In 2014, consumul mediu zilnic al unui roman a fost de 2.413 calorii si 81 grame de protide. Consumul in calorii este o masura cantitativa a consumului alimentar, in timp ce protidele exprima calitatea alimentatiei. Datele INS arata ca, anul trecut, cel mai mare consum alimentar a fost inregistrat de pensionari, cu 2.562 calorii si 86,8 grame de protide pe zi, in medie, in crestere fata de nivelul din 2014, de 2.555 calorii si 85,6 g de protide.

In topul consumului de calorii din Romania urmeaza agricultorii, cu un consum mediu zilnic de 2.404 calorii in 2015, salariatii (2.314 calorii) si lucratorii pe cont propriu (2.260 calorii). Cel mai scazut consum este inregistrat de someri, cu un consum mediu zilnic de 2.120 calorii anul trecut.

"Consumul cel mai inalt s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana: 3.187 calorii si 108,3 g protide in anul 2015 si, respectiv 3.222 calorii si 107,8 g protide in anul 2014, cu 32,7% si respectiv cu 33,5% mai mare fata de media pe total gospodarii si cu 60,0%, respectiv cu 66,8% mai mare decat consumul unei persoane ce face parte dintr-o gospodarie compusa din 6 si mai multe persoane", arata raportul INS.

Se consuma mai mult la sate decat la orase

Datele oficiale arata ca, in Romania, locuitorii de la tara mananca mult mai mult decat orasenii. "In mediul rural, in anul 2015, consumul a fost mai mare cu 110 calorii si 1,8 g protide decat in mediul urban", arata raportul INS. Alte diferente semnificative sunt intre regiunile tarii. Cel mai mic consum de calorii se inregistreaza in cea mai bogata regiune a tarii, Bucuresti-Ilfov - 2.215 calorii si 79,9 g protide pe zi.

La polul opus, consumul cel mai ridicat este in a doua cea mai bogata regiune, Vest (care include judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis) - 2.558 calorii si 83,1 g protide. "Aceste din urma situatii se explica prin proportiile dintre sursele consumului alimentar. In mediul rural si in regiunile in care predomina ocupatiile agricole si este localizata o pondere mai mare a persoanelor cu nivel mai scazut de pregatire scolara, resursele proprii joaca un rol important in satisfacerea nevoilor alimentare, ducand si la un consum relativ mai mare de alimente cu continut energetic ridicat", explica specialistii INS.

In ceea ce priveste calitatea alimentatiei, locuitorii din regiunile bogate mananca mai multa carne decat cei din regiunile sarace. In Bucuresti-Ilfov, 28,2% din aportul total de calorii al locuitorilor provine din alimente de origine animala, fata de 24,3% in regiunile Sud-Muntenia si Sud-Est.

De asemenea, 56,3% din protidele din alimentele consumate de locuitorii din Bucuresti-Ilfov, cu cel mai ridicat nivel de trai din Romania, au origine animala, in timp ce carnea si alte alimente de origine animala furnizeaza doar 48% din protidele locuitorilor din regiunea Sud-Muntenia.

Citeste si:

In continuare, painea asigura mare parte din caloriile romanilor, arata datele statisticie. "Pe ansamblul gospodariilor, cerealele si produsele din cereale asigura aproape jumatate din numarul de calorii (40,9%, in crestere cu 1,6 puncte procentuale fata de anul 2014). (...) In cadrul acestei grupe de alimente, in medie pe ansamblul gospodariilor, predomina aportul caloric al painii si produselor de franzelarie, in crestere, fata de anul anterior (de la 25,5% in 2014 la 26,5% in 2015)", se precizeaza in raportul mentionat.

In schimb, carnea reprezinta un aliment rar pe mesele gospodariilor din Romania. "Pe ansamblul gospodariilor, carnea si preparatele din carne au detinut o pondere modesta in numarul de calorii continut de alimentatie, insa in usoara crestere fata de anul anterior (de la 11,3% in 2014 la 12,2% in 2015)", arata raportul INS.

Caloriile provenite din lapte, produse lactate - branzeturi si smantana - si oua contribuie cu 11% la numarul total de calorii din consumul gospodariilor din Romania. Legumele, considerate printre cele mai sanatoase alimente, au un aport de doar 7,9% la totalul caloriilor pe ansamblul gospodariilor din Romania. Statisticienii remarca si un consum redus de fructe. "Consumul de fructe este de nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 3,69 kg in anul 2015 si 3,57 kg in 2014", precizeaza documentul INS.

Consumul de paine este mai redus in randul familiilor de romani cu venituri mari. "Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2015, consumul mediu lunar a fost de 8,38 kg/persoana (8,33 kg/persoana in anul 2014), insemnand anual 100,6 kg/persoana (100 kg/persoana in 2014). (...) Se observa in acest caz manifestarea uneia dintre legitatile consumului, conform careia de la un anumit nivel consumul de produse din cereale scade, fiind substituit cu alte alimente cu valoare nutritiva mai mare", constata specialistii in statistica.

Datele privind consumul alimentar al gospodariilor din Romania includ atat cumparaturile de alimente de pe piata, cat si alimentele produse in gospodariile proprii, in special in mediul rural.