Izolarea corecta a acoperisului unei case poate ajunge la circa 20 de euro/mp, in functie de materialele folosite.
Prima pas pe care trebuie sa il faca proprietarul unei case in momentul in care doreste sa-si izoleze acoperisul locuintei este alegerea materialelor de constructie potrivite.

“Recomandam utilizarea membranei de difuzie, deschisa la vapori, impreuna cu accesorii de tinichigerie, profile de etansare la coama si piepteni de ventilatie in streasina (au rolul de a bloca accesul pasarilor sub invelitoare), suruburi autoforante pentru fixare si tesere. De asemenea, este obligatorie utilizarea sorturilor de streasina pentru a face legatura intre invelitoare si sistemul de drenaj”, spune Ioan Farcas, directorul de marketing al producatorului de tigla metalica Lindab Romania, parte a grupului suedez Lindab, cu afaceri anuale de 30 de milioane de euro pe piata locala.

Producatorul de materiale de constructii Arcon, din Sfantu Gheorghe (Covasna) propune pentru izolarea acoperisului un sistem format din polistiren expandat cu o grosime de 10 cm si o membrana termoadeziva, care lipeste si hidroizoleaza. Pretul unui astfel de sistem este de circa 14 euro/mp, excluzand TVA.

“Aici se adauga si costul manoperei, care poate varia intre 5 si 7 euro. Este important de stiut ca viteza de executie poate influenta calitatea lucrarii, dar si ca materialele ar trebui garantate de un singur producator. O alta solutie ar fi compromisa in aceasta perioada foarte ploioasa”, spune Sorin Cristea, director de vanzari in cadrul producatorului de membrane bituminoase si polistiren Arcon.

In prezent, pe piata locala se folosesc si alte tipuri de termoizolatii ale acoperisului, care includ spuma poliuretanica, vata de sticla/bazaltica sau fibrele de celuloza. Furnizorul de material termoizolant trebuie sa recomande grosimea minima necesara.

„La capitolul <<ce nu ar trebui folosit>> de mentionat sunt termoizolatiile de vata caserata (prevazute cu un strat de aluminiu). Acesta ar trebui sa joace rolul de bariera de vapori si totodata sa reflecte caldura. In practica insa, se dovedeste ca imbinarile nu pot fi etansate, ceea ce conduce la o functionare necorespunzatoare sau chiar la deteriorarea termoizolatiei, a structurii sau a finisajelor”, precizeaza Silviu Toba, technical manager la Final Distribution, companie din judetul Prahova care importa tigle metalice cu acoperire din piatra granulata.

O termoizolatie eficienta costa intre 10 si 20 de euro/mp, in conditiile in care pretul invelitorilor porneste de la 10-12 euro/mp si poate depasi 40 de euro, adauga reprezentantul Final Distribution.

Reusita unei termoizolatii depinde atat de calitatea materialelor folosite, cat si executantul lucrarilor.

Cele mai importate greseli in procesul de izolare a acoperisurilor apar fie din cauza aspectelor de mai sus.

“O apreciere corecta a solutiei de acoperire trebuie privita din perspective raportului durata de viata/costul investitiei. Solutiile le apartin insa proiectantilor, care nu intotdeauna sunt atenti la produsele contemporane. In cazul anumitor proiecte, beneficiarii ajung sa fie dezorientati din cauza ca unii specialisti folosesc denumiri mai vechi pentru produse actuale”, afirma Sorin Cristea.

Greselile pot aparea inca de la etapa de realizare a sarpantei, care constituie structura de rezistenta a acoperisului. Aceasta trebuie calculata si realizata in functie de tipul si de greutatea invelitorilor alese.

„Pentru a expune structura acoperisului la o presiune cat mai mica, dar si pentru a realiza economii in realizarea sarpantei, este de preferat sa se opteze pentru o invelitoare etansa cu o greutate redusa”, spune Silviu Toba.

Tendinta de a alege materiele mai ieftine, care pot fi nepotrivite pentru tipul de acoperis sau zona in care este amplasata constructia, constituie o alta greseala care poata deteriora randamentul termoizolatiei.

„De asemenea, de multe ori erorile se produc din necunostiinta de cauza sau prin montarea incorecta a termoizolatiei. Grosimea stratului termoizolant se calculeaza in functie de tipul de termoizolatie ales si de structura acoperisului. In cazul in care a fost aleasa sau realizata gresit vor aparea probleme vara si iarna”, mentioneaza Toba.

Scopul final al unui acoperis termoizolat corect este de a genera cat mai putine pierderi de caldura, pentru ca nivelul confortului termic din locuinta sa fie unul constant bun pe durata intregului an.

„Nu trebuie facut rabat de la materialele folosite in termoizolare. Optiunea pentru un produs calitativ si o manopera corecta se va vedea si mai apoi, o termoizolare buna determinand reducerea cu pana la 80% a cheltuielilor cu incalzirea sau climatizarea. Cele mai multe pierderi de caldura au loc la nivelul acoperisului. Daca acoperisul este bine izolat, pretul ce va fi achitat la incalzirea locuintei va scadea considerabil. Pretul pentru incalzirea unei case cu 5 camere, poate fi echivalent cu cel pentru un apartament cu 2 camere”, mai spune reprezentantul Final Distribution.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri