Aproape 70% din romanii care au apucat sa plateasca avansul de 20-25% pentru apartamente in imobile ce nu au fost construite pana in acest moment risca sa nu-si mai recupereze banii, a declarat presedintele AMCC, Cristian Ionescu.
"Toti cei care sunt expusi pe proiecte rezidentiale nefinalizate si a caror dezvoltatori nu dispun de finantare sunt in mare risc sa-si piarda avansul de 20-25% dat pentru cumpararea unui apartament. Aproape 70% dintre romanii care au dat bani in avans nu mai au cum sa-si recupereze banii si practic vor pierde zeci de mii de euro din suma data pentru cumpararea locuintei", a afirmat presedintele Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), relateaza NewsIn.

Ionescu apreciaza ca dezvoltatorii care nu-si mai pot permite sa construiasca vor prefera sa intre in insolventa, precizand ca exista deja foarte multi investitori care au inceput sa-si vanda activele din Romania.

"Pentru dezvoltatorii care nu au apucat sa construiasca pana in acest moment este foarte greu sa mai obtina finantare pentru ridicarea proiectului scos la vanzare in anii anteriori. Este destul de dificil sa obtii finantare si chiar daca poti lua bani de la banci, obtii doar jumatate din suma pe care te-ai bazat initial pentru finalizarea constructiei", a explicat Ionescu.

"In aceste conditii, foarte multi dezvoltatori au inceput sa-si vanda activele si renunta la a mai costrui, preferand sa-si declare insolventa", a completat el.

Ponderea restantelor la credite ipotecare in totalul creantelor se situa anul trecut intre 3% si 5%, insa in 2010 "se va inregistra o explozie a proceselor derulate in instanta pentru recuperarea banilor acordati dezvoltatorilor", a precizat presedintele AMCC, subliniind ca exista deja sute de procese pe rolul instantelor pentru recuperarea banilor.

"Numarul creantelor va creste in acest an cu 10%, iar cele mai afectate sectoare economice vor fi cel rezidential, al constructiilor si sectoarele aferente, transporturile, industria textilelor, retail-ul si industria independenta, respectiv micii distribuitori, care sunt primii in topul falimentelor din Romania", a mai spus Ionescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri