O emisiune ce a implinit cinci ani, investitori si afaceristi de succes ce cauta noi oportunitati, emotii mari si proiecte mai mult sau mai putin inspirate. Poate acestea ar fi ingredientele de baza ale emisiunii Arena Leilor difuzata de TVR2. Cum arata insa organizarea, prin ce trec concurentii, care sunt plusurile si minusurile pe care noi, cei ce vizionam show-ul, nu le vedem?
Arena Leilor este o emisiune antreprenoriala ce a inceput in 2007 si care ii are in plin plan pe investitorii Marius Ghenea, Florin Talpes, Mircea Tudor, Mihaela Nicola si Dragos Anastasiu, dar si mai multi concurenti care incearca sa ii convinga pe acestia ca afacerile lor sunt fiabile si merita investitii si atente sporite.

wall-street.ro a discutat pe larg cu unul dintre concurentii ce au participat la emisiune, Valentin Todor, care a participat la emisiune pentru a cauta finantare pentru proiectul Security Arena. Chiar daca nu a reusit sa atraga suma de bani dorita, Todor considera experienta ca fiind una benefica, extrem de utila. Emisiunea cu el a fost inregistrata in urma cu circa 3 saptamani, nefiind inca difuzata.



„Pentru mine a fost clar o oportunitate si o interactiune cu mediul de business extrem de valoroasa din mai multe puncte de vedere. Chiar daca ar fi sa am inca trei participari finalizate cu ratarea finantarii iar a patra ar fi pe bani tot as participa. De ce spun asta? Pentru ca vreau sa invat iar intrebarile din Arena sunt un examen din care poti invata lucruri noi, pot sa te faca sa reanalizezi unele chestiuni de care erai convins ca sunt OK”, sintetizeaza Todor experienta. El considera ca „leii” doresc sa transmita un model si o conduita de business adaptata pietei din Romania. Marius Ghenea, unul dintre veteranii proiectului (prezent de altfel si la emisiunea Start-Up Wall-Street.ro ) o descrie drept „singura emisiune TV din Romania care promoveaza cultura antreprenoriala”.

Wall-Street.ro: Cum ti-a venit ideea sa-i contactezi/pentru ce proiect? Care a fost procedeul si cat a trebuit sa astepti/ce piedici a trebuit sa depasesti?
Valentin Todor: Ideea mi-a venit cautand variante de finantare pentru a dezvolta proiectul online Security Arena, adresat cu precadere firmelor care activeaza in domeniul instalatiilor electrice, sisteme de securitate, paza si protectie. In Arena s-a mentionat termenul de bursa, as spune eu bursa de lucrari, pentru ca una dintre functiile portalului este de a pune in contact cererea si oferta.

W-S.ro: Care este procedeul de inscriere?
VT: Procedeul de inscriere poate fi vazut de catre oricine pe siteul emisiunii, primul pas fiind completarea unui formular. As avea cateva precizari la trei campuri care pot sa „sperie” putin un potential candidat (sperie in sensul ca isi face probleme ce sa scrie, cum sa scrie pentru ca analizeaza implicatiile ulterioare):

-campul „Descrierea conceptului de afacere” incercati sa explicati aici in cateva propozitii cam ce doriti sa faceti. Asta nu inseamna ca pana la casting sau pana la filmare nu puteti sa va mai imbunatatiti conceptul;

-campul „Aveti un plan de afaceri?” cu posibilitatea unui upload de fisier. Daca il aveti e ok, daca nu mentionati faptul ca o sa il prezentati la filmare;

-campul „Ce procent din afacere oferiti investitorului în schimbul investiþiei:” un raspuns poate fi si „ma voi decide in cursul negocierile din arena” dar recomandat este sa stiti procentul la inceperea filmarii, face parte din golden rule.

W-S.ro: Cat a trebuit sa astepti pana sa fii chemat?
VT: Am asteptat aproximativ doua luni pentru invitatia la casting. Dupa completarea formularului poti deveni putin confuz pentru ca nu primesti pe email un reply automat in care sa ti se spuna „Multumim pentru aplicatie, cererea dumneavoastra va fi procesata de echipa producatoare. Veti primi un raspuns, pe email, in maxim 30-90 zile” Poate fi o perceptie personala dar eu nu am avut certitudinea ca aplicatia va fi vazuta de cineva, in consecinta nici nu te pregatesti in mod special. E cu totul altceva cand ai 1-2 zile de negocieri, cum se intampla la alte surse de finantare sau cateva minute, in conditii de televiziune, alta regiune a tarii, alta atitudine in general, etc

W-S.ro:In ce fel te-au anuntat ca ai fost selectionat? Cu cati oameni din echipa Arena ai interactionat?
VT: Am fost anuntat telefonic ca sunt invitat sa particip la casting. In aceasta perioada a existat o comunicare foarte buna cu echipa de la Arena pentru a ajunge cat mai pregatit. In principiu ai o singura persoana de legatura initial. Cand ajungi la casting interactionezi cu toata echipa.

W-S.ro: Ce cerinte speciale (sau mai putin speciale) au avut? Ce indicatii ti-au dat cei de la Arena?
VT: Cerintele nu pot sa spun ca au fost speciale. S-a subliniat doar importanta primelor 3 minute, in care detinatorul licentei urmareste sa se respecte urmatoarea ordine a prezentarii: Cine esti? De unde vii? Ce vrei sa faci? De cat ai nevoie? Cat esti dispus sa cedezi din afacere pentru aceasta suma?

Un sfat, pe care l-am apreciat initial ca fiind foarte bun, al celor de la Arena a fost sa aduc si un echipament hi-tech fiind vorba despre un proiect online. Astfel, am ales o alarma antiefractie wireless, produsa de unul din liderii mondiali in domeniu (DSC Alexor). Dar, din pacate, nu a ajutat deloc, dimpotriva, din cauze de organizare a creat un moment mai putin placut, unul dintre lei cerandu-mi sa o opresc. Centrala detectase lipsa de tensiune si scoatea un beep discret pentru a semnaliza acest lucru - nu am avut acces sa o instalez eu dinainte in platou iar in timpul filmarilor era prea tarziu sa cer un prelungitor de curent.

W-S.ro: Cat a trebuit sa te pregatesti inainte?
VT: Daca ai sti un termen de la aplicare pana la raspunsul privind intrarea la casting, ar ajuta sa poti sa te pregatesti strict pe partea de prezentare de televiziune, model Arena Leilor. Pentru ca pregatirea aceasta este dificila, timpul destinat negocierii din Arena fiind extrem de limitat (10-30 minute in general), risti sa nu te poti face inteles pe considerentul ca nu ai experienta in a prezenta, in a expune o informatie in fata a cinci oameni de afaceri care sunt la alt nivel, samd. Trebuie sa fii pregatit pentru ca te concentrezi sa incepi o idee, spui ceva care declanseaza o reactie si discutia o ia intr-o alta directie fara sanse sa o mai poti relua.

W-S.ro: Vreun sfat pentru cei care doresc sa aplice, pana la punctul acesta?
VT: Nu lasati impresia de inventatori, trebuie sa scoti in evidenta modelul de business, sa nu subliniezi ca ideea ta este geniala ci faptul ca tu si eventual echipa ta esti in stare sa o pui in aplicare si sa o duci pana la capat, ca poti da exemple de proiecte incepute si finalizate. Leii doresc sa vada ca au un partener care dupa ce a primit banii nu ii lasa balta la jumatatea drumului. Leii doresc sa vada un bun administrator de business, chiar daca nu ai pachetul majoritar de parti sociale. Nu cred ca este bine punctat cineva care lasa impresia ca ii convine sa fie si angajat.

W-S.ro: Cum au decurs filmarile - cum ti s-a parut organizarea, ce ti-a placut/ce nu ti-a placut, cat de regizata este emisiunea si cat este "pe bune", adica fara duble, pauze?
VT: Organizare foarte buna, cu o mica exceptie, a se vedea situatia cu echipamentul fara alimentare relatata anterior. De exemplu, la cerere, iti pot deconta si deplasarea pana la Bucuresti. Echipa se vede ca are experienta si ca incearca prin orice mijloace sa iasa totul bine atat pentru ei ca emisiune cat si pentru participatii din Arena.

Pana la urma este un reality show dupa un format cu licenta internationala Sony Pictures. Este „pe bune”, nu exista duble sau pauze. Normal ca daca se repeta o intrebare si un raspuns, ar putea sa fie scose la montaj. Exista sanse de intrebari dublate, pentru ca o negociere in Arena poate dura pana la 30-40 minute. Decizia in schimb, dupa parerea mea, este luata in primele 5 minute, restul este show.

W-S.ro: De ce ai ales sa faci un astfel de proiect, Security Arena?
VT: Proiectul a pornit pe considerentul ca piata din Romania, in special cea de retail, devine pe zi ce trece mai educata si cauta mijloace inovative in a-si cauta furnizori de calitate pentru servicii si produse, investind cat mai putin timp si bani.

Cel mai bun exemplu si relevant ar fi cand ne construim sau renovam o casa. Am nevoie de proiectare si executie instalatie electrica, proiectare si executie curenti slabi: retea internet (prize sau wireless), TV, sistem de alarma antiefractie cu comunicator GSM, supraveghere video cu vizualizare de oriunde pe internet, aer conditionat, videointerfon la poarta, automatizare poarta, automatizare usa garaj, iluminat exterior si pentru cei care isi permit, solutii alternative de energie electrice la nivel casnic (exista si subventii in partea statului pentru producere de energie de pana la 90%).

Toate acestea sunt o investitie pe termen mediu si lung, si cred ca oricui i-ar placea sa stea oarecum linistit pentru 5-10 ani daca nu mai mult. Aceasta „liniste” inseamna echipamente fiabile, inseamna sa fii convins ca furnizorul ales a si pus in perete ceea ce ti-a ofertat. Important de mentionat si rolul mentenantei, care nu trebuie neglijata si care trebuie sa o luati in calcul. Partea buna ca deja pentru mentenanta puteti alege si firme cu preturi mai reduse, nu aveti mult de pierdut.

W-S.ro: Vei continua sa cauti investitori pentru proiect?
VT: Estimam o cifra de afaceri, la SecurityArena.Ro, in 2012-2013 de circa 20.000-30.000 euro cu forte proprii (3.000 euro investiti pana acum plus alti 4.000 euro in perioada urmatoare). Continuam sa cautam un investitor pentru dezvoltare, tinta fiind o cifra de 100.000

Considerati ca Arena Leilor este o potentiala platforma de atragere a unor investitii sau este mai mult "un show"? V-ati gandit sa trimiteti cerere pentru inregistrare in emisiune?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri