.600 mp), Business Garden Vastint (41.303 mp), Orhideea Towers (36.900 mp) precum si altele la fel de importante.

"Sunt proiecte de spatii de birouri complexe, care ofera pe langa acomodare si diverse servicii, sunt foarte mult focusate pe aspectul well-being, au acces usor la mijloacele de transport in comun, infrastrastructura este buna... Asadar, nu va reprezenta o problema ca aceasta suprafata sa fie absorbita in 2018, pana la finele anului", apreciaza Madalina Cojocaru.

In opinia sa, Romania are, de asemenea, sanse sa atraga noi chiriasi, companii multinationale interesate de calitatea fortei de munca tanara.

"Avem potential. In fiecare an sunt aproape 350.000 de studenti noi in Romania. Departamentul de cercetare din cadrul Cushman & Wakefield, atunci cand analizeaza potentialul pietei de crestere sustenabila, ia mereu in calcul numarul de studenti si absolventi. Per ansamblu, cred ca ne putem compara cu cele mai importante orase din regiune pe segmentul de spatii de birouri si atractivitate, chiar daca Varsovia se afla in acest moment la un stoc de 5 milioane de metri patrati, iar Bucurestiul la 2,5 milioane de metri patrati. Pe termen lung, cresterea va fi sustenabila, astfel incat, sa putem ajunge la nivelul de astazi al Varsoviei".

In ceea ce priveste interesul dezvoltatorilor pentru regiunile din Capitala, Madalina Cojocaru considera ca zona de Nord va tine cu siguranta pasul in anii urmatori cu ritmul dezvoltarilor din Vest, desi aceasta din urma isi va consolida pozitia.

"Pana acum majoritatea dezvoltarilor se orientau catre Calea Floreasca - Barbu Vacarescu - Dimitrie Pompeiu. Acum Vestul a venit cu cateva proiecte extrem de interesante, precum Orhideea Towers sau The Bridge, care la momentul livrarii vor 100% inchiriate. Nordul va tine pasul cu Vestul din punct de vedere al metrilor patrati livrati in piata. Globalworth a anuntat, de asemenea, succesul primei faze a Globalwort Campus si contractele semnate. Equilibrium este un proiect care, de asemenea, va avea succes", conchide Madalina Cojocaru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri