A devenit antreprenor in 1999, atunci cand impreuna cu Marius Ursache si Laurian Gridinoc a infiintat agentia de branding si digital Grapefruit, intr-un apartament din Iasi. De-a lungul anilor, Stefan Liute, director de strategie al agentiei, a lucrat pentru mari clienti din Romania precum Connex (Vodafone), Renault sau ING. Cat de important este brandingul pentru un start-up?
„Boom-ul dot-com era atunci (in 1999 - n.r.) la apogeu si am avut ideea sa facem branding digital si nondigital pentru clientii din Occident. Lucram pe Internet, prin telefon si fax, dupa fusul lor orar”, a povestit Stefan Liute in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street, difuzata in direct la Radio Lynx si pe Wall-Street.ro.

Absolventi de Medicina, cei trei fondatori Grapefruit si-au facut propria afacere pentru ca isi doreau sa paraseasca sistemul sanitar si sa fie pe propriile picioare. Ursache lucrase in SUA si sesizase oportunitatea dezvoltarii unei afaceri in domeniul consultantei de branding.




Primul client al agentiei a fost un investitor la bursa din SUA, care a solicitat Grapefruit servicii care tineau mai mult de web. Au urmat clienti din Scotia, iar mai tarziu din SUA. La inceput, corporatiile prezente in Romania stiau despre importanta brandingului, pe cand antreprenorii asociau acest instrument ca fiind „un ambalaj mai dragut".

„Foarte multi considerau ca fac branding daca se duc la tipografie pentru o sigla. Lucrurile s-au mai schimbat de atunci, dar se misca greu. Am fost adormiti 50-60 de ani de comunism, e normal sa fie o evolutie mai lenta”, a remarcat Liute.

Primul client din Romania al Grapefruit a fost unul mare: Connex (actualmente Vodafone). Acum 6 ani, agentia si-a facut sediu si in Bucuresti, iar intre timp a adunat in portofoliu clienti precum Antibiotice (producator de medicamente), Labormed (producator de medicamente), Mercury360 (agentie de publicitate), Prigat (racoritoare), Transavia (producator de carne de pui), Kober Zertifikat (producator de produse peliculogene), NNDKP (casa de avocatura), Dacia (constructor auto), Renault (constructor auto), ING Bank (banca), OTP Bank (banca) sau Kanal D (post TV).

Invitatul emisiunii este de parere ca schimbarea va veni odata cu noua generatie de antreprenori, a celor nascuti dupa ’89. „Generatia actuala a antreprenorilor evolueaza incet pentru ca nu are in spate o generatie de mentori”, a subliniat specialistul in branding.

In opinia sa, antreprenorul roman este „de-a dreptul obsedat de ce face si are putin sa comunice cu cei din jur”. Antreprenorii romani sunt „overworked & underheard”; ei trebuie sa stie ca pot folosi brandingul ca pe un instrument in managementul de zi cu zi al afacerii pe care o detin.

10 sfaturi pentru creionarea unei strategii de branding

1. Este foarte important sa intelegi ce este brandingul, astfel incat sa poti face o alegere educata daca el poate fi util pentru business-ul tau.
2. Cea mai mare greseala este sa crezi ca brandingul se limiteaza la nume si sigla.
3. Brandul contine si o promisiune. Important este cum te tii de aceasta promisiune.
4. Cand avem deja un brand consacrat: sa incercam, pe cat posibil, sa nu-i schimbam numele decat daca este absolut necesar. In cazul in care achizitionezi o afacere, noul nume trebuie sa se potriveasca noii perspective. Numele trebuie sa aiba relevanta pentru cei cu care faci business si pentru consumatori.
5. Exista si solutii low-cost pentru branding, insa si asteptarile trebuie stabilite in consecinta.





6.
Brandingul inseamna comportament si atitudine dincolo de „luciul" din exterior.
7. Strategiile sunt scurte, clare si lasa loc de adaptare. Formuleaza foarte clar care este punctul tau tare si cum il folosesti astfel incat sa ajungi acolo unde iti doresti. Strategia de branding nu inseamna stabilirea de obiective; ea nu se limiteaza la identificarea tintelor, ci presupune si identificarea mijloacelor pentru a ajunge acolo.
8. Un consultant de branding nu detine viziunea unei afaceri, nu impune directia ei, clientul trebuie sa stie singur unde vrea sa ajunga.
9. Pentru o marca noua trebuie sa existe elemente de brand deja stabilite inainte de construirea unui site. Apoi, trebuie sa aduci site-ul in contact cu cei carora te adresezi. Mai departe urmeaza publicitatea conventionala, evenimentele etc. Nu uita ca pentru a construi un brand puternic trebuie sa ai in vedere: diferentierea (cu ce esti diferit fata de altii), pozitionarea si promisiunea facuta.
10. SFAT DE AUR: Trebuie sa privesti partea de constructie de branding ca pe o activitate de management al afacerii.

Idei pentru biblioteca antreprenorului

Stefan Liute a realizat prima traducere in limba romana a unei carti despre identitatea corporatista si de brand (2004, Noul ghid de identitate Wolff Olins), iar in 2006 a tradus ultima carte a lui Wally Olins - Despre Brand.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri