Desi in alte tari turismul aduce bani frumosi la buget, in Romania aportul acestei activitati este de sub doua procente din PIB, estimat la 281,2 miliarde RON in 2005.

Potrivit datelor furnizate Rompres de catre Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), estimarile veniturilor din turism pentru anul in curs indica cifra de 5,5 miliarde RON. Desi programele ANT vizeaza o crestere a veniturilor din turism, se pare ca acestea vor ramane la un nivel de circa 2% din PIB si in urmatorii ani. Totusi, pe termen lung, previziunile ANT sunt "optimiste": procentul ar urma sa creasca pana la 3-4%, in anii 2014 - 2015.

Pentru o scurta comparatie, precizam ca in insulele Maldive turismul contribuie cu 84% la PIB. O pondere cu mult redusa, dar totusi importanta, o are activitatea de turism in: Spania 10,7% din PIB, in Elvetia 7,7%, Franta 7,3%, in Italia 5,9%, SUA 5,3%, iar in Marea Britanie 4%. La ora actuala, turismul romanesc se bazeaza intr-o pondere semnificativa pe turisti romani, aproximativ 4,1 milioane de turisti autohtoni fiind asteptati in 2006, in crestere cu 2,26 la suta. Pana in 2014, numarul acestora va creste pana la cinci milioane.

In sezonul de iarna 2005 - 2006, circa 317.000 de turisti straini sunt asteptati in Romania, in crestere cu peste 17 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cei mai multi vor sosi in statiunile de la munte, un important segment fiind reprezentat de turismul rural.
In ceea ce priveste turistii din Romania, se estimeaza ca peste 1,1 milioane vor vizita statiunile de munte in sezonul de iarna, in crestere cu peste opt la suta fata de sezonul precedent.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri