Festivalul Olimpic al Tineretului European 2013, cel mai mare eveniment sportiv pentru tineret din tara noastra, poate pune Romania pe harta competitiilor internationale viitoare si are potential de a atrage mii de turisti straini. Afla tot ce trebuie sa stii despre FOTE 2013.
FOTE este o competitie multisport destinata sportivilor juniori (14-18 ani), realizata la initiativa Asociatiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC), aflanduse sub egida Comitetului International Olimpic (CIO).

FOTE se organizeaza in fiecare an impar si contine o editie de iarna si una de vara. Prima editie de vara a avut loc in 1991 si prima editie de iarna in 1993.

Comitetul Olimpic European a decis in cadrul Adunarii Generale din noiembrie 2011 sa acorde Romaniei acceptul final pentru a organiza editia de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE).

Astfel, editia de iarna 2013 va fi gazduita de Brasov, iar intrecerile vor avea si in alte doua orase din judetul Brasov, Rasnov si Predeal, intre 17 si 22 februarie 2013.


Cum s-a pregatit Brasovul pentru eveniment

Una dintre conditiile pe care Romania si le-a asumat in fata Comitetului Olimpic European a fost ca pana la data organizarii sa dispuna de toate facilitatile sportive necesare ( patinoare, partii , trambuline, piste).

“Pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European, municipalitatea a alocat fonduri pentru asigurarea infrastructurii desfasurarii evenimentului si pentru organizarea propriu zisa a acestuia”, potrivit datelor remise de Primaria Brasov la solicitarea wall-street.ro.

Astfel, in vederea organizarii evenimentului, a fost necesara efectuarea unor investitii:

• construirea Patinoarului Olimpic, investitie derulata in parteneriat de municipalitate cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului prin Compania Nationala de Investitii. Valoarea proiectului a fost de 9,6 milioane de euro, din care aproximativ 82% reprezinta contributia ministerului de resort si 18% municipiul Brasov.
• modernizarea si extinderea domeniului schiabil, proiect demarat in parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii. Valoarea proiectului s-a ridicat la aproximativ 27 milioane de euro din care circa 80% din fondurile Ministerului Dezvoltarii.

“Aceste facilitati reprezina o investitie pe termen lung in dezvoltarea durabila a orasului nostru”, potrivit reprezentatilor Primariei Municipiului Brasov.

Pe langa aceste investitii, municipalitatea a mai alocat fonduri pentru cheltuielile de organizare ale FOTE astfel:
• cotizatii pentru anii 2011-2012 suma de 290.000 lei.
• cheltuieli de organizare in anul 2013- 450.000 de lei, avand in vedere ca Brasovul este oras gazda.

“Organizarea FOTE reprezinta o oportunitate de a promova Brasovul si Poiana Brasov, ca destinatii turistice, cu accent pe turismul montan si sporturile de iarna. Unul dintre obiectivele Brasovului, pentru urmatorii 20 de ani, conform Strategiei de Dezvoltare Durabila a Municipiului Brasov 2010-2030, aprobata de Consiliul Local, este dezvoltarea turistica, iar investitiile mai sus mentionate ofera cadrul necesar pentru atingerea acestui obiectiv.”, conform reprezentantilor municipalitatii.

"In acest moment, Brasovul ofera facilitati pentru ski si pentru patinaj, la nivel european, iar FOTE va reusi sa informeze potentialii turisti, din Romania si din strainatate, de existenta acestei infrastructuri de nivel olimpic. Scopul nostru este de a-i face pe turisti sa inlocuiasca destinatiile cu traditie (de ex. Austria) cu Poiana Brasov si sa transforme turismul de weekend in sejururi de lunga durata", se mai arata in datele Primariei.

Romania si obiectivul “graficul competitiilor internationale”

Primarul Brasovului George Scripcaru (foto) si Presedintele Comitetului de Organizare al Festivalului a declarat pentru wall-street.ro ca obiectivele municipalitatii legate de organizarea Festivalului sunt fixate pe termen lung si vizeaza plasarea Romaniei pe graficul competitiilor internationale de acest gen.

“Nu ne gandim neaparat la numarul de turisti straini pe care sa ii atragem prin astfel de evenimente. Obiectivul nostru este sa organizam acest eveniment cat mai bine posibil, iar pe termen lung sa reusim sa fim luati in calcul la intocmirea graficului competitional international. Imaginea Romaniei are mult de castigat din acest punct de vedere”, a spus Scripcaru, care a adaugat ca nu poate estima un numar de turisti care vor participa la acest eveniment.

El a adaugat ca inca de la aprinderea Flacarii Olimpice “se vorbeste despre Romania la nivel international”.

Torta olimpica, care va arde pe toata perioada desfasurarii Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), editia Brasov - 2013, a fost aprinsa de exploratoarea Uca Marinescu in cadrul unei ceremonii care a avut loc, duminica, 3 februarie, pe esplanda din fata sediului Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Flacara a fost adusa direct de pe Stadionul Panathenaic din Atena.

De asemenea, Scripcaru crede ca si personalitatile care vor fi prezente la eveniment, printre care Jacques Rogge, presedintele Comitetului International Olimpic, vor atrage notorietatea FOTE.

Si celelalte statiuni montane in care se vor desfasura probe ale competitiei au efetuat investitii si propun cresteri ale numarului de turisti dupa desfasurarea acestui eveniment, precum si atragerea organizarii altor evenimente de aceasta talie.

Adrian Vestea, primarul de la Rasnov, spune ca in orasul pe care il conduce, unde vor avea loc probele de sarituri cu schiurile, au fost realizate investitii in valoare de 15 milioane de euro.

“Am investit 15 milioane de euro in constructia celor patru trambuline unde se vor desfasura probele de sarituri cu schiurile, dintre care 10 milioane de euro din fonduri proprii si de la Guvern si 5 milioane de euro de la investitori privati”, a declarat pentru wall-street.ro Adrian Vestea.

El a adaugat ca orasul Rasnov a fost vizitat in 2012 de 206.000 de turisti si spera ca in urmatorii ani numarul de vizitatori sa creasca cu aproximativ 6.000 persoane anual.

“Ne propunem sa atragem mai multi turisti an de an, insa ce este cel mai important pentru noi este sa fim luati in calcul atunci cand se aleg locatiile pentru evenimentele internationale”, a spus Vestea.

Ceremonia de Deschidere a FOTE Brasov 2013 va avea loc in ziua de 17 februarie 2013, pe Stadionul Olimpic din Brasov, iar Ceremonia de Inchidere in 22 februarie in Poiana Brasov. La ceremonie vor avea prioritate cei care beneficiaza de acreditari si invitatii, iar in functie de locurile care vor ramane disponibile, vor putea intra vizitatori dornici sa vada acest spectacol.

La competitiile sportive ce se vor desfasura in Brasov, Poiana Brasov, Rasnov, Predeal si Cheile Gradistei-Fundata intrarea este gratuita pe tot parcursul festivalului.

Un numar de 910 sportivi din 45 de tari vor participa la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013, care va avea loc la Brasov si pe valea Prahovei in perioada 17-22 februarie.

Lista sportivilor care vor reprezenta Romania la biatlon, schi alpin, schi fond, sarituri cu schiurile si snowboard la cea de-a 11-a editie a Festivalului Olimpic al Tineretului European a fost definitivata a sfarsitul lunii ianuarie.

Componenta loturilor este urmatoarea:
Biatlon: Dorottya Buzas, Richard Craciun, Raul Andrei Demeter, Bernadette Focze, Norbert Kristo Norbert, Renata Racz (toti sase de la CSS Miercurea Ciuc), Oana Andreea Valean (CSS Baia Sprie);
Schi alpin: Ania Monica Caill (CS Caraimanul Busteni), Mihai Andrei Centiu (CS Universitar Brasov), Raluca Ciocanel Raluca (CS Carpati Sinaia), Robert Renaldo Fratila (CS Carpati Sinaia), Ioan Alexandru Nicolescu (AS Montana Ski Poiana Brasov), Koppany Papp Koppany (CSS Miercurea Ciuc);
Schi Fond: Reka Bajko (CSS Gheorgheni), Daniela Sabinela Capata, Alin Florin Cioanca si Marius Daniel Talpas (toti trei de la LPS Bistrita), Luca Daniel Cojocaru si Daniel Florin Pripici (ambii CSS Sinaia), Erszebet Emilia Sara si Edit Vakaria (ambele de la CSS Gheorgheni); Sarituri cu schiurile: Robert Buzescu-Purice si Raluca Madalina Trimbitas (ambii de la CSS Brasovia), Daniela – Vasilica Haralambie (CS Sacele), Sorin Iulian Pitea si Eduard Torok (ambii de la CSS Dinamo Rasnov), Robert Valentin Tatu (CS Dinamo Centrul Sportiv Brasov); Snowboard: Peter Almasi si Ionut Daniel Ungureanu (ambii de la CS Triple S Predeal), Luana Chereches Luana (CS Crazy Bike Sibiu).

Participantii se vor intrece la opt probe sportive, Schi Alpin, Schi Fond, Biatlon, Hochei pe gheata, Patinaj Artistic, Patinaj Viteza, Sarituri cu schiurile si Snowboarding.





Istoria Festivalului Olimpic de iarna al Tineretului European (FOTE) a inceput in statiunea italiana de schi Aosta, in 1993. Tanara elita continentala a concurat pentru medaliile de la cinci discipline: Schi Alpin, Schi Fond, Biatlon, Patinaj Artistic si Patinaj Viteza.

De atunci, multe viitoare stele ale sporturilor de iarna au avut debutul la festivalurile de iarna pentru tineret. Au devenit apoi castigatori sau medaliati la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionate Europene sau Cupe Mondiale.

Iata unde a fost organizat Festivalul de-a lungul anilor



Sursa foto, video : eyowf2013.ro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri