Turismul de afaceri din Romania este o piata in continua crestere in ultimii ani, pe fondul necesitatii companiilor de a folosi acest instrument pentru a-si dezvolta businessul, in contextul economic actual. In Romania, desi nu exista statistici privind valoarea acestei piete, operatorii o estimeaza undeva in jurul a 150-200 milioane de euro, cu perspective de crestere in urmatorii ani, a declarat intr-un interviu acordat Wall-Street.ro Corina Pacuraru (foto), manager general Perfect Tour.
Agentia de turism Perfect Tour a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 25 milioane de euro, 65% din business fiind generat de turismul de afaceri si restul de leisure (timp liber).

Pentru acest an, compania estimeaza un avans de peste 10%, la 28 milioane de euro, pe ambele directii de business.

In 2011, Perfect Tour a deservit 50.000 de turisti si estimeaza un usor avans in acest an.


Perfect Tour este partener exclusiv al GlobalStar Travel Management, una dintre cele mai mari retele de agentii de turism din lume.


"Vom creste prin diversificarea serviciilor pe care le oferim clientilor, prin participarea la evenimente regionale si globale, prin care ne prezentam oferta, si prin deschiderea pe care ne-o da parteneriatul cu GlobalStar", a declarat Corina Pacuraru.

Domenii de top in turismul de afaceri

Companiile cu activitate pe piata locala investesc anual in turismul de afaceri incepand de la 200.000 euro si ajung in unele cazuri pana la mai multe milioane de euro.

"Lucram in principal cu companii din domeniul farma, IT si telecom si banci. De asemenea, in prezent, lucram la incheierea unui contract cu o companie cu activitate in domeniul petrolier care investeste anual circa 7 milioane de euro in turismul de business", a explicat Corina Pacuraru.

Potrivit acesteia, in calatoriile de afaceri companiile trimit angajati din toate departamentele si in special pe cei din conducere si pe oamenii de vanzari.

Statisticile arata ca, in general, clientii corporate locali prefera zborurile directe, cele mai multe dintre sediile centrale fiind localizate in Europa. Totodata, se observa o crestere a mediei de cazare a turistilor veniti in Romania in interes de afaceri, conform datelor Perfect Tour.

Mai mult, peste 60% din innoptarile inregistrate in hotelurile din Romania sunt reprezentate de calatoriile de afaceri, iar acest procent cresre la 75% din totalul innoptarilor in orasele mari si la 93% in hotelurile din Bucuresti.

Astfel, potrivit Asociatia Internationale de Transport Aerian (International Air Transport Association - IATA), piata locala de business travel a crescut cu 10% in 2011, fata de 2010.

Pentru 2012, Perfect Toue estimeaza o crestere a turismului de afaceri cu pana la 25%, comparativ cu anul trecut, iar pe termen mediu si lung agentia de turism isi propune sa mentina un avans mediu anual de cel putin 15%.

Gusturile rafinate ale romanilor

Cand vine vorba de turismul de timp liber, Pacuraru spune ca gusturile romanilor sunt din ce in ce mai rafinate, orientandu-se catre vacante scumpe, cu cazare la hoteluri de cinci stele si o multime de servicii incluse.

"De exemplu, avem contractate 2 expeditii la Polul Nord la pretul de 30.000 de dolari, cam aceasta fiind suma maxima pe care clientii nostri sunt dispusi sa o plateasca pentru o vacanta. Romanii incep sa aleaga vacante din ce in ce mai personalizate si pe langa destinatiile clasice, precum Turcia, Grecia, Spania, cer si destinatii exotice", spune Pacuraru.

Potrivit acesteia, clientii premium ai agentiei de turism au venituri anualte de peste 30.000 de euro si isi achizitioneaza vacante cu preturi intre 5.000 si 15.000 de euro pentru o familie.

Perfect Tour a fost infiintata in 2004 si se afla in top 3 agentii de turism din Romania, dupa cifra de afaceri. Compania are filiale in Romania, Repuplica Moldova, Statele Unite ale Americii, Ucraina si Bulgaria.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri