Gripa aviara va reduce drastic numarul de turisti straini care vor vizita Turcia in acest an. Deoarece piata romaneasca este una dintre cele mai fidele acestei destinatii, se anticipeaza ca managerii hotelurilor de pe litoralul turcesc vor apela la reduceri de preturi pentru atragerea turistilor romani.

Dupa atentatele de anul trecut, Turcia mai primeste o lovitura. Aparitia cazurilor de gripa aviara va aduce pierderi mari acestei tari, deoarece este aproape sigur ca numarul de turisti va scadea. Si romanii arata reticenta pentru aceasta destinatie. Primele efecte ale epidemiei care a omorit oameni in aceasta tara deja se vad. Istanbulul era de ani de zile printre destinatiile preferate pentru shopping ale romanilor. Preturile mici din capitala Turciei erau principalul stimulent pentru cei care alegeau sa paraseasca tara in aceasta perioada, cu destinatia Istanbul. In ceea ce priveste fluxul de turisti romani catre litoralul turcesc, totul depinde de evolutia epidemiei de gripa aviara. Daca boala va ajunge si in aceasta zona, atunci este de asteptat sa apara recomandari din partea oficialitatilor pentru evitarea acestei destinatii. Daca se amplifica, se va pierde Turcia ca destinatie turistica, spune Adriana Goicea, presedintele comisiei de outgoing a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Preferata romanilor

An de an, Turcia s-a aflat in topul preferintelor romanilor ca destinatie de vacanta. Fie la Istanbul, fie la Kusadasi. Conform ANAT, anul trecut Turcia s-a situat pe locul al treilea in topul destinatiilor preferate de turistii romani, care au ales sa plece in vacanta in strainatate prin agentiile de turism, cu un procent de 10,1, fiind devansata de Grecia (27,1%) si Italia (10,6%). Anul acesta, destinatia va fi afectata. Totul depinde insa de modul in care se va gestiona situatia, daca va fi afectata si in timpul verii. Daca situatia se mentine, atunci vor predomina recomandarile autoritatilor privind evitarea Turciei ca destinatie, spune Mircea Draghici, secretar general al ANAT.

Shopping

Reticenta turistilor romani este deja resimtita de catre agentiile de turism, intr-o perioada in care se faceau rezervari pentru shopping. Odata cu cazurile din Istanbul, shoppingul a ajuns aproape de 0. Este si recomandarea ca in Turcia sa nu se calatoreasca decit daca este absolut necesar, spune Mircea Vladu, directorul Agentiei Prestige Tours. Exista si patroni care afirma ca aparitia gripei aviare nu le-a afectat destinatia. Este greu insa de imaginat ca ar persista entuziamul de a merge in Turcia, in conditiile in care romanii au ocolit chiar si Delta Dunarii, de frica acestui virus.

Mai putini straini

La vara, in statiunile turcesti se va vorbi mai putin romaneste. Se asteapta si o scadere drastica a numarului de turisti din alte tari. Se reziliaza deja contracte din Rusia, Anglia, Germania si Franta, la sugestiile autoritatilor din tarile respective. Este de asteptat ca preturile sa scada, spune Mircea Vladu. In cazul in care hotelierii din Turcia nu vor reduce preturile, se risca un esec total, esec care nu va putea fi evitat in cazul in care vor aparea focare in zone de pe litoralul turcesc. Probabil ca turistii romani si straini se vor orienta catre alte destinatii, precum Grecia, Cipru sau Bulgaria, spune Mircea Draghici.

Romania incapabila

Privatizarea grabita si fara nici o strategie de dezvoltare a litoralului, facuta de Dan Matei Agathon, isi face simtite efectele. Chiar daca an de an se vorbeste despre atragerea unui numar cit mai mare de turisti straini pe litoralul romanesc, oficialii din turism considera ca Romania nu se va regasi printre optiunile de rezerva pentru turistii straini. Pe litoralul romanesc nu avem locuri suficiente de cazare la nivelul pretentiilor turistilor straini, iar multe dintre locurile in hotelurile cerute de straini sint ocupate de romani, spune Mircea Draghici.

De asemenea, si preturile sint destul de mari pe litoralul romanesc, in conditiile in care singura statiune competitiva este Mamaia. Maximum 30% dintre locurile de cazare din hotelurile de pe litoral sint la standardele cerute. Privatizarea a lasat sechele. N-au existat caiete de sarcini, nu s-a pus presiune pe cei care le-au cumparat, pentru a investi, spune Paul Marasoiu, presedintele companiei Peacock Hotels. Cu cit se vor ieftini vacantele in Turcia, vom afla in citeva luni. Apoi, cei care se gindesc sa mearga in aceasta tara vor mai avea de facut un singur lucru: sa ia in calcul riscul la care se expun si daca economia pe care o fac justifica acest risc. Totul depinde insa de evolutia epidemiei.

Afacere de 15 miliarde de dolari

Gripa aviara care a impinzit Turcia a provocat moartea a cel putin patru oameni si a dus la sacrificarea a peste un milion de pasari. Impactul direct asupra industriei avicole poate fi urmat de ravagii indirecte pe care gripa aviara le poate face in sectorul turistic. Sute de mii de locuri de munca in Turcia depind de turism, conform Reuters. Pentru Turcia, turismul e o afacere de 15 miliarde de dolari. Daca un singur turist se va imbolnavi dupa ce va minca un pui in restaurantul unui hotel, asta ar fi suficient pentru ca totul sa se reduca la zero, declara Avni Aykut, responsabil cu mincarea la un hotel de cinci stele din Antalia.

Primele masuri luate pentru a preveni un dezastru in turismul turcesc au fost inlocuirea mincarurilor pe baza de carne de pasare cu meniuri ce contin peste si miel. Preturile au crescut deja cu 15 la suta din aceasta cauza. Numarul de turisti s-ar putea reduce semnificativ in urmatoarele luni. Cei circa o jumatate de milion de turisti din Rusia, care ajung anual in Turcia, au fost indemnati la inceputul lunii sa evite aceasta tara. Sfatul a venit din partea lui Ghenadi Onisenko, presedintele Institutului rus de Epidemiologie. Rusii sint principalii vizitatori ai statiunilor de litoral din Turcia, pe locul doi ca numar de turisti fiind germanii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri