V-ati saturat de frig, zapada, ceai fierbinte si va doriti cateva zile pe o plaja exotica? Nimic mai simplu, atata timp cat ofertele agentiilor de turism cuprind o multime de destinatii unde temperatura la mijlocul zilei nu coboara sub 20 de grade, iar hotelurile aflate la doar cativa pasi de nisipul fin, inconjurate de palmieri, au pregatite camere cu aer conditionat. Fie ca este vorba despre nordul Africii sau despre insule din Oceanul Indian, de la un capat la celalalt al globului se gasesc sute de statiuni si mii de hoteluri in care o saptamana de concediu va poate face sa uitati de manusi, fulare sau bocanci, si asta pentru sume ce variaza de la cateva sute pana la 2.000 de euro.
Insulele Canare, singura destinatie europeana

Exoticele insule din Oceanul Atlantic ar putea parea cea mai apropiata destinatie de plaja in aceasta perioada pentru europeni, data fiind apartenenta lor la Spania. De fapt, este singurul taram european care are, in lunile ianuarie-februarie, o clima buna pentru plaja. Din pacate, motivul pentru care clima este atat de blanda in acest sezon este localizarea lor, la numai aproximativ 100 de kilometri de coasta Africii, in zona Marocului. Cea mai mare insula si cea mai cautata este Gran Canaria, capitala acesteia, Las Palmas, fiind si centrul de interes turistic si comercial. Gran Canaria mai este denumit si continentul in miniatura datorita varietatii climatice si de relief intalnite pe o suprafata atat de mica. Plajele insorite se gasesc in partea de est, San Agustin, Playa del Ingles si Maspalomas fiind cele mai cunoscute statiuni.

Agentiile din Romania vand bilete pentru 7 nopti, cu mic dejun sau demipensiune, la preturi incepand de la 680 de euro (hotel de 3 stele) si pana la 1.400 de euro (hotel 4 stele). Celelalte insule din arhipelag sunt Tenerife (capitala Santa Cruz de Tenerife), Lanzarote (capitala Arrecife), La Palma (capitala Santa Cruz de La Pal-ma), La Gomera (capitala San Sebastian de La Gomera), El Hierro (capitala Valverde) si Fuerteventura (capitala Puerto del Rosario). Tenerifele sunt o alta optiune pentru cei care vor sa se bronzeze in Canare, preturile fiind asemanatoare celor pentru Gran Canaria.

Africa, un continent inconjurat de plaje

Intrati in continentul african, optiunile pentru un concediu infierbantat in miez de iarna ar putea cuprinde in primul rand tarile din nord, Egipt, Maroc sau Tunisia. Atat clima, cat si nivelul ridicat al serviciilor turistice pot face din sejurul petrecut aici un concediu placut, departe de zapezi si geruri. In aceasta perioada, sfarsit de ianuarie-inceput de februarie, temperaturile inregistrate ziua, la amiaza, depasesc 20 de grade, nu sunt in nici un caz caniculare, astfel ca timpul petrecut la plaja se poate prelungi fara probleme (in timpul verii maximele depasesc 30 de grade si riscul unor insolatii este crescut). In Egipt, una dintre statiunile oferite de agentii este Hurghada, cu o plaja superba si hoteluri de 3-4 stele.

Preturile incep de la 380 de euro pentru 7 nopti si mic dejun sau demipensiune si pot ajunge pana la 600-700 de euro la hotel de 5 stele, in pret find inclus, evident, si biletul de avion. In Maroc exista diverse oferte, cu variante care includ calatorii prin diverse orase sau doar un sejur in statiunile de pe plaja. Agadir, una dintre cele mai cautate localitati turistice, poate deveni destinatie de concediu pentru preturi cuprinse intre 780 de euro si 1.000 de euro, in functie de numarul de nopti (7 pana la 9), cu mic dejun sau demipensiune. Tunisia este, de asemenea, una dintre tarile africane ce pot fi vizitate pentru plaja, statiunile din sud-estul tarii beneficiind in aceasta perioada de o clima mai prietenoasa. Un bilet pentru 7 nopti costa aproximativ 400 de euro, in pret putand fi incluse si unele excursii de o zi in imprejurimi.
Ceva mai departe, tot pe continentul ce se intinde in ambele emisfere, se afla statiunile din Africa de Sud. Cape Town e cea mai vizitata localitate, iar plajele din zonele Camps Bay si Clifton sunt foarte apreciate. Pretul unui bilet este pe masura distantei si a exotismului locurilor, 7 nopti la un hotel de 4 stele costand intre 1.500 si 2.000 de euro.

Burj Al Arab sau insule exotice

Daca ne indreptam atentia catre Asia, avem cea mai la moda destinatie a momentului, Dubai, cu un turism infloritor si conditii de cazare si petrecere a timpului impecabile. Cele mai multe oferte ale agentiilor de turism sunt sub forma de pachete de weekend, la preturi de circa 500 de euro pentru trei nopti de cazare, dar exista si bilete de 7 nopti care costa intre 800 si 1.400 de euro, in hoteluri de 4 sau 5 stele, cu mic dejun inclus. Unele bilete includ si excursii in desert sau in zonele comerciale, pentru shopping. Daca doriti sa stati in celebrul Burj Al Arab, cel mai mic pret pentru o noapte este de 1.200 de euro.

Alternativa o constituie o simpla vizita in timpul zilei, pentru fotografii.
Parasind Peninsula Arabica si traversand Golful Persic, ajungem in zona Indiei, acolo unde exista posibilitatea de a petrece un concediu de vis atat pe plajele continentale, cat si pe una dintre nenumaratele insule exotice, Maldive, Seychelles sau Mauritius. Pe teritoriul Indiei una dintre cele mai frumoase statiuni din zona este Goa, cu plaje incredibile si o viata de noapte renumita, dar destinatiile de pe coasta de est sunt suficiente pentru a avea de unde alege. Din pacate, printre ofertele agentiilor nu am descoperit oferte pentru concediu la plaja in India, ci numai circuite de vizitare, dar nu este exclus ca, la cerere, sa poata fi realizat un pachet individual, la un pret mult mai bun fata de tariful de circa 100 de euro pe noapte practicat in mod normal de hotelurile de 3 sau 4 stele.

In largul oceanului, Maldivele sunt probabil in topul celor mai ravnite destinatii din lume, plajele impecabile, cel mai fin nisip, palmierii si clima excelenta din aceasta perioada facand sa merite fiecare banut din cei aproximativ 1.500 de euro, pretul cerut de agentiile romanesti pentru 7 nopti de cazare. Acelasi lucru se poate spune si despre Insulele Seychelles si Mauritius, varianta pamanteana a paradisului, aflate insa la o distanta ceva mai mare (sunt amplasate mult mai aproape de Africa de Sud decat de India). Pachetele vandute de agentii au preturi cuprinse intre 1.500 si 2.000 de euro, pentru 7 nopti de cazare.

Si mai departe de casa, aproape de cealalta parte a pamantului, se afla Indonezia si Thailanda, doua destinatii vizitate destul de mult de romani. Chiar daca dramaticele urmari ale catastrofei din 2004 au stopat pentru multe luni turismul din aceste tari, in acest moment mare parte din statiuni au reintrat in circuitul normal, turistii putandu-se bucura de linistea plajelor si ospitalitatea localnicilor. Biletele pentru 7 nopti in hoteluri de 3 si 4 stele costa la agentiile romanesti putin peste 1.000 de euro.

De la salsa la rom in Caraibe

Continentul american are printre ofertele clasice, gen Hawaii sau Florida, si cateva destinatii mult mai exotice, cu preturi accesibile si comparabile cu oferte din zone ceva mai apropiate. Mexic este una dintre acestea, statiunea Cancun, de exemplu, fiind o adevarata oaza de frumusete specifica zonei Caraibelor. Un sejur de 7 nopti intr-un hotel de 3 sau 4 stele poate costa chiar mai putin de 1.000 de euro, avand in schimb garantia unui concediu unic. Nici Cuba nu lipseste din ofertele agentiilor, pentru plaja fiind recomandata statiunea Varadero, un loc mai mult decat exotic, cu nisipuri fine, ape extrem de limpezi, mult ritm de salsa si la fel de mult rom. Preturile sunt ceva mai ridicate, in jurul sumei de 1.500 de euro, pentru 7 nopti de cazare in sistem all inclusive. La doi pasi se afla si Jamaica, la preturi similare si cu o atmosfera specifica Americii Centrale, pentru cei dornici de o vacanta activa existand nenumarate oportunitati de pescuit sau scufundari in statiuni precum Kingston, Negril sau Montego. Celelalte optiuni in zona se numesc Republica Dominicana, Costa Rica si exemplele ar putea continua, mai ales ca in portofoliile agentiilor exista oferte pentru fiecare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri