Ar fi interesant de facut un sondaj de opinie cu o singura intrebare: care este cea mai mare statiune de schi din Romania? Si doua raspunsuri posibile, Predeal sau Poiana Brasov. Pana se va incumeta vreun institut sa porneasca la treaba, noi am ales.
Poate ca numarul de stele prezent in Poiana Brasov pe usa unora dintre hoteluri este mare. Probabil ca si valoarea investitiilor de acolo este la fel de mare. Dar daca ne gandim la numarul de partii din Predeal, la cele peste 4.000 de locuri de cazare oficiale (clasificate, cum se spune in industria turistica), daca luam in calcul varietatea locurilor de divertisment, numarul restaurantelor, cluburilor, discotecilor din orasul situat la cea mai mare altitudine din Romania, avem o imagine de ansamblu a unei statiuni uriase, a unui oras in continua dezvoltare, echivalent al statiunii Mamaia de pe litoral. Hotelurile si vilele se ridica peste noapte, partiile au acum instalatii de nocturna si de zapada artificiala, exista proiecte pentru alte partii, iar primaria extinde din greu parcarile sufocate in fiecare an de masinile turistilor.

10 kilometri de partie

Daca vorbim despre vacanta de iarna este musai sa incepem cu partiile. Iar la acest capitol Predealul este mai mult decat bine dotat. Opt partii, dintre care trei sunt omologate international (Clabucet Plecare, Subteleferic si Clabucet), cu grade de dificultate pentru toate gusturile si cu perspective de extindere, insumeaza in acest moment aproximativ 10 kilometri. Evident ca in jurul acestora exista instalatiile de transport pe cablu, scolile de schi (sunt 8 scoli cu minimum 10 instructori de gradul I) si nenumara-tele centrele de inchiriere a accesoriilor (schiuri si clapari, dar si saniute). Printre ultimele atractii ale sezonului alb se numara snowmobilele si, mai ales, ATV-urile. Numarul firmelor care inchiriaza astfel de jucarii este atat de mare, incat oamenii se intreaba cine nu inchiriaza ATV-uri. In fine, viata in jurul partiilor se anunta in acest sezon mai tumultuoasa ca niciodata, cu atat mai mult cu cat cluburile ridicate chiar la baza partiei sunt destule, iar lungimea instalatiilor de nocturna a crescut, astfel incat o buna parte din turisti vor avea destule nopti albe.

Noi hoteluri si pensiuni

Spatiile de cazare vor fi, probabil, la fel de aglomerate, desi, fata de sezonul trecut, s-au deschis noi hoteluri si pensiuni. Printre acestea se numara Hotelul Atelier, amplasat chiar in drumul schiorilor, o locatie cu doar 18 camere, Hotelul Ursuletul, o constructie de 3 stele, cu 35 de camere, sau Hotelul Rozmarin, cu 70 de camere, tot de 3 stele. Tot in apropiere de partie se afla in faza finala cateva constructii ce au ca destinatie turismul, unele dintre acestea fiind compuse doar din apartamente ce vor fi inchiriate. In total, s-au deschis aproximativ 300 de noi locuri de cazare, oficial, fara a pune la socoteala vilele private destinate inchirierii. Cu toate acestea, autoritatile locale estimeaza ca gradul de ocupare va fi si anul acesta de 100% pe timpul Sarbatorilor si al weekend-urilor si de aproximativ 80% in restul sezonului.

Investitii in infrastructura

Infrastructura orasului se afla si ea in permanenta modernizare. Potrivit Elenei Preda, sefa biroului Dezvoltare Publica din Primaria Predeal, pe langa investitiile de pe partie, au fost refacute caile de acces, au fost extinse parcarile si s-a continuat dezvoltarea retelei de apa si canal. Tot la capitolul cai de acces, trebuie sa precizam ca strazile din zona partiei vor fi incluse in programul de deviere a circulatiei pe sensuri unice, pentru fluidizarea traficului.

Una dintre problemele mari ale statiunii ramane, ca probabil in orice localitate din tara, incasarea datoriilor de la agentii economici, lipsa banilor ducand la intarzierea unor proiecte de dezvoltare. Taxa de statiune va creste anul acesta, chiar daca sumele incasate sub aceasta forma nu vor insemna prea mult pentru bugetul primariei. Important pentru turisti este faptul ca se simte o preocupare privind ceea ce va fi sezonul 2005-2006, cu o luna inainte de deschiderea oficiala atmosfera din Predeal fiind una de intensa pregatire. Viceprimarul Ionut Goidescu ne-a precizat ca atentia acordata turistilor se poate sesiza cu usurinta inclusiv la Centrul de informare turistica, loc in care am descoperit o multime de pliante si brosuri cu informatii extrem de utile despre locurile in care doritorii se pot caza sau isi pot petrece timpul.

Petreceri si concerte in fiecare weekend

Printre evenimentele organizate in timpul iernii la Predeal, cele mai importante raman competitiile de schi. Deschiderea festiva, programata in primele zile dupa Craciun, va fi, ca de obicei, o adevarata sarbatoare, cu muzica si concursuri, apoi va veni randul Campionatelor Nationale, nenumaratelor cupe de schi si concertelor devenite traditionale din fiecare sambata. Cluburile celebre din statiune, Office sau Guinness, dar si Rozmarin, deschis de curand cu un mare succes la public, vor avea si ele in fiecare weekend concerte si petreceri.

Cu nervii in vacanta

Una dintre locatiile inedite din Predeal este Sanatoriul de nevroze. Aparent o institutie medicala oarecare, Sanatoriul este singurul loc din tara in care pacientii se pot caza din proprie initiativa, in regim hotelier, avand ocazia sa-si refaca sistemul nervos in mijlocul brazilor, sub supravegherea atenta a medicilor. Pe langa tratamentul medical si prevenirea depresiilor, asteniilor si altor tulburari ale sistemului nervos, pot fi efectuate sedinte de fizioterapie, aerosoli sau masaj. Potrivit directorului economic Simona Buricea, Sanatoriul Predeal este singura institutie medicala de stat din Romania care nu are datorii si obtine profit in fiecare an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri