Trei tineri absolventi de Politehnica au lansat aplicatia Ray Detect care, folosindu-se de senzorul CMOS al camerei telefonului, depisteaza radiatiile din atmosfera – si da, chiar functioneaza. In saptamana lansarii, sustinuta de presa internationala dar si de utilitatea ei implicita, aplicatia a ocupat locul intai la categoria „Utilities” din App Store.

Adrian Dumitrescu, 30 de ani, Mihai Schintee, 31 de ani si Andrei Mintianschi, 31 de ani, sunt absolventi ai Universitatii Politehnica din Bucuresti si fondatori ai Soma Social SRL.

Ideea aplicatiei i-a venit lui Adrian in timpul studiilor pentru doctorat cand a citit un articol dintr-o publicatie de fizica nucleara in care cercetatori din SUA au facut o serie de experimente ce demonstrau experimental ca senzorul CMOS dintr-un telefon mobil este sensibil si la radiatii gama si ca aceastea pot crea mici linii sau puncte pe imagine, chiar si cu camera acoperita.

Ai o afacere si vrei sa primesti sfaturi de la specialistii in investitii si antreprenori cu experienta? Inscrie-te la M&A Outlook si vei avea sansa sa participi la un speed dating cu o serie de experti in tranzactii si investitii, printre care fondatorul Regina Maria, Wargha Enayati, si Ioana Mihai, director in cadrul EY Romania.

Pe 26 aprilie, s-au implinit 30 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobil, considerat cel mai grav accident din istoria energiei nucleare si care a contaminat radioactiv o zona extrem de extinsa. Aceasta accident nuclear a fost una dintre cele mai puternice dovezi ale efectelor catastrofale pe care le pot avea radiatiile asupra omului si nu numai.

In prezent se discuta despre amenintari nucleare, despre posibile pericole privind radiatiile care provin din diferite surse cu care ne intalnim frecvent, produse electronice, aparate medicale sau chiar un simplu zbor cu avionul.

Toate acestea, combinate cu o oarecare paranoia mai mult sau mai putin indreptatita, a dus la succesul aplicatiei iOS dezvoltate de romani. Ea depisteaza radiatiile ionizante, X si Gama din atmosfera inconjuratoare.

Provocari inainte de lansare

Provocarile inainte de lansare au fost cantitatea imensa de munca in gasirea solutiilor optime pentru altgoritmii de detectie, procesare si masurare si miile de experimente pentru obtinerea de calibrari cat mai precise pentru fiecare model de telefon.

„Pentru ca am vrut sa oferim o aplicatie cat mai usor de folosit, am vrut sa oferim o solutie care vine precalibrata si pe care utilizatorii o pot folosi chiar dupa ce au descarcat-o de pe App Store. Pentru ca stim ca prima impresie e intotdeauna foarte importanta au fost necesare luni de zile de experimente in laborator cu echipament profesional pentru a putea oferi o experienta cat mai simpla si placuta la prima folosire. Lansarea aplicatiei a fost doar primul pas. De acum incolo stim ca ne asteapta niste provocari mult mai mari pentru ca trebuie sa ne tinem de un plan de dezvoltare foarte bine pus la punct. Deja am reusit sa facem integrarea cu Apple Watch de la prima versiune si planul este sa continuam cu update-uri de functionalitate care vor veni cu tehnologii spectaculoase, despre care momentan nu putem da detalii”, subliniaza Adrian.

Investitia? „Inca nu am facut un calcul total al investitiei. Au fost nenumarate ore de programare, de testari si calibrari. Ne este frica sa facem calculul!”, spune, zambind, co-fondatorul aplicatiei.

Cum functioneaza?

Aplicatia foloseste pentru detectia de radiatii senzorul CMOS al camerei telefonului. Acel senzor este facut dintr-un tip de siliciu fotosensibil care este sensibil la un spectru larg de radiatii electromagnetice, inclusiv lumina vizibila. Daca din acest spectru se elimina lumina vizibila prin acoperirea camerei, atunci mai ramane doar lumina invizibila care are energie suficient de mare cat sa penetreze acea banda, adica radiatiile x si gamma. Mai departe milioanele de pixeli din miile de cadre filmate sunt procesate printr-un altgoritm complex cu zeci de parametri si filtre (si deocamdata secret) ce reuseste sa detecteze radiatiile. Ulterior, aplicatia proceseaza statistic rezultatlele masuratorii si apoi da un rezultat final utilizatorului, explica, pe nerasuflate, absolventul facultatii Politehnica.

Pentru a obtine o calibrare cat mai exacta si rezultate cat mai bune, au fost facute teste si calibrari in laborator, folosind echipamente profesionale, dar si in afara laboratorului, la Cernobil si la inalta altitudine. Aplicatia iti pune la dispozitie un calendar dar si o harta a masuratorilor, ca sa poti monitoriza evolutia in timp si in diferite locuri a nivelelor de radiatii detectate.
Aplicatia a fost lansata in saptamana in care se implineau 30 de ani de la dezastrul de la Cernobil (ultima saptamana din aprilie – n.r.) si chiar in acea zi a fost downloadata de peste 3.000 de oameni. Momentan are peste 5.000 de descarcari, dupa o saptamana si cateva zile.

La un pret de 2,99 euro, implica venituri de circa 15.000 de euro generate intr-o saptamana.

„Chiar saptamana trecuta a fost pe locul 1 in App Store atat in Romania cat si in Statele Unite ale Americii la categoria Utilities, si printre primele rezultate atunci cand cineva cauta cuvinte legate de subiect (radiation, gamma, detector etc)”, puncteaza tanarul.

Citeste si:

    Cum ti se pare aplicatia lansata de tineri? O consideri utila (si) in Romania? Te invitam sa comentezi.

    Sursa foto: Shutterstock: KANIN.studio

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alex Goaga
    Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Start Up »



    Setari Cookie-uri