Terenurile de la marginea oraselor s-ar putea ieftini Un grup de deputati au elaborat o propunere legislativa prin care se urmareste limitarea tranzactiilor de tip \"cumpar ca sa revand\".
Taxa de trecere a terenurilor din extravilan in intravilan ar putea sa scada considerabil. Un grup de patru deputati PD (Daniel Buda, Monica Iacob-Ridzi, Augustin Zegrean, Ioan Oltean) au inaintat la Camera o propunere de modificare a Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Ideea este ca nivelul sa se reduca de la 400% la 1-10% sau chiar la zero.

Taxa a fost stabilita pentru a proteja fondul agricol. Ea ar veni sa compenseze pierderile suferite de economia nationala prin nefolosirea pamantului arabil care se transforma in lot construibil.

In ultimii ani, insa, la periferiile oraselor s-au extins ansamblurile de case si vile. Parcelele din acele zone au mare cautare, astfel ca ele au favorizat extinderea afacerilor speculative.

Un metru patrat care are certificat de intravilan se vinde la preturi piperate, pe considerentul ca o data de l-ai cumparat, nu mai trebuie sa umbli pe la primarie pentru aprobare si nici nu mai platesti taxa. In prezent, exista o adevarata industrie.

Proprietarii locurilor de casa convenabile intocmesc formalitatile de introducere in intravilan (achitand o taxa aferenta circuitului agricol, de exemplu cativa euro pe metru patrat), apoi vand la cateva zeci de euro.

Liber pentru investitii

"Am dori ca, in aceasta primavara, o data cu deschiderea sezonului pentru constructii, oamenii sa nu mai plateasca taxa de introducere a terenurilor in intravilan. Aceasta taxa aberanta ii blocheaza de la investitii si de la realizarea de ansambluri de locuinte sau de locuinte individuale. De la 400% trebuie fie sa se coboare la un nivel decent, intre 10 si 1%, fie sa se elimine in totalitate. Grupul de lucru pentru reformarea administratiei publice locale, constitutit la Alba Iulia, a fost mandatat de conducerea democrata sa elaboreze un proiect de lege in acest sens."
Emil Boc, presedintele interimar al PD

La revedere, birocratie!

"Eliminarea taxei de scoatere a terenurilor din circuitul agricol este o masura benefica, ce va usura considerabil procedurile birocratice. Daca aceasta initiativa se va pune in practica, se va impulsiona dezvoltarea sectorului imobiliar de terenuri agricole in vederea construirii, localizate mai ales in intravilanul localitatilor.
In ceea ce priveste preturile, nu se vor inregistra mari fluctuatii. Cresteri nu vor exista, rationala fiind o usoara scadere, deoarece se reduc o serie de costuri. Cel mai important efect priveste procedurile de cumparare."
Alexandru Nitescu, directorul Departamentului Terenuri/Investitii din cadrul companiei Regatta.

Gata cu specula

"Anularea sau reducerea taxei de trecere in intravilan ar putea sa echilibreze preturile terenurilor situate la marginile marilor orase. Cel care a facut aceasta operatie si asteapta sa vanda metrul patrat cu 35-45 euro va ramane fara clienti si va trebui sa revina la cote mai scazute, de 10-15 euro. Asadar, gata cu specula! Daca terenurile vor deveni mai ieftine, atunci se vor dezvolta si constructiile periferice. Preturile vilelor ar putea sa coboare de la 150.000 euro spre 60.000-80.000 euro. Ar fi convenabil pentru toata lumea, atat pentru cumparatori, cat si pentru agentii imobiliari, care vor avea posibilitatea sa intermedieze mai multe tranzactii."
Danut Onofrei, director general la agentia Lazaris 2003 Galati
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri