Aristotel observa in Antichitate ca fiecare organism viu are o forta interioara, o vitalitate care stimuleaza acel organism sa isi indeplineasca dorinta. El a numit aceasta stare entelehie.
Toata lumea are o entelehie, o forta vitala care vrea sa fie exprimata, scrie Entrepreneur.com. De exemplu entelehia unei ghinde este sa fie un stejar, iar printr-un mediu propice si o alimentare adecvata, ea va deveni ceea ce isi doreste.

Incercati si veti putea, insa nu sa ajungeti dintr-o ghinda un stejar. Entelehia noastra este unica in felul nostru si este codificata in modul nostru de a fi. In esenta, entelehia noastra reprezinta scopul final pentru care ne-am nascut.
Din pacate, multi dintre noi sunt ocupati sa devina din ghinda un stejar si nu cunoastem nimic despre asta. Incercam, ne straduim si ne luptam pentru succes, obtinand insa doar incercare de a lupta si de a ne stradui dar nicio finalitate concreta.

Cand ne cunoastem entelehia si cand ne construim gandurile, intentiile si actiunile cu aceasta vitalitate, ne dam seama ca ne luptam mai putin si ne bucuram mai mult, atingand rezultatele dorite intr-un mod minunat.
O modalitate de a ne cunoaste entelehia este de a privi visurile pe care niciodata nu le putem atinge sau care sunt imposibil de inceput. Este posibil sa apara contraintuitia, dar sunt oameni care au reusit sa-si exercite entelehia chiar daca nu este legata de obiectivul pe care ei vor sa-l atinga, iar ei au obtinut rezultate in alte arii ale vietii.

De exemplu, un director executiv a vrut sa-si dubleze rezultatele din vanzari. Cand si-a mutat scopul sau mai aproape de entelehia sa, el si-a dat seama ca vrea sa traiasca cu mai multa energie si vitalitate in viata sa. El a luat-o in considerare ca un exercitiu obiectiv, incepea ziua de munca cu un antrenor de sport si o incheia cu dublarea vanzarilor fara a se axa pe acestea tema. Daca ne exprimam entelehia, ne vom extinde capacitatea de creare si veti observa mai multe niveluri de crestere .

De ce am vrea sa ne suprimam entelehia? Exista multe motive pe care ni le dam noi singuri: nu am timp, astept pana cand copii vor pleca sau cand ma voi pensiona sau cand voi avea mai multi bani si mai multa educatie. Toate aceste motive ne determina sa ne punem visurile pe lista de asteptare, unde pot sta cativa ani diminuand astfel energia de creativitate.

Veste buna este nu aveti nevoie de timp, banii, experienta sau alte resurse pentru a va pune la punct un inceput de afacere. De fapt, un angajament de doar 10 minute pe zi sunt de ajuns pentru a exercita energiea de creativitate prin care veti vedea rezultate reale.

Entrepreneur.com va arata ce puteti face in doar 10 minute pe zi:

1. Luati in considerare visurile dumneavoastra cu atentie. Care este scopul vietii dumneavoastra? Irositi 10 minute pentru a scrie o lista cu toate lucrurile pe care ati vrut sa le faceti dar pe care, insa nu ati reusit sa le faceti.

2. Alegeti un lucru din lista pe care sa-l experimentati.
Nu conteaza pe care il alegeti. De cele mai multe ori in programele de instruire oamenii incep cu un singur lucru, iar dupa aceea se observa rezultate si alte arii. Veti vedea oamenii care vor indeplinii orice lucru, incepand de la curatarea biroului la crearea unui program de starpire a saraciei.

3. Petreceti 10 minute pentru a va concentra asupra lucrului pe care ati ales sa-l faceti. Imaginati-va ca veti finaliza cu succes orice vis ati ales. Alimentati-va dorinta cu cat de multa energie pozitiva puteti. Cum v-ati simti daca maine dimineata ati realiza ca visul dumneavoastra a devenit realitate? Acesta este sentimentul asupra caruia trebuie sa va concentrati. Daca veti face in fiecare dimineata acest exercitiu veti observa rezultate pozitive.

4. Intrebati-va care este pasul pe cate puteti sa-l faceti cand lumea este mai aproape decat v-ati imaginat in viitor? Puteti face un apel telefonic sau sa va petreceti 10 minute pe internet sau sa cumparati ceea ce aveti nevoie cand sunteti la magazin.

Faceti pasi de actiune mici si usori pentru a va cunoaste pe dumneavoastra cu dinainte. Incercati pentru dumneavoastra unul din visurile dumneavoastra. In loc de a spune “candva” mai bine faceti ceva in privinta asta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri