Pentru sectorul imobiliar din Europa Centrala si de Est 2010 ramane un an dificil, insa perspectivele pentru anii urmatori sunt mai bune, iar piata de real estate din Romania incepe sa dea semne de dezghet, arata un studiu publicat de Urban Land Institute (ULI) si PricewaterhouseCoopers (PwC).
Tarile din Europa Centrala si de Est (CEE) s-au confruntat cu un exod al capitalului strain, iar investitiile straine vor ramane la un nivel scazut in continuare. Cu toate acestea, trei piete din regiune s-au dovedit foarte rezistente: Polonia, Cehia si Turcia,aceasta din urma fiind avantajata de sporul demografic sustinut si de amplasarea geografica strategica, care o pune in situatia de a deveni noul hub logistic dintre Europa si Orient.

„In alte state din regiune sectorul imobiliar a fost puternic afectat, valoarea proprietatilor si ratele de ocupare scazand puternic. Aceasta este si situatia Romaniei, care a inregistrat un declin al preturilor imobiliare, o scadere a tranzactiilor, iar piata locala abia incepe sa dea semne de dezghet”, a declarat Brian Arnold (foto), partener consultanta fiscala si juridica in cadrul companiei PricewaterhouseCoopers Romania.

In conditiile facilitarii accesului la credit si a stabilizarii preturilor proprietatilor, sectorul imobiliar european va inregistra ceva progrese in cursul anului, dar drumul catre relansare este ramane lung, iar recuperarea foarte lenta, se mai arata in studiul studiul Emerging Trends in Real Estate Europe 2010, publicat de cele doua institutii.

Cea de-a saptea editie a studiului se bazeaza pe chestionare si interviuri cu peste 600 de autoritati, incluzand investitori, dezvoltatori, finantisti, si manageri de proprietati. „In marea lor majoritate, respondentii spun ca este nevoie in continuare de prudenta, tinand cont de fragilitatea economiei europene, de somajul ridicat si de nivelul redus al consumului”, se mentioneaza in raport.

Studiul subliniaza si problema iminenta a nevoii masive de refinantare a datoriilor in sectorul imobiliar, acestea ridicandu-se la sute de miliarde de euro. „Jucatorii din sectorul imobiliar recunosc aceasta problema si nu este clar cum vor gestiona institutiile financiare aceasta chestiune, daca vor alege sa vanda activele imobiliare sau vor extinde facilitatile de credit si vor pretinde in continuare rambursarea acestora”, se mai arata in analiza citata.

In afara de aceasta problema, pentru sectorul imobiliar exista incertitudini cu privire la momentul si modalitatile prin care guvernele europene vor opri stimulentele masive pentru economiile lor. O retragere abrupta a fondurilor de stimulare ar putea dauna relansarii, existand chiar pericolul reintrarii economiilor in recesiune, noteaza raportul.

“Redresarea economiei europene este in curs, insa este inca inceata si inegala”, a declarat Alexander Otto, presedintele ULI Europa si directorul executiv al ECE Projektmanagement in Hamburg. Potrivit acestuia, Germania este privita favorabil pentru investitii si dezvoltari imobiliare fata de alte economii, in principal datorita economiei sale vaste.

Munchen si Hamburg au fost identificate drept primele doua orase cu perspective bune pentru investitiile imobiliare in 2010, situatie similara cu clasamentul din 2009. Parisul s-a clasat pe locul al treilea in ceea ce priveste perspectivele pentru portofoliile existente, depasind Londra, ca urmare a perceptiei generale ca are o baza economica mai variata si este mai putin dependent decat Londra de sectorul financiar.

Londra s-a clasat pe locul patru in acest an pentru investitiile in proprietatile existente si pe primul loc in ceea ce priveste oportunitatile de noi achizitii. Celelalte piete incluse in „topul primelor zece” destinatii de investitii imobiliare din Europa sunt Viena, Milano, Istanbul, Berlin, Roma si Frankfurt.

Cladirile de birouri din centrul orasului, strazile comerciale de top si centrele comerciale sunt tipurile de proprietati imobiliare preferate in 2010. Investitiile rezidentiale sunt de asemenea bine cotate, potrivit raportlui.

Printre sfaturile date de respondentii participanti se numara:
  • Pastreaza lucrurile simple: „Axeaza-te pe investitiile imobiliare pe care toata lumea le intelege”;
  • Cele mai bune achizitii: Pastreaza investitiile in pietele mari si lichide;
  • Dezvoltarile. Pentru cei cu apetit pentru risc, cumparati terenuri si incepeti sa dezvoltati proiecte. Sectoarele rezidential si mixt sunt cele mai bune;
  • Cauta datoriile: Cumpara o banca sau porneste o platforma de creditare. Acum este o perioada foarte buna pentru a credita sectorul imobiliar, daca ai abilitatile necesare si nicio problema legata de trecut. Valorile sunt scazute iar „discrepanta dintre costul fondurilor si marjele de credit este cat se poate de buna”. Sau cumpara portofolii de datorii la un pret de discount;
  • Verdele este bun: Sectorul imobiliar este in prima linie a luptei impotriva schimbarii climatice. „Acum exista o intelegere clara ca responsabilitatea sociala si de mediu este conectata cu economia. A devenit o problema de actiune.”

Urban Land Institute este o organizatie globala non-profit axata pe zona educationala si de cercetare si sustinuta de membri acesteia. Fondat in anul 1936, Institutul are aproape 33.000 de membri reprezentand toate aspectele folosirii terenului si a disciplinelor de dezvoltare.

PricewaterhouseCoopers ofera servicii de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri, avand peste 163.000 de angajati in 151 de tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri