Dupa un sezon in care turistii straini au fost oarecum o raritate pe litoralul romanesc, ultimii vizitatori germani au parasit ieri statiunile de la mare. In acelasi timp, la nici 100 km mai spre sud, la Albena - Bulgaria, hotelurile sunt ocupate aproape in intregime.

Nici pentru sezonul estival 2006 nu se intrevede o crestere mai spectaculoasa a clientilor de peste hotare, a declarat Cristian Popescu, director general al agentiei Danubius si reprezentant al tour-operatorului german TUI in Romania. El spune ca si volumul incasarilor de la turistii straini a consemnat o scadere usoara fata de anul trecut. In plin sezon estival, organizatorii de curse charter spre litoralul romanesc au acordat reduceri la bilete de pana la 20%, pentru a nu risca sa vina cu avioanele goale. Acest exemplu nu a fost urmat si de hotelierii romani, neinteresati, se pare, de prezenta turistilor straini in locatiile lor.

Printre motivele care-i indeparteaza pe turistii straini de Romania se numara durata mica a sezonului estival si lipsa investitiilor, in special lipsa infrastructurii de agrement, a spus Popescu. La aceasta se adauga si faptul ca prea putine hoteluri autohtone de pe litoral indeplinesc criteriile in ceea ce priveste siguranta turistului. Acesta este principalul motiv pentru care nici un tour-operator englez nu este prezent in Romania in acest moment. "Cand prezentam Romania in pliante, o prezentam fara floricele, facem o prezentare usor retinuta, fara a crea iluzii clientilor", a declarat reprezentantul TUI. El anticipeaza ca fiind o mare provocare pentru anumiti hotelieri de pe litoral momentul in care odata cu integrarea in UE vor disparea subventiile bugetare acordate de Ministerul Muncii anumitor categorii profesionale pentru a-si petrece vacantele pe litoral.


Agentiile de turism cer mari facilitati fiscale

Pentru ca situatia dramatica inregistrata in acest an in turismul estival sa nu se repete si in 2006, membrii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) au inaintat autoritatilor, dar si partenerilor hotelieri de pe litoral, o lista lunga de solicitari, majoritatea cu caracter fiscal, lista cu sanse minime de a fi acceptata de Ministerul Finantelor, aflat intr-o goana nebuna dupa bani la buget. Concret, ANAT doreste generalizarea cotei de 9% TVA pentru toate activitatile din turism si scutirea de TVA a exportului turistic pentru o perioada de cel putin cinci ani, dar si facilitati fiscale pentru alte categorii de firme implicate in turism. Astfel, se cere crearea unui sistem de facilitati pentru operatorii aerieni implicati in aducerea de turisti in Romania, pe principiul turist adus, pentru o perioada de minimum cinci ani si eliminarea accizelor la combustibili pentru unitatile prestatoare implicate in turism. O alta cerere este aceea de "scutire totala de impozite pe profitul reinvestit pentru prestatorii din turism pentru o perioada de minimum cinci ani".

Reprezentantii agentiilor nu au pierdut din vedere necesitatea elaborarii unei "politici specifice pentru formarea, perfectionarea si motivarea fortei de munca angajate in turism, cu facilitati pentru angajatii din statiunile de pe litoral si cele balneoclimaterice".

Lista solicitarilor nu se opreste aici. ANAT doreste "finalizarea contractarii spatiilor de cazare pentru sezonul litoral 2006, cu ocazia contractarii din septembrie 2005, la tarife ferme si adaptate conditiilor reale de piata, dar si diminuarea taxelor si impozitelor stabilite de catre autoritatile locale, care se regasesc direct in tarifele de cazare, precum si stabilirea cuantumului acestora pana cel tarziu la sfarsitul lunii octombrie 2005, astfel incat produsul turistic de litoral sa poata fi oferit pe piata incepand cu sfarsitul anului 2005". Ultima cerere vizeaza promovarea de urgenta a Legii tichetelor de vacanta.


Se cere reinfiintarea Ministerului Turismului

ANAT solicita autoritatilor realizarea de urgenta a strategiei de dezvoltare a turismului romanesc si definirea, in cadrul acesteia, a doua obiective principale: cuprinderea exportului turistic in strategia nationala de export (cu sprijinirea cu prioritate a investitorilor romani in turism) si reinfiintarea Ministerului Turismului sau redefinirea si largirea competentelor Autoritatii Nationale pentru Turism si trecerea acestei structuri in subordinea primului-ministru. De asemenea, ANAT propune infiintarea unui Consiliu National de Dezvoltare a Turismului, in directa subordonare a presedintelui Romaniei, care sa cuprinda reprezentanti ai tuturor structurilor guvernamentale si neguvernamentale implicate in turism. "Rolul acesteia va fi de coordonare si supraveghere a aplicarii strategiei nationale de dezvoltare a turismului", spun membrii ANAT. Acestia propun si realizarea, in sistem de parteneriat public-privat, a unui fond comun de promovare pentru litoralul Marii Negre si a turismului romanesc in general, cu contributia ANT, ANAT, ANTREC si a reprezentantilor hotelierilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri