Au inteles si operatorii de turism din Romania ca, daca nu vin cu produse si programe originale, strainii vor continua sa vina doar pentru afaceri. Asa ca unele agentii de turism s-au axat pe o singura tema din bogata oferta turistica a Romaniei. Sunt firme care organizeaza numai pelerinaje, altele se ocupa cu turismul de pescuit si vanatoare. Mai nou, este exploatata cu succes istoria veche a Romaniei, care prinde cel mai bine la strainii care... nu au o astfel de istorie.Americanii sunt cei mai pasionati de circuite medievale, si orice piatra mai veche de cateva sute de ani este pentru ei obiectiv turistic.
In Romania, pietrele cioplite de mana omului stau inca bine asezate una peste alta, formand magnifice castele, cetati impresionante si mandre manastiri. O avere pe care, pana acum, am exploatat-o prea putin si doar pe alocuri.

E vestit Castelul lui Dracula de la Bran, sunt binisor cunoscute manastirile din Bucovina, Biserica Neagra din Brasov este de zeci de ani in obiectivul aparatelor de fotografiat, iar Pelesul uimeste si incanta in continuare turistii. In rest? Grupurile organizate nu au acces la alte minunatii, pentru ca operatorii de turism aleg cu precadere zonele usor accesibile, deservite si de hoteluri si restaurante bune. Ca urmare, turismul individual ia amploare.

Sunt prea putini straini atat de curajosi, incat sa vina de capul lor, cu rucsacul in spinare si harta in mana, dar, din gura in gura si de la an la an s-a dus vestea ca au aparut organizatori de tururi tematice, care iti aranjeaza traseul, cazarile, transportul, ghidul, interpretul si intrarile la obiective. Primii au fost americanii: cate doi, cate trei (de obicei in familie), acestia s-au suit in avion si au debarcat pe Otopeni, de unde s-au lasat pe mana romanilor despre care stiau atat de putin...

Un tur al obiectivelor medievale ale Romaniei dureaza intre 9 si 14 zile

Un tur spectaculos al catorva dintre cele mai importante obiective medievale ale Romaniei dureaza intre 9 si 14 zile, in functie de dorinta, timpul ori aviditatea clientului pentru acest domeniu. De cand ies din aeroport si pana cand se imbarca de plecare, turistii nu trebuie sa aiba nici o grija: ghidul se ocupa de tot si de toate, potrivit programului stabilit.

Specialistii impart Romania turistica in trei mari zone de interes pentru istoria veche.

Prima dintre ele (si cea mai cunoscuta) este regiunea bisericilor si manastirilor de secol XVI din Bucovina. Moldovita, Sucevita, Arbore, Humor, Voronet, sunt lacase religioase care au fost introduse in patrimoniul UNESCO, monumente de arhitectura romaneasca din vremea influentelor bizantine, cu picturi interioare si exterioare care le-au facut faimoase. Nordul Moldovei s-a dezvoltat in ultimii ani si in privinta facilitatilor oferite turistilor: au aparut pensiuni confortabile si au fost ridicate hoteluri cochete, iar restaurantele se intrec in a-ti pune in fata mostre ale vestitei gastronomii bucovinene.

O alta regiune care grupeaza obiective medievale spectaculoase si relativ cunoscute este partea de mijloc si de jos a Transilvaniei, cu Valea Tarnavelor, Brasov, Sighisoara, Sibiu. Aici sunt admirate cetatile saxone si bisericile fortificate de la Prejmer, Harman, Biertan, Slimnic, Medias, precum si cetatile taranesti, cum sunt cele de la Rasnov ori Feldioara. Cateva dintre aceste obiective sunt insa inchise vizitarii, din motive necunoscute. Cele mai multe insa sunt intr-o stare perfecta de conservare, restaurate ori in curs de restaurare, iar turistii straini (care nu au asa ceva la ei acasa) raman cu gura cascata!

O a treia arie de mare interes in circuitele medievale este in schimb mult mai putin vizitata. Este vorba de zona Hateg - Hunedoara - Deva, cu obiective de mare valoare si de o spectaculozitate fara seaman. Primul este Castelul Huniazilor, poate cel mai frumos si mai semet pe o raza de multe sute de kilometri. Dar sunt foarte putin cunoscute multe locatii religioase romanesti vechi si foarte vechi: ruinele de la Sarmisegetuza, care au alimentat, se pare, cu piatra, construirea altor biserici batrane, cu origini necunoscute, paleocrestine. Asa este biserica din Densus, un posibil templu pagan transformat prin secolul al XIII-lea in biserica crestina. Astfel de lacase pot fi vizitate si in Santamarie Orlea ori Strei Sangeorgiu.

In circuitele de durata mai mare sunt incluse si alte locuri pitoresti. Rareori este ratat Maramuresul, cu bisericile sale din lemn care impung cerul si cu Cimitirul Vesel de la Sapanta - un alt mod de a privi moartea. In plus, turistii straini sunt impresionati de Memorialul de la Sighet, puscaria politica transformata azi in muzeu. Firi anticomuniste prin natura, americanii sunt foarte atrasi de aceste dovezi ale suferintei si rezistentei romanesti impotriva sistemului totalitar.

Occidentalii se minuneaza de cetatile transilvane de origine saxona

Pe traseu, intre doua obiective medievale mai importante, sunt vizitate si alte orase vechi sau regiuni speciale, cum sunt Muntii Apuseni cu frumoasele lor pesteri. Sunt foarte solicitate chiar satele obisnuite - pentru ca strainii sunt extrem de interesati sa vada cum traieste taranul roman, omul de rand, si vor sa intre si sa faca poze in casa, in bucatarie, in curte, in gradina si in grajd...

De obicei, fie la sosire, fie la plecarea din Bucuresti, fiecare turist tine mortis sa viziteze Palatul Parlamentului - celebra Casa a lui Ceausescu. Dupa care se declara deplin satisfacuti!


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri