Conceptul de flexibilitate a mediului de la locul de munca va avea cel mai mare impact asupra strategiei imobiliare atat a chiriasilor cat si dezvoltatorilor, peste 80% dintre respondentii studiului PwC considerand ca acest lucru va avea un impact semnificativ in urmatorii 3-5 ani. Desi spatiul fizic si locatia vor reprezenta in continuare fundamentele in jurul carora se creeaza valoare in sectorul imobiliar, schimbarile in legate de asteptarile chiriasilor ajung sa estompeze treptat limitele traditionale si sa modifice modului in aceasta valoare este livrata.

"Concluziile raportului arata care sunt tendintele sau in ce directie se misca piata de real estate, care este apetitul investitorilor si totodata care sunt provocarile. Arata, de asemenea, cum tendintele sociale si demografice vin sa influenteze piata de real estate", spune Francesca Postolache (foto).

Astfel, in opinia sa, "dezvoltatorii de cladiri de spatii de birouri ar trebui sa fie mult mai atenti si mai flexibili, in contextul in care cererea si oferta din piata de real estate de astazi difera foarte mult comparativ cu acum zece ani, de exemplu, iar cei care inchiriaza in prezent spatii de birouri asteapta si solicita conditii mult mai avantajoase, precum, mult mai multa flexibilitate, perioade mult mai scurte de inchiriere, sa poata renegocia mult mai usor s.a.m.d.. A trecut acea perioada cand dezvoltai o cladire de spatii de birouri, o inchiriai complet si stateai linisitit. Acum trebui sa fii in permanenta atent cum poti sa ii deservesti pe chiriasi mai bine".

Aceasta tendinta nu este prezenta doar in Romania, ci si la nivel european, adauga Francesca Postolache. "Tot mai multi dezvoltatori imobiliari aleg, pentru o rata de succes mai ridicata, pe conceptul de mixt use / development, astfel incat sa fie mult mai confortabil pentru chiriasi. Se pune foarte mult accent pe calitatea vietii, cu multe facilitati in proximitate". Astfel, "spatiile de lucru, nu mai reprezinta doar birouri propriu-zis, ci se face foarte mult p raportare intre felul in care ma simt la birou astazi versus ieri si se pune accent ca urmare pe facilitati pe care le ofera in plus acel spatiu de birouri, precum o sala de sport, un mall sau un parc. Tendinta sa contureza cel mai mult pe ideea: sa ma simt si bine atunci cand merg la munca".

Cum arata competitia dintre...
Citeste si: Topul celor mai importante cladiri de birouri anuntate pentru 2019

Cladirile care au fost dezvoltate acum 15 ani nu mai sunt cladiri asa-zis noi!

Interesul dezvoltatorilor imobiliari de a oferi facilitati din ce in ce mai diversificate chiriasilor vine si in contextul in care urmaresc ca interesul pentru o cladire de spatii de birouri sa se mentina si dupa 10-15 ani, arata, de asemenea, studiul PwC.

"Din fericire sau din pacate, depinde cum privesti situatie, piata de real estate se schimba atat de repede incat cladirile de spatii de birouri care au fost dezvoltate acum 15 ani ajung de multe ori sa nu mai reprezinte cladiri asa-zis noi, chiar daca perioada 15 ani nu e ar fi suficient de lunga pentru o cladire de profil. Iar tehnologia are poate cel mai mare impact in industria de real estate, desi era un termen mai putin utilizat in trecut. Acum insa este evident ca isi lasa amprenta si contribuie la definirea tendintei de dezvoltare a industriei, in contextul in care spatiile de birouri devin din ce in ce mai sofisticate", spune Francesca Postolache.

De asemenea, la nivel european disponibilitatea proprietatilor de clasa A devine din ce in ce mai deficitara si atunci proprietarii aleg inclusiv spre a redezvoltara si reinventa cladirile existente, chiar daca o proprietate este mai veche, dar se afla situata intr-o locatie foarte buna.

Activ Property Services: 5...
Citeste si: 5 noi proiecte imobiliare, livrate in Floreasca-B. Vacarescu in 2019