Sezonul turistic limitat face ca rentabilitatea unei investitii pe litoral sa fie mai scazuta
Tot mai multi oraseni prefera ca la finele fiecarei saptamani sau in concedii sa evadeze din peisajul cotidian si sa se indrepte in special spre zonele de munte, pentru a se relaxa. Casele traditionale sau mai moderne, cu o curte cocheta au cautare din ce in ce mai mare. Poate multi considera ca achizitionarea unei case de vacanta reprezinta un moft. Insa, cei cu posibilitati sunt de parere ca realizarea unei astfel de investitii merita toti banii.

Razvan S. are o afacere prospera in Bucuresti si de curand si-a cumparat o casa la munte. "Sunt un impatimit al sporturilor de iarna si in fiecare week-end sunt pe partie. Cu circa 65.000 de euro mi-am luat o casa cu trei camere, cu tot confortul, si consider ca am facut o investitie reusita", spune Razvan. Mai mult decat atat, specialistii imobiliari apreciaza ca valoarea acestor proprietati va creste in mod constant in urmatoarea perioada. In general, cumparatorii cauta case nu foarte mari, cu living si trei dormitoare, cochete si foarte functionale aflate in apropiere de partiile de schi si de principalele puncte de atractie ale zonei.

Daca vilele de vacanta de la munte sunt din ce in ce mai solicitate, pe litoral situatia nu este aceeasi. Sezonul turistic limitat face ca investitia intr-o casa de vacanta pentru uzul personal exclusiv sa nu fie foarte rentabila. La mare, se cauta mai mult terenuri pentru construirea de vile cu scopul inchirierii pe timpul verii. In zona montana, la Bran-Predeal si Moeciu, se gasesc case de vacanta la preturi intre 42.000 si 75.000 de euro. Fiecare vila are o parcela de teren si o gradina de circa 500 mp. Suprafata construita a cladirii este intre 100 si 150 mp. Majoritatea vilelor au toate utilitatile, incalzire centrala si termopan. Dezavantajul zonei este, insa, reprezentat de infrastructura drumurilor.

O alta oaza a caselor de vacanta este zona Sanpetru-Stupini de langa Brasov, unde problema majora este lipsa utilitatilor gaz, apa, curent. O casa de vacanta la Sanpetru, spre exemplu, cu sase camere, doua bai, 700 mp teren cu utilitati, ajunge la 125.000 de euro. O vila similara, dar fara utilitati, costa 75.000 de euro. Pe litoral, cele mai cautate statiuni sunt Eforie Nord, Costinesti, 2 Mai si Vama Veche, unde preturile variaza in functie de finisaje, distanta fata de mare si utilitatile din zona. Costurile pleaca de la 25.000-30.000 de euro pentru o casa modesta si pot ajunge la cateva sute de mii de euro. "Spre exemplu, o constructie de trei camere situata in randul doi la malul marii costa in jur de 150.000 de euro, in timp ce o vila de lux cu cinci camere din livingul careia se poate vedea luciul apei poate ajunge si la 250.000 de euro", spune Iulian Dima, reprezentantul companiei Euroimobiliare din Constanta. Bineinteles ca exista si case mai ieftine (50.000-75.000 de euro), dar acestea sunt la distanta de plaja si nu dispun de finisaje si dotari pe masura.

Preturile caselor de vacanta pe litoral

La Eforie Nord, o casa cu un singur nivel si trei camere, construita din BCA, cu trei camere, baie si bucatarie se vinde cu circa 50.000 de euro.
O vila la Costinesti cu cinci camere, parter, etaj si mansarda, cu apa curenta si canalizare, dar fara gaze se vinde cu aproximativ 85.000 euro.
In Vama Veche, o casa cu doua camere si doua bai, cu un teren de 485 metri patrati si o suprafata construita de 70 metri patrati, situata la 50 metri de plaja, poate fi cumparata cu circa 60.000 euro.
Pentru o casa cu trei camere, baie, bucatarie, si o suprafata construita de 120 metri patrati, la Techirghiol-zona Limitrofa, se solicita aproape 40.000 de euro.
O vila de lux la Eforie Nord cu sase camere, baie, bucatarie, faianta, gresie, telefon si cablu TV poate fi cumparata cu 250.000 euro.
Cei care vor sa-si cumpere doar un apartament, o pot face de principiu in Constanta, la un pret mediu de 30.000 de euro. Pentru cei mai pretentiosi, exista apartamente cu un inalt standard de finisaje, in Mamaia, cu suprafete cuprinse intre 70 mp si 140 mp si preturi cuprinse intre 750 si 850 euro/mp.
Specialistii imobiliari apreciaza ca nivelul actual al preturilor de pe piata va ramane constant, cu toate ca cererea este redusa.

Preturile vilelor de vacanta la munte

O casa de vacanta cu doua camere, 1.200 metri patrati de teren si centrala proprie, aproape de drumul vechi care urca in Poiana Brasov, construita in 1999 se vinde cu 68.000 de euro,
La Bunloc, o vila de vacanta cu tot confortul costa 120.000 de euro.
La Predeal, in zona Malul Ursului, o casa pentru vacanta cu toate utilitatile se vinde la 50.000 de euro, avand 500 metri patrati de teren si 142 metri patrati suprafata construita.
La Sinaia, o casa de caramida de 125 de metri patrati suprafata utila (D+P+M), situata aproape de teleferic poate fi cumparata cu 75.000 de euro.
Alte locatii, unde casele sunt mai scumpe, depasind 100.000 de euro, sunt zonele Ghimbav, Harman sau Sacele.
O vila fara utilitati la Sanpetru, cu sase camere, doua bai si o curte spatioasa costa circa 75.000 de euro. Cheltuielile pe care un proprietar le face pentru racordari, bransamente la toate retelele apa, gaz, canal - costa cam 100 milioane de lei, suma la care se adauga si costul proiectelor ce trebuie intocmite si depuse spre aprobare la autoritatile locale pentru introducerea utilitatilor. Toate trebuie realizate numai de catre specialisti, pretul depasind uneori 50 milioane de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri