Comisia Superioara de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii a reevaluat in judetul Sibiu un numar de 1.057 de persoane, sub banuiala ca ar putea detine certificate de handicap false. Rezultatele au aratat ca statul a fost prejudiciat cu 8,2 milioane de euro in urma acestor falsuri, iar ministerul de resort va demara un control national in acest sens.
Comisia s-a autosesizat si a declansat procedura de reevaluare a persoanelor cu handicap, in perioada decembrie 2011-ianuarie 2012.
Din cele peste 1.000 de persoane reeevaluate doar 140 aveau in realitate un handicap, a declarat Claudia Boghicevici (foto), ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Ministrul a precizat ca persoanele reevaluate reprezinta doar patru la suta din totalul adultilor cu handicap din judetul Sibiu.

Mai mult, din 732 persoane pensionate cu certificate de incadrare in grad cu handicap, care au fost evaluate, unui numar de 679 persoane (93%) le-au fost anulate certificatele de handicap, intrucat nu prezentau niciun handicap.

Din totalul de 917 persoane reevaluate carora le-au fost anulate certificatele de incadrare in gradul de handicap, au fost identificate doua mari categorii de afectiuni medicale, respectiv afectiuni respiratorii (astm, bronsite, bronhopneumapatie cronica obstructiva) si afectiuni psihitrice (preponderent cu retard mintal).

"Dimensiunea fraudei de la Sibiu demonstreaza ca trebuie urgent sa demaram un control la nivel national”, a spus Boghicevici, care a adaugat ca prejudiciul este estimat de 8,2 milioane de euro, suma care reprezinta drepturi si facilitati acordate ilegal din fondul bugetului de stat pentru o perioada de 4 ani.

Ea a mai spus ca Directiile de Asistenta Sociala a fost mult timp o “fabrica” pentru aceste certificate false, situatie care nu mai poate fi tolerata.

“Refuz sa mai aruncam cu bani pe fereastra, situatia de la Sibiu demonstreaza o problema de sistem si de management defectuos la conducerea Directiei Generale de Protectie a Persoanelor cu Handicap. Vinovatii trebuie sa plateasca si sa plece”, a spus ministrul.

Potrivit acesteia, Ministerul Muncii va demara in perioada urmatoare un control pentru identificarea posibilelor situatii similare, primele judete evaluate fiind Arges, Vrancea, Iasi si Bistrita Nasaud.


Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri