Castelul baroc Banffy, din localitatea clujeana Bontida, supranumit si Versailles-ul Transilvaniei, va fi restaurat in 15 ani, cu circa sapte milioane de euro, lucrarile constand si in amenajarea unui hotel in corpul principal al cladirii, transmite, duminica, corespondentul NewsIn.

Proiectul apartine organizatiei Transilvania Trust, care a primit monumentelul istoric in concesiune pe o perioada de 49 de ani.

Potrivit vicepresedintelui Transilvania Trust, Hegedus Csilla, organizatia are o intelegere cu familia Banffy care revendica monumentul, ca in eventualitatea in care cladirile vor fi restituite sa nu intrerupa concesiunea.

Una dintre institutiile care sprijina restaurarea castelului, considerat cel mai important castel baroc din Transilvania, este si Institutul de Conservare a Cladirilor Istorice din Marea Britanie. Directorul de programe europene al institutului, David Bexter, a explicat ca pe langa amenajarea hotelului intr-unul din cele trei corpuri principale a cladirii, restauratorii vor amenaja si un restaurant de lux, un centru de informare si de IT, dar si ateliere de manufacturi pentru sprijinirea localnicilor care vor sa isi dezvolte o afacere proprie.

Potrivit lui David Bexter, toata munca de renovare va costa sapte milioane de euro, dar pentru ca banii vin destul de greu, pana acum s-au adunat 1,5 milioane de euro, tot procesul de restaurare va dura probabil inca 15 ani.

Unul dintre sustinatorii proiectului de la Bondita este si printul Charles al Marii Britanii, care prin fundatia sa Prince of Wales Charitable Trust, a sprijinit ideea financiar si chiar a vizitat personal castelul in urma cu patru ani.

De asemenea, principesa Margareta a Romaniei a devenit in luna august patronul spiritual al castelului, datorita implicarii benefice pe care familia regala a Romaniei a avut-o de-a lungul timpului.

Vizibilitatea proiectului a crescut, din 2001 si pana in prezent, odata cu organizarea in Zilelor localitatii Bontida in incinta castelului. Editia din acest an, desfasurata in perioada 26-27 august, a fost imbogatita cu un concert sustinut de Filarmonica de Stat "Transilvania", cu un concurs gastronomic si multe programe pentru copii.

Castelul a fost construit la inceputul secolului XVIII de catre familia Banffy, iar denumirea de Versailles-ul Transilvaniei a primit-o datorita gradinii fabuloase pe care o avea in secolul XVII. Gradina este, de altfel, si primul parc baroc al Imperiului Austro- Ungar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri