Doi barbati inarmati care purtau cagule au intrat, vineri dupa-amiaza, intr-o unitate a Bancii Transilvania din cartierul Manastur din Cluj-Napoca, au amenintat casiera si pe paznicul bancii, reusind sa sustraga o suma de bani.
Reprezentantii Bancii Transilvania au anuntat, ieri seara, ca prejudiciul cauzat in urma jafului de la filiala din cartierul clujean Manastur se ridica la 60.000 de euro, suma fiind asigurata.

Paguba fiind asigurata, nu exista riscuri de pierderi nici pentru clienti, nici pentru banca.

Horia Ciorcila (foto), presedinte Consiliul de Administratie BT, a declarat la postul Realitatea TV ca banca a oferit 25.000 de lei (aprox. 6.000 de euro) recompensa pentru informatii care vor duce la prinderea autorilor jafului.

"Am decis, impreuna, dupa consultari cu organele de politie locale sa oferim suma de 25.000 de lei pentru orice informatie care ar duce la prinderea faptasilor in acest caz. Suma o va oferi, evident, Banca Transilvania, dar informatiile, evident, trebuie oferite politiei, noi nu suntem organe de ancheta. Am decis sa facem acest gest pentru ca sa incercam sa impulsionam lucrurile si sa solutionam cazul", a spus Ciorcila.

Bancomatele Bancii Transilvania nu au fost blocate si functioneaza normal dupa jaful din Cluj, a declarat, citat de NewsIn, directorul institutiei, Robert Rekkers.

Politistii nu sunt inca siguri ca jefuitorii erau inarmati, insa imaginile video din incinta bancii sunt deja analizate de catre anchetatori. Politistii au sosit la fata locului, dupa ce a fost apasat butonul de panica.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) nu vor fi suspendate, cel mai probabil, de la tranzactionare in sedinta de luni a Bursei de Valori Bucuresti, ca urmare a jafului armat, a declarat Stere Farmache, presedintele BVB.

"Bursa poate lua astfel de decizii, dar deocamdata Banca Transilvania nu a trimis nicio cerere in acest sens. Nu cred, insa, ca este un caz care sa ceara suspendarea de la tranzactionare", a spus Farmache.

De asemenea, activitatile bancare ale agentiei BT Manastur din Cluj vor fi reluate conform programului obisnuit, incepand de luni.

Banca Transilvania a precizat ca sistemul de securitate al tuturor unitatilor sale din intreaga tara este unul standard, ce nu difera, ca rigurozitate, de al niciunei alte banci din Romania, in conditiile in care banca a respectat prevederile legale si a primit avizul politiei.

"Sistemul de securitate si supraveghere video respecta prevederile Legii nr.333 si are avizul Ministerului Administratiei si Internelor, fiind functional 24 de ore din 24. Exista sase camere de luat vederi amplasate corespunzator, in interior, inclusiv o camera in exteriorul sediului", se arata in comunicatul transmis, duminica, de Banca Transilvania.

Reprezentantii acesteia mai mentioneaza ca "banca a pus la dispozitia Politiei toate probele si datele solicitate in cazul acestui incident".

Paza este asigurata conform protocolului incheiat intre firma de securitate si banca, protocolul fiind avizat de Politie, se mai arata in comunicat.

"Banii nu au fost sustrasi din seiful bancii, ci de la casierie. Precizam ca banii nu se afla niciodata la ghiseu, ci la casierie, acestia nefiind la vedere, ci intr-un loc care permite manipularea lor doar de catre personalul bancii de la casierii, pentru servirea clientilor. Mentionam ca geamul de la casierie este blindat, antiglont, iar usa de casierie este permanent inchisa si are senzor de alarma, totul conform normelor in vigoare", au mai spus reprezentantii Bancii Transilvania.

Hotii au reusit, totusi, sa intre in incaperea securizata prin fortarea usii de acces.

"Usa de acces a fost fortata pentru ca in momentul in care ei au intrat in banca se terminase de alimentat ATM-ul. Casierita intrase in casierie si era in prima treapta de securizare", a precizat, duminica, directorul executiv adjunct al Bancii Transilvania, Leontin Toderici, la Realitatea TV.

"În contractul de paza pe care il avem cu firma de paza nu era stipulat ca agentul sa aiba o arma letala asupra sa. Din pacate, au mai fost incidente in banci din Romania si urmare a acestora s-a convenit ca e mult mai bine ca agentii de paza din interior sa nu aiba arme letale, ca sa nu avem diverse incidente care sa duca la intreruperea de vieti", a precizat Toderici.

Referitor la acuzatiile aduse de ministrul de Interne, Dan Nica, Toderici a preciza ca banca nu doreste sa intre in polemica cu ministerul, deoarece considera ca au o colaborare buna. "Am avut chiar azi convorbiri cu reprezentantii MAI. N-as vrea sa spun ca si ei sunt consternati de declaratie, dar, in principiu, consideram ca declaratia e un pic tendentioasa", a adaugat Toderici.

Cat priveste posibilitatea ca hotii sa fi avut parte de ajutor din interiorul bancii, Toderici a precizat ca, potrivit normelor interne, banca a declansat si propria sa ancheta, a incercat sa elucideze "cam toate pistele care puteau sa ofere indicii daca au avut sau nu ajutor din interior". "Pana la acest moment, nu exista niciun indiciu ca au avut ajutor din interior", a precizat directorul executiv adjunct al Bancii Transilvania.

Ministrul de Interne, Dan Nica, declara ca "e inadmisibil ca intr-o banca sa nu ai sistem dublu de usi si sa tii banii la vedere. Jaful a fost mai simplu decat daca ar fi furat de pe o taraba dintr-o piata".

Nica a mai spus ca "paznicul bancii avea cu totul alte atributii decat cele ale postului sau". El a adaugat ca aceeasi situatie s-a intalnit si la casa de schimba valutar din Brasov, unde, pe 29 ianuarie, a fost comis un atac armat, in urma caruia doi oameni au murit si o a treia persoana a fost grav ranita.

Ministrul a considerat ca astfel de institutii sfideaza legea si ca acestea ar trebui sa-si asigure singure paza, deoarece Politia si Jandarmeria are alte treburi. "Trebuie sa supravegheze cetatenii si scolile", a spus Nica.

Banca Transilvania a obtinut in anul 2008 un profit net de 398,23 milioane lei, in crestere cu 17% fata de anul precedent, din care 175,73 milioane lei profit operational si 222,50 milioane lei din vanzarea companiei Asiban.

Activele totale au ajuns la un nivel de 17 miliarde lei - la 31 decembrie 2008, in crestere cu 22,62% fata de finele anului precedent. Aceasta, in contextul in care in trimestru IV am asistat la o incetinire a creditarii - ca urmare a situatiei generale de pe piata - determinata atat de gradul mai redus de eligibilitate a solicitantilor, cat si de diminuarea apetitului pentru credite, in ultima parte a anului 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri