In aceasta toamna chiriile vor creste. Venirea studentilor, dar si alte categorii de persoane, vor face presiuni asupra acestei piete. Totusi, fata de alte capitale situate aflate ceva mai la vest (Budapesta, Viena) chiriile sunt inca mici in Bucuresti: la un sfert fata de aceste orase. Daca presiunea pe piata chiriilor creste, scade cea de pe piata de vanzari. Daca pana-n vara oferta de locuinte satisfacea doar 20% din cerere, din cauza scumpirii creditelor, in prezent, ea acopera 60% din cerere. Ceea ce inseamna ca preturile nu vor scadea, iar chiria va deveni o optiune pentru tot mai multi romani.
Presiunea asupra chiriilor pe piata imobiliara este in crestere, considera purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Radu Zilisteanu.

El crede ca asupra acestei piete se exercita o dubla presiune. Pe de o parte, persoanele care doreau sa cumpere locuinte prin credit si nu o mai pot face datorita normelor restrictive ala BNR, incep sa se reorienteze spre aceasta piata.

Creditul imobiliar este o solutie numai pentru cei cu venituri substantiale. Familiile cu venituri cuprinse intre 200 si 500 de euro nu pot contracta un imprumut mai mare de aproximativ 35.000 de euro, suma insuficienta pentru cumpararea unei locuinte, a declarat Zilisteanu. Astfel, persoanele cu venituri insuficiente sunt obligate sa se indrepte spre piata chiriilor, a mai spus oficialul ARAI. Purtatorul de cuvant al ARAI spune ca in aceasta toamna preturile se vor majora, pe fondul cresterii cererii, cu 20-25%.

Pe de alta parte, in aceasta perioada studentii exercita o presiune suplimentara asupra preturilor chiriilor. Si agentii imobiliari din Iasi afirma ca in urmatoarele luni pretul chiriilor la apartamente va creste cu 20 de procente. Cele mai mari chirii din Iasi vor fi inregistrate in centrul orasului si in apropierea campusurilor universitare. Astfel, chiria pentru o garsoniera situata intr-un cartier de la marginea orasului va creste de la 80 la 100 de dolari, in timp ce pentru acelasi tip de locuinta, insa situata in centrul municipiului, chiria poate ajunge si la 200 de euro.

De asemenea, se estimeaza ca la un apartament de 3 camere situat in centrul orasului chiria ceruta va depasi si 400 de euro, in functie de utilitati.

Aceste cresteri se inregistreaza anual, la fiecare inceput de an universitar, deoarece numarul de locuri de cazare al universitatilor este mult mai mic fata de cel al studentilor veniti din alte orase. In plus, acestora li se adauga si cateva mii de studenti straini care urmeaza, in special, cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie, acestia din urma fiind dispusi sa plateasca sume destul de mari pentru o locuinta situata cat mai aproape de facultate.

Pentru fiecare tranzactie incheiata, agentiile imobiliare percep un comision de 50% din valoarea primei chirii proprietarului si 50% celui care inchiriaza. Daca cel care inchiriaza este student, proprietarul ii cere acestuia suplimentar un fond de garantie de 500 de euro, deoarece studentii au faima ca fac pagube in casele pe care le iau cu chirie.

Studentii sunt considerati ca fiind foarte distrugatori si de aceea proprietarul vrea sa-si ia o marja de siguranta in asa fel incat sa aiba din ce-si acoperi eventualele pagube, spune consultantul imobiliar Sanda Moldovan.

La Bucuresti, pretul garsonierelor si apartamentelor este mai mare decat la Iasi sau Cluj. Gabriel Nicolae, agent imobiliar la agentia Atlas din Bucuresti, spune ca pretul pe piata inchirierilor bucurestene este dat de zona, cele mai scumpe fiind in nordul orasului si in zona centrala. O garsoniera mobilata intr-o zona ultracentrala, Calea Victoriei, Universitate, Televiziune, poate ajunge si la 400 de euro. In Militari insa, chiar daca ea se afla langa Univeristatea Politehnica, nu sare de 125 de euro nemobilata si 250 de euro mobilata, a adaugat Nicolae.

Proprietarii bucuresteni cer chiria in avans pe trei luni, din care chiria pe o luna este considerata drept garantie pentru neplata de catre chirias a eventualelor facturi. Mariana Geanta, agent imobiliar la agentia imobiliara bucuresteana Axxa spune ca pe piata Capitalei sunt de inchiriat si garsoniere la 160-170 de euro, dar sunt de nelocuit. La 170 de euro pe luna gasesti numai garsoniere in blocuri confort doi aflate intr-o stare deplorabila. La noi in agentie s-au inchiriat garsoniere mobilate sumar si situate in Militari cu 200 de euro, a adaugat aceasta. Agentii imobiliari spun ca o garsoniera sub 120 euro este aproape imposibil de gasit, iar o camera de doua camere depaseste 150 euro.

Inchiriere prin licitatie

Studentii care au vrut in aceasta toamna sa inchirieze o garsoniera in Cluj au avut parte de o surpriza de proportii. Din cauza cererii foarte mari in special in zona in care functioneaza universitatile, proprietarii care detin garsoniere si-au facut un obicei din a incheia contractele de inchiriere in urma unei licitatii publice. La acest eveniment participa atat clientii independenti, cat si agentii imobiliari, ne-a declarat Sanda Moldovan, directoarea agentiei Fortuna Real Estate Agency din Cluj. Moldovan spune ca, prin acest sistem, o garsoniera in Cluj poate fi inchiriata in 20 de minute la un pret care pe multi studenti veniti la facultate in Cluj ii lasa cu gura cascata. De regula sunt cam cinci-zece clienti pentru o garsoniera. Daca ea se afla in centrul orasului sau in apropierea universitatilor pretul poate ajunge si la 200 de euro. Pretul unei garsoniere la periferia orasului ajunge cam la 140 de euro, ne-a spus Moldovan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri