\"Sunt voci care spun ca speculatorii straini privesc deja Romania ca pe un fel de bursa imobiliara, chiar foarte atragatoare si ca, in 2005, banii lor vor pune piata la grea incercare\"
Am intalnit saptamana trecuta amici revoltati de pretul apartamentelor din cartierele dormitor ale Capitalei. Eu insumi cu greu mi-as fi imaginat in 2001, cand m-am mutat in Bucurestii Noi, ca pretul apartamentului cumparat cu 240 de dolari metrul patrat se poate tripla in mai putin de patru ani.

Carevasazica - daca e sa ma iau dupa ce spun agentii imobiliari - cutia mea de chibrituri a ajuns sa coste mai mult decat o vila din zona Stefan cel Mare, de exemplu.

Nu credeti? Luati un ziar cu anunturi imobiliare, un creion, hartie si sa socotim impreuna. Iata: "Vila D+P+E, constructie 2004, curte 260 mp, 2 corpuri de casa, 320 mp suprafata construita, finisata si amenajata modern, 230.000 de euro".

La pretul asta, metrul patrat construit ajunge aproape la 720 de euro. Nu mai pun la socoteala curtea, deci pretul terenului, si faptul, din ce in ce mai important, ca nu esti obligat sa-ti auzi vecinul cand trage apa la baie, cand se injura cu nevasta, ori ca administratorul ti-ar trece si ficusul la intretinere pentru ca, nu-i asa, plantele consuma si ele apa rece "de la pausal".

Cum spuneam, cutia mea de chibrituri costa peste 800 de euro metrul patrat si, comparativ cu vila din anunt, este o anomalie.

Totusi, aici functioneaza o regula simpla a pietei libere: pretul se regleaza in functie de cerere si oferta, ori toata lumea e de acord ca cererea de apartamente - chiar alea construite pe vremea lui Ceausescu - e muuult mai mare decat oferta.

De asta vanzatorii striga preturi mari. Ele pot rezista insa, doar daca are cine sa le plateasca. Adica, daca pe piata sunt bani.

Va marturisesc: nu as fi cumparat in toamna lui 2001 pentru ca voiam un apartament mai spatios. Dar tocmai incepea vremea creditelor ipotecare si tot mai multi cunoscuti bateau la usile bancilor. Vin banii, mi-am zis, si in cateva luni pretul va creste. Dupa un an ma socoteam deja un om norocos.

Observatorii pietei imobiliare spun ca de prin 2002, creditele si banii romanilor care muncesc in Spania sau Italia au platit preturile tot mai mari de la an la an. Dar, cei care aveau bani de avans si lefuri indestulatoare pentru rate la credit imobiliar sau ipotecar, s-au imputinat.

Una era sa dai avans 3000 de euro si sa iei 10.000 - 12.000 pe credit si alta e acum. La ce preturi se striga azi e nevoie macar de 10.000 pentru avans si o leafa dubla sau chiar tripla pentru imprumut. Asta, in ciuda faptului ca bancile au lungit perioada de creditare tocmai ca sa nu piarda clienti.

Asadar, cine plateste acum preturile apartamentelor de prin anunturi?

Deunazi, stateam de vorba cu doi domni priceputi la afaceri imobiliare: unul constructor, celalalt intermediar de case. Ambii mi-au spus ca, in ultima vreme, structura celor care cumpara s-a modificat.

Sunt tot mai multi straini care cumpara, nu ca sa aiba unde locui, ci ca sa-si inmulteasca banii. Interlocutorii mei vorbeau chiar de cazul unui cetatean strain care a adunat de pe piata vreo 140 de apartamente, pe care le tine gandind ca le va vinde mai scump decat le-a cumparat.

Socoteala celor care au bani multi si vor sa faca profit plasandu-i pe piata imobiliara nu e foarte complicata. Decat sa tina milioanele de euro la banca, de exemplu, pe dobanzi de cateva procente, mai bine vin cu ei in Romania unde castigurile, tot in procente, de pe piata imobiliara se masoara cu doua cifre.

Sunt voci care spun ca speculatorii straini privesc deja Romania ca pe un fel de bursa imobiliara, chiar foarte atragatoare si ca, in 2005, banii lor vor pune piata la grea incercare.

Momentul cel mai important va fi apropiata liberalizare a contului de capital, cand se asteapta intrari masive de valuta pentru ca strainii isi vor putea face depozite bancare in lei.

Cati bani vor intra in tara?

Sunt estimari care dau intre 1,5 si 2 miliarde de euro. Daca a zecea parte va ajunge pe piata locuintelor, ar insemna 150-200 de milioane de euro.

Surse din piata sustin ca, anul trecut, creditele ipotecare si imobiliare ar fi alimentat puterea de cumparare de pe piata locuintelor cu 500 de milioane de euro.

Cum oferta de apartamente din cartiere nu a crescut, se poate spune ca banii veniti de afara ar putea fi gaz turnat peste valvataia preturilor imobiliare.

Acesta este unul dintre argumentele plauzibile ale celor care sustin ca in urmatoarele luni preturile vor mai creste.

Dar cei care cumpara sa speculeze vor trebui la un moment dat sa vanda, ca sa bage in buzunare profitul. Daca se cumpara mult, tot mult va fi de vanzare si atunci pretul ar urma sa scada. Cu cat?

E greu de zis; dar pentru unii ar putea fi diferenta dintre a deveni proprietar sau a ramane in continuare chirias.

N-am gasit pe cineva care sa poata spune cand vor incepe sa scada preturile - unii zic in a doua parte a lui 2005, altii catre sfarsitul anului - dar cei cu care am vorbit au fost de acord ca va urma o corectie.

Si mi-au mai spus un lucru: "nu e fraier cine cere, ci doar cel care accepta sa dea!"
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri