Bucurestiul a avut in ultimul trimestru din 2010 cea mai mare scadere din Europa a randamentelor investitiilor in spatii de birouri si de retail, respectiv de 0,5 puncte procentuale, pana la 9%, respectiv 10,5%, niveluri care raman insa printre cele mai ridicate in regiune, potrivit CB Richard Ellis, informeaza Mediafax.
Randamentul pe piata spatiilor de birouri s-a redus in aproape toata Europa in ultimul trimestru al anului trecut, fata de trimestrul anterior.

Astfel, in 23 de piete din 56 analizate s-a inregistrat scadere, in 31 de orase randamentele au ramas neschimbate si doar in doua a fost raportata o crestere.

Scaderea randamentelor investitiilor se transpune printr-o scumpire a activelor scoase la vanzare.

Pretul de vanzare a unei proprietati imobiliare se calculeaza pe baza randamentului anual (yield), calculat ca raport intre veniturile care pot fi obtinute de cumparator si suma platita pentru achizitionarea proprietatii. Cu cat yield-ul este mai mic, cu atat pretul platit este mai mare, iar cumparatorul isi va recupera investitia intr-un timp mai lung.

"Cea mai mare reducere a fost inregistrata in Bucuresti, cu 50 puncte de baza (0,5 puncte procentuale, n.r.) la 9%, si in Budapesta, Oslo, Bratislava, Barcelona, Madrid si Gothenburg, unde scaderea a fost de 25 de puncte de baza (0,25 puncte procentuale). Cele mai mari cresteri au avut loc in Salonic, unde avansul a fost de 25 puncte de baza la 8,25%", se arata intr-un raport al CB Richard Ellis (CBRE).

Si dupa aceste scaderi Bucurestiul se mentine in topul celor mai mari randamente, fiind depasit doar de Sofia si Belgrad, fiecare cu 10%, Moscova (10,5%), St. Petersburg (12%) si Kiev (14%).

In ceea ce priveste randamentul investitiilor in spatii de retail, pe 18 piete din cele 50 cuprinse in studiul companiei de consultanta imobiliara s-a observat o scadere, in timp ce pe 31 situatia a ramas nemodificata si pe una a avut loc o crestere.

"Singura crestere s-a remarcat in Atena, unde yield-urile au crescut cu 25 de puncte de baza la 6,75%. Cele mai importante reduceri, de 50 puncte de baza, au fost in Oslo si Bucuresti, ajungand la niveluri de 5,5% si, respectiv, 10,5%. De asemenea, randamentele au scazut cu 25 puncte de baza in Paris, Bruxelles, Budapesta si City of London", se mentioneaza in raport.

Si pe acest segment, Bucurestiul se mentine pe primele locuri in functie de cele mai mari randamente, dupa Moscova (12%) si St. Petersburg (13%).

Pe segmentul industrial, proprietatile din Bucuresti au avut cele mai semnificative scaderi ale randamentelor, de 25 puncte de baza, pana la 10,25%. Reduceri similare s-au inregistrat in Bruxelles, Praga, Edinburgh si Glasgow.

CBRE ofera, printre altele, servicii de consultanta pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor. CBRE a achizitionat compania romaneasca Eurisko Consulting, care ulterior a devenit CBRE Eurisko.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri