Daca in alte tari consolele Wii produse de japonezii de la Nintendo sunt celebre, ba chiar utilizatorii au inceput sa foloseasca tot mai des PlayStation ori Xbox 360 in defavoarea acestora, in Romania lucrurile nu stau chiar asa. Astfel, un tanar de 24 de ani din Iasi a hotarat sa deschida o sala de jocuri cu console Wii tocmai in centrul orasului natal, pe dealul Copou, pentru a atrage tinerii din facultatile si liceele din apropiere.
Cristian Haldan (foto) a absolvit in 2008 cursuri universitare in domeniul jurnalismului si stiintelor comunicarii la Iasi, insa in urma cu doi ani, dupa o vara petrecuta in Statele Unite, a incercat sa se angajeze fara noroc pentru ca economia fusese atinsa de criza si in Romania.

A ales sa fie antreprenor si de la inceputul acestui an s-a gandit la o afacere cu jocuri cu console Wii pentru ca acest domeniu ii place, dar se si pricepe la astfel de jocuri.

“Platformele Wii sunt cool si la moda. Te poti distra si in acelasi timp faci si putina miscare. In plus, pentru folosirea acestor jocuri nu exista limita de varsta”, spune antreprenorul despre motivele pentru care a ales aceasta afacere.

Sala de jocuri va fi lansata abia in toamna, iar, in aproximativ un an, Cristian Haldan, spera sa isi si recupereze investitia de circa 30.000 de euro.

Prima investitie, care va fi in achizitia de console si amenajarea salii, nu va fi mai mare de 15.000 euro, insa, din toamna acestui an, cand se va deschide sala si pana in toamna lui 2011, va mai fi nevoie de o suma asemanatoare.

"Pentru ca nu vreau sa apelez la banci am aplicat pentru o finantare de 10.000 lei (n.red.: in jur de 2.400 euro), pe care o pot primi prin programele Centrului Regional pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Restul de bani vor proveni de la sora mea, care lucreaza in Statele Unite", a explicat Haldan, adaugand ca in aproximativ trei ani si-ar dori sa cedeze afacerea surorii lui.

Potrivit calculelor antreprenorului, o taxa de 10 lei pe ora pentru o consola (sala va avea cinci console) si pastrarea cel putin la inceput a unui program de 12 ore pe zi ar trebui sa duca cel putin la recuperarea banilor pana in toamna lui 2011.

Pana acum, planul lui Haldan pare sa mearga asa cum si-a propus, avand in vedere ca in urma unui studiu pe care l-a realizat in cele cinci licee si in Universitatea A.I Cuza din centrul orasului, tinerii, mai ales baietii, par foarte incantati de idee.

“Am mai observat ca exista si multe persoane care inca nu au auzit de acest termen. In plus, exista doua platforme Wii amplasate intr-un hypermarket si mai tot timpul sunt ocupate. Totodata, tinerii au considerat pretul de 5 lei pe ora ca fiind unul foarte bun (n.red o consola Wii este folosita de doua persoane)”, mai spune tanarul antreprenor despre rezultatele studiului la care au raspuns in jur de 500 de persoane.

In general, o consola Wii costa intre aproximativ 789 de lei si 1.069 de lei, potrivit datelor eMag, cel mai mare retailer online din Romania.

Ca sa isi poata recupera investitia pana in toamna anului viitor, Haldan are un buget de circa 1.000 de euro pe luna pentru chirie, iar programul va fi initial intre orele 12:00-24:00, in acest interval lucrand patru angajati in doua ture.

Pe de alta parte, antreprenorul are inca de la inceput un avantaj major datorita faptului ca in oras nu exista deocamdata alte sali care sa ofere aceste servicii, deci concurenta directa nu exista, dupa cum afirma Haldan.

“Exista insa salile de jocuri care pot oricand sa vina cu acest tip de servicii. Atata vreme cat ne vor copia inseamna ca vom fi tot timpul cu un pas inaintea lor. Ne vom diferentia prin faptul ca suntem primii care fac acest lucru aici”, spune tanarul.

Planurile antreprenorului nu se opresc inca aici: isi doreste sa sa organizeze un campionat national de Wii, iar, la un moment dat, sa infiinteze o companie de recrutare a tinerilor inteligenti si talentati de pana in 25 de ani pentru a-i convinge pe acestia sa ramana in tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri