Uzzo-ul grecesc este parca mai bun in Grecia, Metaxa se gusta cu adevarat numai in taverne iar tzatziki ca in Grecia nu mai gasesti nicaieri in lume.
Multi romani au calatorit in ultimii 15 ani in Grecia. Si mare parte din acestia au petrecut sejururi in vacanta de vara pe litoralul Marii Egee. Dintre toate statiunile presarate pe Riviera Olimpica, Paralia Katerini este poate cea mai des vizitata de turistii din Romania. Mai ales vara.

Multi dintre noi cautam sa fugim de-acasa de Revelion si ne trezim ca am intrat in decembrie fara sa avem ceva stabilit. Responsabilitatile zilnice ne tin in priza chiar si cu o zi, doua inainte de Craciun, sarbatoare pe care o petrecem in mijlocul familiei, insa de Revelion ne dorim 'altceva'.

Revelion in taverne elene

In conditiile in care un Revelion in Poiana Brasov ajunge la 50 de milioane, in Grecia poti face un revelion cu numai 5 milioane. Daca incercati sa treceti peste stereotipul "cat dai atata face" o sa ramaneti extrem de surprinsi de preturile mici de Revelion in Paralia Katerini sau Leptokria. Conditiile de cazare sunt bune fiindca numai cateva din cele mai bune hoteluri sunt deschise si iarna. Cina festiva de Revelion se serveste cu meniu fix in taverne grecesti alaturi de alte grupuri de romani, iar in rest, mancarea nu este deloc scumpa. In unele hoteluri berea greceaska Mythos - costa numai 1 euro sticla de 0.5 l iar Heinekenul de 0,33 l in cluburi costa maxim 3 euro. Produsele din piele, blanurile si aurul sunt foarte apreciate in zona, iar preturile mici uimesc intotdeauna turistul neavizat.

Un Revelion in Grecia
, in Paralia Katerini costa numai 140 de euro/persoana, transport cu autocarul, cazare 4 nopti, micul dejun si cina festiva de revelion incluse. Pentru 195 euro puteti sa mai gasiti locuri in Leptokaria, cu transportul, cazarea 4 nopti la hotel de 3 stele, Demipensiune si Cina festiva de Revelion incluse.

Este important de stiut si folosit informatia ca in Grecia, mai ales daca esti turist, totul se poate negocia! De regula trebuie sa insisti cu convingere si adesea, daca cumperi mai multe produse din acelasi magazin, poti primi un cadou din partea casei sau poti obtine o reducere consistenta.

Katerini, Lithorno si Leptokaria

Katerini este un oras foarte frumos aflat la poalele Muntelui Olimp si la numai cativa kilometri de tarmul Marii Egee, in provincia greceasca Pieria. Istoria sa se confunda cu istoria Greciei iar apropierea de Olimp ii pastreaza si astazi o aura de legenda.

Lithorno si poate mai ales Leptokaria sunt doua statiuni de pe Riviera Olimpica care merita vizitate desi nu sunt atat de prezente in ofertele agentiilor de turism. Leptokaria este o localitate locuita permanent, in care puteti descoperi in acelasi timp atat atmosfera unica a satelor grecesti cat si cea speciala a statiunilor de litoral. Aici veti gasi multe cafenele si patiserii, situate pe o strada de-a lungul plajei, magazine cu suveniruri, supermarketuri bine aprovizionate, discoteci si multe cluburi. Plaja in regiune este pietros-nisipoasa, amenajata, iar marea, calma si limpede. Revelion la poalele Olimpului
Schi la Marea Egee

O alta localitate care nu se afla in oferta standard a agentiilor de turism dar care merita vizitata este Elatohori. Spre deosebire de Lithorno sau Leptokaria, aceasta statiune nu se afla aproape de mare ci pe muntele Olimp. In ultimii ani aici se dezvolta o noua statiune de ski.

De cealalta parte a orasului Katerini se afla vestita Paralia Katerini si sora ei Olympic Beach. Paralia inseamna in greaca Plaja, asadar vorbim despre Plaja orasului Katerini. Doua statiuni separate doar de cativa km de faleza, Paralia Katerini si Olympic Beach par infratite prcum erau odata Neptunul si Olimpul pe litoralul romanesc. Statiunile se afla la numai 7 km de oras si sunt foarte pline de viata si turisti in fiecare vara, dar si la trecerea dintre ani.

Paralia Keterini este practic cea mai zgomotoasa dintre statiunile de pe Riviera Olimpica, datorita vietii de noapte, a sutelor de vile si hoteluri, restaurante si cluburi, taverne si magazine. Revelion la poalele Olimpului
Orasul Katerini are si el insusi un caracter apate. Ajunsi in oras nu trebuie sa ratati plimbarea pe strada principala pietonala, the Pisodromo cum este numita ea de catre localnici, care este plina de cafenele, baruri si magazine. Nu ratati specialitatile pregatite de familia Avakian alune, arahide, fistic, migdale etc. Este deajuns sa intrebati de familia Avakian si veti fi indrumati inspre statia de pompieri si catre scoala de muzica une familia isi vinde delicatesele.La numai 45 de minute distanta, aprox 70 km, se afla Thessaloniki Salonic cel de-al doilea oras ca marime, insa pentru multi, de departe cel mai frumos oras al Greciei.

Pe plaja de revelion

Grecia este considerata mai ales o destinatie de vara. Insa farmecul Greciei este unul aprte si in lunile de iarna. Decembrie este una dintre cele mai reci luni ale anului iar climatul este umed in timpul iernii, mai ales datorita apropierii de Muntele Olimp 2918 m. Cu toate acestea temperatura nu coboara decat foarte rar spre 0 grade si atinge uneori chiar 13-15 grade in timpul iernii. Nu trebuie sa va asteptati la geruri naprasnce insa e foarte important sa fiti pregatiti cu haine groiase de iarna.

Desi in extrasezon, din Octombrie pana in Aprilie, tarifele sunt foarte mici si statiunile par parasite in comparatie cu agitatia din timpul verii, in timpul sarbatorilor de iarna, acestea revin ca printr-un miracol la viata.

In Katerini se intorc studentii in vacanta de iarna si orasul devine foarte animat. De Revelion in Paralia Katerini sau Leptokaria te poti bucura de o atmosfera speciala. Blanurile si produsele din piele la preturi foarte avantajoase iar suvenirurile grecesti te lasa arareori sa te intorci acasa cu bani in buzunar. Fie ca le spui frigarui sau souflaki, shaorma sau giros ori ca savurezi din specialitatile de peste grecesti, mesele servite in taverne, la orice ora din zi sau din noapte raman o amintire placuta a unei vacante de iarna speciale.Revelion la poalele Olimpului
Excursii optionale

Si daca atmosfera de Revelion din Paralia Katerini nu va convinge, excursiile optionale din pachetul de Revelion fac toti banii. Merita sa vedeti macar o data in viata Meteora! Meteorele sunt un fenomen geologic unic in lume, unde veti fi sedusi de privelistea de "paduri" de stanci uriase cu forme ciudate, parca plantate acolo de o mana invizibila a divinitatii.

Pana acum 100 de ani accesul in manastiri era posibil doar cu ajutorul unor scripeti uriasi. Calugarii de sus aduceau oameni, obiecte si animale in curtea manastirilor urcandu-i intr-o plasa si tragandu- i apoi cu funii lungi si groase. Pe drumul de intoarcere inspre Paralia veti traversa Valea Tembi cu o oprire la Schitul Sf. Paraschiva, in apropierea caruia se afla "Izvorul Afroditei". O inghititura din acea apa si veti avea noroc in drgoste tot anul care vine... Excursia costa 27 euro/adult si 22 euro/ copil.

In cele 4 zile pline aveti la dispozitie timp destul pentru a descoperi pas cu pas Salonicul - marele oras port si pentru a va putea bucura de discount-urile oferite in aceasta perioada de magazinele locale. Salonicul are din abundenta magazine de blanuri, de bijuterii si de suveniruri. Doamnele vor descoperi aici un adevarat paradis al marfurilor comercializate in magazinele de profil. Revelion la poalele Olimpului
Optional puteti vizita Muntele Olimp, considerat resedinta celor 12 zei. Recunoscut pentru peisajele sale, Olimpul este renumit si prin faimoasa Cascada a lui Zeus. De-a lungul unui defileu impresionant, apa a sculptat in carnea de piatra a muntelui un defileu ametitor. Marginile acestuia sunt amenajate in asa fel incat turistii sa se poata deplasa de-a lungul lor. La intoarcere se face o oprire in Litohoro - orasul de piatra si Panteleimonas un sat grecesc vechi de peste 500 de ani Intreaga excursie costa 20 euro/adult si 15 euro/ copil.

De multe ori decizia legata de petrecerea Revelionului este una dificila si tarzie: in tara sau afara? La munte sau la mare, cu un grup sau cu altul... Aveti ocazia anul acesta sa va adunati prietenii si sa petreceti impruuna la trecerea dintre ani, la poalele muntelui Olimp si pe tarmul marii Egee in acelasi timp.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri